telefon
#Lélek

Okostelefon-függőség: létezik!

2014.09.20.
2 perces olvasási idő

Vajon az okostelefonok tényleg rabjukká teszik tulajdonosaikat? Hiszen azt már ma is tudjuk, hogy az internet, illetve a számítógép bizonyos formái addiktívak, tehát függővé lehet válni tőlük. És még ha most nem is látjuk, vagy nevezzük nevén, az okostelefon-függőség egy létező, kifejezetten gyakori dologgá nőtte ki magát.

Ragaszkodunk az okostelefonunkhoz

Egy 2012-es tanulmány szerint az amerikai felnőttek 46%-ának van okostelefonja. (2011-ben ez a szám csupán 25% volt!). És az okostelefon használata igen komolyan elfajulhat, legalábbis egy kutatás szerint, amiben 1600 embert vizsgáltak a Harvard Business School kutatói.

A felmérés eredményei szerint:

  • Okostelefon használat70%-uk az ébredés után egy órával már használja okostelefonját.
  • 56%-uk egy órával elalvás előtt még használja okostelefonját.
  • 46%-uk rendszeresen ellenőrzi okostelefonját a hétvégén is, beleértve a péntek és szombat estéket, éjszakákat.
  • 51%-uk rendszeresen ellenőrzi okostelefonját nyaralás alatt is.
  • 44%-uk azt nyilatkozta, hogy rendkívül idegesek lennének, ha elhagynák a telefonjukat és nem tudnák egy héten belül helyettesíteni azt egy újjal.

Jogosan vetődik fel a kérdés, hogy mégis miért. Amikor azt látod, hogy az emberek önmaguk és mások testi épségét és életét veszélyeztetik pusztán azért, hogy SMS-t írjank (például autóvezetés közben...), akkor elgondolkodsz rajta, hogy miért is éri meg ez az egész. És mit tud ez az új, modern technika, ami ezt váltja ki az emberekből?

Rabság vagy csak megszokás?

Vajon az okostelefonok tényleg rabjukká teszik tulajdonosaikat? Hiszen azt ma már tudjuk, hogy az internet, illetve a számítógép bizonyos formái addiktívak, tehát függővé lehet válni tőlük. És még ha most nem is látjuk, vagy nevezzük nevén, az okostelefon-függőség egy létező, kifejezetten gyakori dologgá nőtte ki magát.

A valódi függőség azzal is jár, hogy egyre nagyobb mennyiségben van szükséged az adott dologra (gondoljunk itt a drogokra vagy az alkoholra) – tehát egyre többet és többet kell használnod a telefonodat, hogy azt élvezni tudd. Ha pedig nem kapod meg a bizonyos adagokat, akkor elvonási tüneteket produkálsz és komolyan károsan fog hatni az életedre.

Szakértők szerint a számítógép és a számítógépes technológiák okozhatnak függőséget, ennek oka, hogy az említett szerkezetek „pszichoaktívak”. Tehát befolyásolják a kedvedet és sokszor segítenek abban, hogy jobban érezd magad. Az e-mailek például megelégedésérézést kelthetnek bennünk. Mivel sosem tudhatjuk, hogy mikor jön egy olyan e-mailünk, amitől jobban fogjuk érezni magunkat, ezért egyre gyakrabban és gyakrabban ellenőrizgetjük a postaládánkat. Pont így működnek pszichológiai értelemben a pénznyerő automaták is.

Az okostelefonnal "mindig nyerünk"

Az okostelefonokkal persze mindig „nyerünk” – megtaláljuk a keresett videót, elolvassuk a Twitter feed-et, megnézzük a legfrissebb híreket, a barátaink Facebook frissítéseit. És mindezt bárhol és bármikor megtehetjük – ez vajon egészségtelen magatartás?

Szakértők szerint a válasz attól függ, hogy ez megzavarja-e a családi és baráti életedet, illetve hogy van-e hatása a tanulmányi eredményeidre. Mindez különböz mérteket ölthet.

Lehet olyan apró, hogy pár percig nem figyelsz a barátodra ebéd közben, miközben kiposztolod a Facebookra, hogy mennyire élvezed a barátoddal töltött ebédet. De lehet nagy is, mellyel az egész családodat és a barátaidat is felidegesítheted, mert azt hiszed, hogy a hét minden napjának minden órájában elérhetőnek kell lenned.

Más kutatók is tiszta jeleit látják ennek a diszfunkcionalitásnak, ha nem is nevezik függőségnek. Egy 2011-ben publikált kutatás szerint az emberek nem is igazán az okostelefonjuktól fognak függeni, hanem maguktól az „ellenőrzési szokásoktól”, amit telefonhasználat közben csinálnak – tehát az ismételt, gyakori e-mail ellenőrzés, a hírek olvasása, a közösségi média hírek ellenőrzése és frissítése megszokássá válik, és idővel hiányozna, ha nem tennénk azt.

A kutatás szerint bizonyos környezeti tényezők is ösztönözhetnek erre – így például amikor unatkozol, vagy egy előadást hallgatsz, lekötöd magad valamivel. Ez vezethet ahhoz az aktuális statisztikai adathoz, miszerint egy átlagos (!) okostelefon tulajdonos naponta 35-ször ellenőrzi a telefonját.

(KamaszPanasz - Gy. A., webMD.com)