koronavírus
#Betegségek

A koronavírus-járvány a fiatal felnőttek mentális egészségére a legártalmasabb

2020.09.21.
2 perces olvasási idő

A fiatal felnőttek esetében a legnagyobb a valószínűsége a mentális egészségügyi problémák előfordulásának a COVID-19 világjárvány idején, míg az idősebbek esetében – akiket a vírus okozta megbetegedés a leginkább veszélyeztet – fordul elő a legkevesebb stressz és szorongás - derül ki az amerikai Nemzeti Közvéleménykutató Központ (NORC) önbevalláson alapuló felmérésből.

Az Egyesült Államokban végzett felmérés szerint minél idősebb egy korosztály, annál nagyobb arányban, egyenletesen csökken azoknak a száma, akik a stressz és a szorongás olyan pszichoszomatikus tüneteiről számolnak be, mint például az alvásproblémák, az idegesség és a fáradtság, a fejfájás és a sírás - állapította meg a kutatás a Forbes.com beszámolója szerint. A 18-34 éves korosztály 62 százalékának vannak alvásproblémái, szemben a 65 évesekkel, vagy ennél idősebbekkel, akiknek csak 35 százalékánál fordulnak elő alvászavarok. Az idősebbek 25 százaléka számolt be idegességről, szemben a fiatal felnőttekkel, akik esetében ez az arány 58 százalék.

10-ből 2: ennyi válaszadó számolt be arról, hogy „gyakran szenved szorongástól, depressziótól, vagy ingerlékenységtől”, míg 10 válaszadóból 5 nyilatkozott úgy, hogy néha tapasztal ilyen problémákat. A közvéleménykutatás azt is megállapította, hogy egy átlagember 15 stresszel és szorongással összefüggő tünet közül megközelítőleg ötöt tapasztal.

A stressz és a szorongás tünetei legnagyobb arányban a nők, az alacsonyabb iskolai végzettséggel és alacsonyabb jövedelemmel rendelkezők, tovább azok körében fordulnak elő, akik érintkeztek COVID-19 fertőzött személlyel, vagy akik gyakran olvasnak, néznek, vagy beszélnek a pandémiával kapcsolatos hírekről.

A tünetekről és a rossz mentális egészségről beszámoló válaszadók aránya lényegében nem változott a korábbi, májusban, és június/július hónapokban lebonyolított közvéleménykutatásokhoz képest, ami azt mutatja, hogy a koronavírus-világjárvány által okozott mentális károkat illetően nem történt előrelépés.

Háttér

A koronavírus által okozott mentális egészségügyi problémák terhe komoly gondot jelent a járvány kezdete óta, mivel a kijárási korlátozásokkal kapcsolatos intézkedések, a vírus maga, és a jelentős gazdasági következmények negatívan érintették a lakosság széles körét. Egy korábbi, a NORC által júniusban készített COVID-19 megbetegedéssel kapcsolatos reakciókat vizsgáló folyamatosan futó kutatás azt is megállapította, hogy csupán a megkérdezettek 14%-a érezte magát nagyon boldognak, ami az elmúlt közel 50 évben a legkisebb arány.

Habár a fiatalabbak esetében statisztikailag kisebb a kockázata a COVID-19 megbetegedés súlyos szövődményeinek és a halálozásnak, érintheti őket a munkahelyük megszűnésének lehetősége.

Az Egyesült Államokban végzett felméré eredményei nem vetíthetőek ki más országokra, ám felhívják arra a figyelmet, hogy a járvány hatásai a fiatalabb korosztályt is érinthetik. A hétköznapi életvitel megváltozása, az utazási és szórakozási lehetőségek csökkenése, az iskolai oktatás vagy a munkahely körüli bizonytalanság mentálisan megterhelő, sok fiatal nehezen dolgozza fel.

(Kamaszpanasz.hu - F. Zs. fordító; Forrás: Forbes.com)