relax
#Lélek

Relax…

2020.02.07.
2 perces olvasási idő

Egy olyan korszakban élünk, amikor egyszerre szólal meg a telefon, megy a tévé, a számítógépen is fut egy weboldal és még azt is jelzi a telefon, hogy megjött egy e-mail. A család tesz-vesz, mondanak valamit. Te pedig nagyjából egyszerre kezeled az összes dolgot. Aztán idegesen rázod a lábad, fáj a fejed, tiszta ideg vagy és azt se tudod, hogy miért.

Egy-két évtizede könnyebb volt a napi ritmust beállítani, mert mindennek meg volt a maga ideje. Az internet lassú volt, a leveket néhány órán, napon belül kellett megválaszolni. A hagyományos postai levélváltás pedig napokat vett igénybe. Most itt van a messenger, google talks, viber, twitter és sorolhatjuk az üzenetátadás ezernyi új módját és az emberek azonnali választ várnak. Valóban nagyon fontosak az emberi kapcsolatok, a kapcsolattartás és az élmények megosztása. De mindezt azonnal?

A tudatos facebook használat

Azoknak, akik nagyon aggódósak, mindenféle helyzeten pörgetik magukat, ajánlunk egy gyakorlatot. Írja le azt, hogy mi zavarta, mi mindenen forgott az agya egyetlen nap. Aztán vegye ezt elő egy héttel majd egy hónappal később. Valóban akkora nagy probléma volt az, hogy kiborult a tej és fel kellett mosni a padlót? Valószínűleg nem. Ha minden kis apróságot megosztunk a profillapunkon, akkor örök emlékeztetőként ott fog állni, hogy miért és milyen rosszul éreztük magunkat. Természetesen nagyon fontos, hogy barátainkkal megosszuk az érzéseinket, különösen serdülő és ifjú korban. Azt érdemes mérlegelni, hogy ezt mikor, kivel tegyük. Lássuk, te hogyan csökkentheted a napi ártalmakat.

Reggel

A reggeli ébredés során mintegy elindítjuk az agyunkat a napra. Volt már úgy, hogy bal lábbal keltél fel és ahogy kitetted a lábad a szobából máris összevesztél a családdal? És volt olyan, amikor valami megmagyarázhatatlan okból minden szép és jó volt reggel, sőt ez folytatódott a nap során is. Ha szeretnéd, elérheted, hogy napjaid hasonlóan induljanak. Mielőtt felkelnél az agyból, amikor ébredezik az elméd és a tested, akkor jókívánságokkal köszöntsd a napod: „Jó reggelt kívánok magamnak és jó reggelt mindenkinek akivel ma találkozom. Nagyon szép napom lesz, csupa jó dolog fog velem történni.” Aztán ébrezd a testedet egyik testrészt a másik után. Kutatások bizonyítják, hogy azok, akik ezt a reggeli procedúrát végigcsinálták a nap során sokkal több jó dolgot vettek észre, mint rosszat, szemben azokkal, akik ugyanúgy keltek fel, mint máskor. Egyszerűen áthangolták a látásmódjukat.

Telefonhasználat

Megkönnyíti az életünket, ha kikapcsoljuk az e-mail és üzenetjelző funkciót. Így a kontroll visszakerül a mi kezünkbe és csak akkor vesszük elő a telefont, ha valóban el szeretnék olvasni az üzeneteinket. Különben minden értesítés ideges kapkodássá válik. Meghatározhatunk egy olyan időpontot, amikortól már nem fogadunk üzeneteket, pl. este 9 és reggel 7 között telefon csönd van otthon.

Televízió

A tévé használat előnyeiről és hátrányairól ódákat lehetne zengeni, de legyen ez egy következő cikk témája. Amit érdemes szem előtt tartani, hogy lehetőség szerint egyszerre csak egy dologgal érdemes foglalkozni. Valóban képesek vagyunk arra, hogy megosszuk a figyelmünket, de maximális koncentráció csak úgy érhető el, ha egyetlen dologra összpontosítunk. Lehetőség szerint csak akkor kapcsold be a tévét, ha van egy specifikus műsor, amit szeretnél megnézni, minden más esetben csak olyan háttérzaj, ami ingerként funkcionál a szervezetnek.

A csend

Városban, az iskolában, sőt otthon (ha egyszerre működik ez a sok eszköz) zaj van. A folyamatos zaj pedig ingerli az idegrendszert. Csendre pedig szükségünk van, mert ilyenkor tudunk igazán elmélyedni, gondolatainkban elmerülni vagy éppen hátrahagyni azt.

(KamaszPanasz – Börcsök Gyöngyi, pszichológus)