stressz
#Lélek

Hogyan vezesd le a stresszt?

2022.07.03.
2 perces olvasási idő

Egy hosszú masszázs vagy egy hét vakáció csodákat tudna művelni veled. De mi a helyzet ilyenkor, amikor nincs időd a relaxálásra? Van húsz tippünk, hogyan tudsz gyorsan egy percre kikapcsolni.

Számolj

Nem, nem viccelünk. Igen, a szabad percedben is számolnod kell. Számolj hatvantól visszafelé, miközben lassan belélegzed a levegőt és kilélegzéskor kimondod a következő számot.

Használd a szemed

Tedd össze a hüvelykujjad és a gyűrűsujjad. Helyezd ennek a két ujjadnak a csúcsát a homlokod közepére és a szemeiddel próbáld megkeresni a többi ujjad hegyét. Ezt mind két kezed esetében csináld meg. A gyakorlat kicsit esetlennek tűnhet, de ezzel csökkentheted a vérnyomásodat.

Egyél egy aszalt szilvát

A természetes szénhidrátok segítenek megnövelni a szerotonin és a magnézium szinted, aminek remek stresszcsökkentő hatása van.

Osztályozz

Ha egytől tízig terjedő skálán osztályozod a jelenlegi stresszhelyzetedet, az segít annak felismerésében, hogy sokkal nehezebb dolgot is megoldottál már, ami megnyugtat.

Fogj egy játékot

Tarts az asztalodon egy olcsó kis játékot, például egy yo-yo-t vagy egy Rubik kockát és szórakoztasd vele magad, amíg meg nem nyugszol.

Kérj egy ölelést

Azt hiszem, ezt nem kell megmagyaráznunk. Bárkitől kapsz is egy baráti ölelést, az rögtön kirángat a pesszimista szemléletedből.

Ugrálj egyet

Állj fel az asztal mellől, menj szabad levegőre és ugrálj néhányat fel és le, miközben lengeted a karjaidat. Ez felélénkíti a vérkeringésed és a gyermek is előbújhat belőled.

Ne csinálj semmit

A dugó kellős közepén ülsz a csúcsforgalomban és azon aggódsz, hogy mennyit fogsz késni? Ezt gyorsan felejtsd el, ezzel úgy sem tudsz mit tenni. Inkább hajolj előre és nézz fel. Nézd meg, milyennek épp a felhők, vagy csodáld meg azt az épületet, amit eddig sosem figyeltél meg.

Fekvőtámasz indul

Mindig is utáltuk, de mindig is hasznos volt. Húsz fekvőtámasszal egészségesen elfáradsz, kiadod a dühöd és a véred is tisztul.

Virtuális vakáció

Adj egy percet magadnak, hogy visszautazz Velencébe vagy Párizsba. Képzeld el az illatozó croissant-okat, vagy kergesd meg a galambokat a Szent Márk téren.

Igyál egy pohár vizet

Kortyolj el egy jó nagy pohár hideg vizet, meglátod, csodára képes.

Nevess

Erőltesd a nevetést. Figyeld a macskád, aki épp a gombolyaggal kergetőzik, vagy csak figyeld azt az esetlen kis galambot a tetőn, a lényeg, hogy kacagj.

Gumilabda

Emlékszel még azokra a nagy gumi ülő labdákra? Hát nem csak ülés szempontjából egészségesebb. Feküdj rá háttal és kicsit mozogj rajta, majd lógasd le róla fejed. Így más perspektívából látod majd a problémáidat.

Hasi légzés

Végy az orrodon mély levegőt és próbáld ne a tüdődbe, hanem a hasadba jutatni. Figyeld, ahogy a hasad emelkedik, majd szájon át fújd ki a levegőt. Ezt a gyakorlatot ismételd meg többször.

Írd le

Káromkodnál egyet, de nem lehet? Hát írd le. Vegyél elő egy lapot, vagy nyiss a gépeden egy új munkalapot és a szavakat nem megválogatva írd le a problémáidat.

Rágógumi

A rágógumi megtornáztatja az állkapcsod, aminek izmai a stressz miatt megmerevedtek. Ha ellazítod az állkapcsod a stressz is oldódik majd.

Étcsoki

Ne nyúlj a cukorkákhoz, amik ott lapulnak a fiókodban, azok csak elnyomják a kedved. Válaszd helyette az étcsokoládét, ami tartalmaz elég koffeint, hogy felélénkítsen és természetes stresszoldó hatása van.

Hullahopp

Vedd elő a régi hullahopp karikád, mert bizony ez is oldja a stresszt, ugyanis a csípő és derék izmaiban gyülemlik fel az állkapocs izmokon túl a legtöbb merevség, amit mozgással ellazíthatsz.

Rajzolj

A rajzolás elveszi a figyelmed, ezért próbálj valami olyat alkotni, amin sok aprólékos munka van. A sok törődésből még egy műalkotás is kialakulhat.

Csinálj egy flash-dance-t

Gondolom, emlékszel még a filmre, ha nem, akkor gyorsan nézd meg. Vonulj egy kicsit félre és válaszd ki a legpörgősebb számot és az ajtó mögött tombolj rá egy nagyot!

(KamaszPanasz)