stressz
#Lélek

Hogyan lazíts 10 másodperc alatt?

2022.07.15.
2 perces olvasási idő

Az, hogy zsörtölődsz a havi számla fölött, hogy izgulsz az iskolai dolgozat megírásakor, mind-mind hatással van szervezetedre! Amint azt már oly sokszor halottad, a stressz káros az egészségre! Gyors, könnyű és természetes megoldásokkal szolgálunk neked, amelyek segítenek nyugodtnak maradni ebben a rohanó világban.

Igyál teát!

Fogyassz fekete teát, ugyanis a benne található polifenolok, flavonidák, és aminosavak csökkentik az agy feszültséghormon termelő szintjét! Fontos, hogy valódi fekete teát vásárolj, ugyanis csak ennek érezheted pozitív hatását!

Egyél több olajos magvat!

Mondj le a műkajákról és a chipsekről, válaszd helyette a magnéziumban és triptofánban gazdag dióféléket! A mandula gazdag feszültségoldó B-vitaminban, cinkben, E-vitaminban és antioxidánsokban. Ezek az anyagok segítik a test szerotonin termelését, ami biztosítja higgadtságodat.

Dörzsöld a füleid!

Ez a technika egy régi indiai hagyományból maradt ránk, amikor is a fülben található akupunktúrás pontokat stimuláljuk, és ez segít az ellazulásban. A módszer csupán annyiból áll, hogy mindkét füled megmasszírozod, amikor egy kis relaxálásra vágysz!

Illatok relaxálásra!

Amint azt már jól tudjuk, az aromaterápia rengeteg problémára jó, így a feszültségoldásra is. A legjobb illatok erre a célra, a levendula, a citromillat, és a kamilla! Praktikus megoldás, ha egy pamutlabdára csepegtetsz az illóolajokból és azokat, valamilyen fűtő, hűtő rendszer elé helyezed, például az autóban! A kifelé áramló levegő pedig árasztja majd a frissítő és nyugtató illatot!

Pótold a C-vitamin hiányt!

A kutatások bebizonyították, hogy a C-vitamin gátolja a feszültséghormonok kialakulását a vérben. Napi 1000 mg C-vitamin bevitele ajánlott!

Masszírozd a tarkód!

Keresd meg a tarkódon a nyakcsigolyák és a koponya találkozását és ezt a pontot masszírozd óvatosan néhány percig az ujjaiddal. Ez persze még megnyugtatóbb lehet, ha nem magadnak csinálod, hanem egy hozzáértő szakember!

Egyél bogyókat!

Az áfonyák, szedrek és egyéb bogyók a természet legerőteljesebb antioxidáns és legnagyobb C-vitamin forrásai! Legjobb, ha nyersen fogyasztod őket!

Emeld a pulzusod!

Fuss pár métert hazáig, vagy guggolj párat, a lényeg, hogy megemelkedjen a pulzusod, aminek hatására több endorfin termelődik a szervezetedben, ami természetes feszültségoldóként hat majd testedre.

Egyél vidám ételeket!

A kutatások bizonyítják, hogy vannak olyan ételek, melyek jó hangulatot teremtenek, ilyen étel a pulykahús (triptofánban, B6-vitaminban gazdag), tökmag, spenót és fekete babok (magas magnézium tartalom), papaya (gazdag C-vitaminban), és a banán (gazdag káliumban).

Nyújts egy kicsit!

Egy széken ülve helyezd a jobb bokád a bal térdedre és hajolj rá a felső testeddel. Tartsd ezt a pozíciót néhány percig, majd próbálj még előrébb hajolni és szintén tartsd ezt az állapotot egy ideig. Ezt a gyakorlatot csináld meg előre és mindkét oldal irányba is! Ezzel a nyújtással kilazítod a csípőizmaidat, amik az idegesség hatására görcsbe állhatnak.

Fogyassz összetett szénhidrátokat!

Fokozzák a szerotonintermelést és ezzel csökkentik a feszültséghormonokat! Fogyassz minél több barna kenyeret, zabot, hántolatlan rizst, borsót, babot és lencsét!

10 másodperc koncentráció!

Szentelj tíz másodpercet a harmóniára! Ne csak edd, hanem érezd is az étel ízét! Élvezd a tavasz illatát, élvezd, amikor mezítláb végig sétálsz a homokon… add meg magadnak azt az élményt, ami később segít, hogy nyugodt maradj!

(KamaszPanasz)