relax
#Lélek

Hogyan relaxáljunk?

2015.04.15.
1 perces olvasási idő

Rengeteg inger ér minket egy átlagos napon. Miután felkelünk, azonnal zaj vesz körül minket: csendben nagyon kevés részünk van. Zaj vesz körül bennünket az utcán iskolába menet, a tanteremben pedig a zajszint kézzel fogható, aztán rohanunk tovább az utcán és otthon mindenütt gépek zakatolnak, esténként pedig a tévé üvölt vagy a zene. A felgyorsul életmóddal együtt testünk is pörög, agyunk szüntelenül kattog. Hogyan relaxálhatunk?

Ha ki szeretnél szakadni a zavaros, hangos hétköznapokból, a relaxáció jó megoldás lehet számodra. Egy 5-10 perces relaxáció 2-3 órás alvásnak megfelelő pihenéssel érhet fel, ráadásul az elalvást is könnyebbé teheti, bár azt teljesen nem helyettesíti.

Lehet, hogy már te is megfigyelted, hogy hogyan reagál a tested, ha stresszes napod van, mondjuk témazárót írtok valamiből. A szemöldöködet összeráncolod, az izmaid kissé megfeszülnek, ha idegesebb típus vagy, akkor a gyomrod görcsbe rándul, lábaid dobolnak, talán még a kezed is izzad. Ezzel ellentétben, amikor igazán nyugodt vagy, az izmaid elernyednek, a karjaid ellazulnak, válladat leengeded, arcizmaid kisimulnak. Gondolataid is egészen másfelé járnak. Míg a dolgozat megírása előtt az azzal kapcsolatos aggodalom tölt el (sajnos az esetek egy részében negatív), addig nyugodt állapotban kellemes, megnyugtató dolgok járnak a fejedben.

Ha még sohasem relaxáltál, akkor kereshetsz magadnak egy vezetőt, aki segít neked elsajátítani a relaxáció technikáját. Mivel az agyunk állandóan zakatol, elég nehéz kikapcsolni azt. Egy külső vezető hangjára figyelve könnyebben ellazíthatod magad. A netes videómegosztókon is találhatsz olyan felvételeket vagy zenéket, melyek segíthetnek a teljes ellazulásban.

A relaxáció célja az izomfeszültség megszüntetése. A Jacobson féle progresszív relaxáció lényege, hogy megtapasztaljuk az izomfeszülés és az ellazulás közti különbséget. Relaxációt végezhetsz ülve vagy fekve is. Fekve könnyebben elsajátítható, de ha ülve tanulod meg, akkor szinte akárhol tudod alkalmazni (pl.: suliban dolgozat előtt, hogy megnyugtasd magad).

A progresszív relaxáció során a figyelem végig a testrészekre irányul, tudatosan megfeszítjük majd ellazítjuk az izmokat. A gyakorlatokat általában a karizmokkal kezdjük. Képzeld el, hogy egy citromot szorítasz a kezedben és megpróbálod kifacsarni a levét, majd engedd el. Figyeld meg a kellemes érzést, ami szétárad a karodban. Ilyenkor megtapasztalhatod, hogy mekkora különbség van feszült és ellazult állapot között. Ezt a mozdulatot két-három alkalommal végezd el, közben csak a karodra figyelve. A karizmok ellazulása után következik az arc, a szem és száj körüli izmok megfeszítése és ellazítása (a megfeszítés olyan, mintha egy citromba haraptál volna.) Aztán haladunk lefelé a váll, a mellkas, a has, a hát és lábak vonalában. Így néhány perc alatt a test teljes egésze ellazul.

Ha tetőtől talpig kikapcsoltál, akkor figyelmeddel a légzésedre koncentrálj. Ha végeztél, nyújtózz egy nagyot és fokozatosan térj vissza az éber állapotba.

(Börcsök Gyöngyi, pszichológus)