stressz
#Lélek

Hogyan birkózz meg a suli és a szüleid okozta stresszel?

2014.09.05.
2 perces olvasási idő

Cikkünket főként azoknak ajánljuk, akiknek segítségre van szükségük ahhoz, hogy megbirkózzanak az iskola és a szülők okozta nyomással.

1. Készíts napirendet!

Ez ugyanis igazán sokat segíthet. A különböző napirendi pontokat írhatod különböző színekkel, például pirossal a szabadidős tevékenységeket, és kékkel az iskolával kapcsolatosakat. Így kevesebb stressz ér téged a nap során, mivel nem kell sietned vagy kapkodnod a rossz időbeosztás miatt.

2. Beszélgess a szüleiddel!

Stresszes kamaszGondolj bele, hogy a szüleid csakis a legjobbat akarják neked, mind az oktatás, mind az életszínvonal terén. Ha mégis megharagszol rájuk (ami lehet a hormonok miatt is), számolj el tízig, és vegyél egy mély levegőt! Képzeld el a helyzetet a szüleid szemszögéből! Hogy kiadd magadból a feszültséget, írhatsz naplót vagy beszélgethetsz az egyik kedves barátnőddel.

3. Jutalmazd meg magad!

Ha egy dolgozatot például ötösre írsz meg, jutalmazd meg magad valamivel, ami érdekel! Lehet az egy sportfoglalkozás, vagy egy baráti összejövetel. De előtte azért vitasd meg a szüleiddel is!

4. Ha különórára jársz, ne hagyd a házit az utolsó pillanatra!

A magánóráid házi feladatával is foglalkozz minden nap egy kicsit, semmiképp se hagyd az utolsó pillanatra! Attól, hogy nem iskolai óráról van szó, még tegyél meg minden tőled telhetőt, de az iskolai házidra is jusson időd!

5. Hétvégenként és a szünetekben is szánj időt a tanulásra!

Fontos, hogy ne halmozódjon fel túl sok minden, és ne legyen lemaradásod. Ha hétvégente legalább 2 órát foglalkozol a házival, az már nagy előrelépés. Közben tarthatsz 15 perces szüneteket, hogy felfrissülve folytathasd a többi tanulnivalóval. A szünetek alatt ne kapcsold be a tévét, inkább egyél, menj sétálni, vagy zenélj, tehát próbálj meg minél kikapcsolóbb dolgokat belezsúfolni ebbe a pár értékes percbe! Csak ne lustálkodj közben, maradj friss a tanuláshoz!

6. Légy optimista!

Ha valami nem sikerül elsőre, az sem a világ vége! Csak szedd össze magad, tedd tovább a dolgodat, és gondolkozz pozitívan!

7. Pihend ki magad!

Ha kikapcsolódásra van szükséged, vegyél egy forró fürdőt, vagy csak dőlj le egy kicsit!

Mit tegyél, ha stresszes az életed?
A társadalmi fejlődés következményeként megváltoztak szükségleteink és elvárásaink, ezzel együtt pedig életünk mindennapi része lett a stressz. A felgyorsult életmód másfajta megterhelést jelent szervezetünk számára, amely – kezeletlen esetben – súlyos egészségi problémákat okozhat. Tovább a cikkhez

8. Ne maradj fenn sokáig!

Kelj inkább frissen és korán, hogy korán elkezdhesd a feladataid elvégzését. Ha a szüleid előtt ébredsz, több időd jut magadra is.

9. Ha programod van, még előtte végezz a házi nagy részével!

Ne egy napra sűríts be mindent, hanem oszd be, mikorra mit kell megcsinálnod! Ha pedig nagyon sok dolgod van hétköznap, akkor amit tudsz, csináld meg még a hétvégén! Ne feledd, minél hamarabb végzel vele, annál több időd marad magadra!

10. Figyelj az órákon, és jegyzetelj!

Maradj összeszedett! Ha hajlamos vagy megfeledkezni a dolgokról, inkább vezess határidő naplót! Mindig hozd ki magadból a legjobbat! Közben próbáld meg nem túlhajszolni magad, és ne feledkezz meg a barátaidról sem!

(KamaszPanasz - B.K.)

Kapcsolódó cikkek