Főoldal / LÉLEK / Ki irányít kit? A számítógép téged vagy te a gépet?
  2020-11-01

Ki irányít kit? A számítógép téged vagy te a gépet?

Nem holmi összeesküvés elméletről van most szó, hanem a játékfüggőségről. Egyre többet lógunk a számítógépen, különböző játékokon, játék szoftvereken. Hol van a határ? Biztosan le tudod tenni a játékot? Vagy a suliban is már csak arra tudsz gondolni, hogy mikor játszhatsz végre?

Függőség?

Bizony, a függőség nem csak különböző szerekkel kapcsolatban alakul ki. Sajnos közismert a drog- vagy alkoholfüggőség jelensége, az elvonási tünetek jelenléte, a kínzó vágy, ami az újabb anyagért hajtja az embert. A különböző viselkedések is függőséget tudnak kialakítani: úgymint a vásárálás, szex vagy a játék.

Ugyanaz igaz a viselkedéses függőségre is, mint a szerhasználatra, mivel az agy az öröm központját ingerli: egyre nagyobb adagokra van szükség, ha pedig nem részesülünk kedvenc időtöltésünkből, jöhetnek az elvonási tünetek: dühkitörések, hangulatváltozás, idegesség, sőt még fizikai tüneteket is megfigyeltek a kutatók: izzadás, hányinger, gyomorrángás. Nem arról van szó, hogy a tevékenységet azért folytatja az ember, mert szereti, hanem azért, mert úgy érzi, hogy tennie kell.

- hirdetés -

Mindenkiből függő lesz?

Természetesen nem mindeki lesz függő, aki számítógépes játékokkal játszik, hanem csak az arra hajlamosak. A szülők először még talán örülnek is, hogy nem csavarog el otthonról a gyerek, aztán már csak azt látják, hogy a játék minden mást kiszorított a csemete életéből. Nem véletlenül: a függőségre hajlmos személyek úgy érezhették, hogy unatkoznak, hogy nincs semmi, amivel lekössék magukat. Gyakori, hogy sikertelennek élik meg magukat a hétköznapokban, a játékban pedig biztosítva van a siker, sőt, ha csoportban játszik, az elismerés is garantált a többiektől. Tehát a játék sok mindent megadhat, amire egy kamasznak amúgy is szüksége van: sikereket és pozitív megerősítést.

Hol a határ?

A játék akkor válik szenvedéllyé, ha:

  • eltűnnek a határok, bármikor szívesen játszanál, ha nem játszol, akkor is erre gondolsz
  • csak erről tudsz beszélni
  • nincs más program, hobby, időtöltés
  • sokkal komolyabb a probléma, ha elhanyagolod miatta az olyan alapszükségleteket, mint az evés és az alvás
  • a „való világban” már nincsennek igazi barátok,
  • a barátok csak a játékban vannak, de ez csak együtt játszás,
  • tanulmányi eredmény romlik,
  • időérzék romlik, észre sem veszed és már hajnalodik, a kialvatlanság miatt állandóan fáradt vagy
  • ideges vagy, ha nem játszhatsz

A játékfüggéségben szenvedő fiatal nem érzi a probléma súlyát. Miért is érezné? Végre minden tökéletes: vannak barátok, folyamatosan fejlődik, sikerei vannak. Ezért olyan nehéz a környezetének megérteni azt, hogy miért nem szeretné lerakni a konzolt. Ha nincs játék, akkor a munkájának nagy része elvész, kapcsolatai megszűnnek és csak az üresség marad utána.

Ha úgy érzed, hogy valamilyen módon igaz rád ez a probléma, akkor keress fel egy pszichológust, aki segíthet leküzdeni a nehézségeket.

(Börcsök Gyöngyi, pszichológus)