alkohol
#Drog, cigi, alkohol

Tévhitek a másnaposságról

2023.06.28.
2 perces olvasási idő

Biztosan te is hallottál már kutyaharapást szőrével, erős kávé vagy zsíros kenyér-féle jó tanácsokat a másnaposság ellen. Nos, íme pár igazán hasznos tipp, hogy a buli után ne bánd meg az előző éjjelt!

A reggeli mimóza koktél (egyharmad rész pezsgő, kétharmad rész narancs juice) enyhíti a másnaposságot - Felejtsd el

Próbáld meg a másnaposságot minél hamarabb orvosolni, de ne feltétlenül egy újabb adag véralkoholszint emelővel! A másnaposság valóban akkor áll be, ha a véralkoholszint elkezd csökkenni, a legrosszabb állapotba azonban akkor kerülünk, amikor teljesen kiürül szervezetünkből.

A legjobb reggeli koktél egy izotóniás ital, mely visszaállítja az elvesztett elektrolitokat (kémiai hírvivők, melyek segítenek a testi funkcióink eredményes ellátásában), valamint igyál vizet, hogy megakadályozd a kiszáradást, ami gyöngeséggel, szédüléssel, fejfájással és szájszáradással jár!

A másnaposság

Segít egy fájdalomcsillapító lefekvés előtt! - Ki mondta?

A legtöbb fájdalomcsillapító ártalmatlan a májra nézve, de alkoholfogyasztás után a máj el van foglalva az alkohol lebontásával. A fájdalomcsillapító okozta folyamatok így más útra terelődnek, és akár májgyulladást is okozhatnak.

Ragaszkodj a nem szteroid gyulladáscsökkentőkhöz, és ne vedd be azokat lefekvés előtt! A gyógyszerek hatóerejének csúcspontja ugyanis a negyedik órában következik be, tehát ébredéskor már nem lesz rád hatása. A legjobb megoldás, ha ébredés után veszel be egy fájdalomcsillapítót, így - bár az ébredéskor nem segít - sokkal jobban érzed majd magad egy órával később!

Mindig a legkevesebb kalóriát tartalmazó ital a legjobb a választás - Vagy mégsem?

A hiedelemmel ellentétben a valóság az, hogy jobban be lehet rúgni diétás koktélok fogyasztása után. Ennek az oka, hogy a kevesebb kalóriát tartalmazó italok gyorsabban kiürülnek a gyomorból. A gyorsabb anyagcsere következményeként hamar telítődik a máj, aminek hatására a legtöbb alkohol végül tovább kering a véráramban.

Ha lefekvés előtt eszel valamit, az felszívja az alkoholt és tompítja a másnaposságot! - Nem teljesen igaz

Alkoholfogyasztás után már nem sokat ér az evés, inkább az ivás előtt érdemes a gyomorba kerülnie az ételnek. Emésztés közben lassabban bontja le a szervezet az alkoholt, ezáltal a legkevesebb lehetőséget biztosítja annak, hogy felhalmozódjon a véráramban, és másnap fejfájást okozzon. Minden étel lassítja a felszívódást, de a zsíros ételek a leghatékonyabbak.

A bor jobb, mint a sör! - Tévhit

A bor valóban sok egészséges hatóanyagot tartalmaz, de a vizsgálatok azt mutatták ki, hogy azok az emberek, akik mérsékelten fogyasztanak sört, annak egészséges hatásait is jobban tapasztalják - beleértve a szívelégtelenségek megelőzését, az Alzheimer-kór és a csontritkulás kialakulását.

Ha az a kérdés, hogy melyik italféle okoz kevésbé másnaposságot, a sör tűnik jobb választásnak. Ennek oka, hogy a vörösborban található anyagok (mint például a csersav) fejfájást tud kiváltani az arra fogékony embereknél, és ez hozzáadódik a másnaposság tüneteihez.

A testsúlytól függ, mennyire bírod az alkoholt - Tévedés

Ez abban az esetben lehet igaz, ha az ember fokozatosan felkészíti testét az egyre nagyobb dózisú alkohol fogyasztására. Valójában azonban az alkoholtól a nők jobban képesek becsípni, mint a férfiak. Ennek oka, hogy a férfiak teste nagyobb százalékban tartalmaz vizet, ezért az alkohol sokkal jobban fel tud hígulni a szervezetben és emiatt kevésbé észrevehetőek hatásai. A férfiak szervezetében továbbá több olyan enzim is található, amely az alkohol lebontásában játszik szerepet.

Mítosz: A másnaposság nem nagy dolog

Tény: A másnaposság a test természetes reakciója, amivel kimutatja, hogy túl sok alkohollal mérgezted. A nagy ivászatok szinte bombázzák a központi idegrendszert. Ezért másnap az agyban kémiai folyamatok indulnak el – kezdve a fejfájástól a szédülésen át a hányingerig – és teljesen dehidratálódhatsz. Ez az ára az esti „alkohol-túladagolásoknak” – lüktető fejfájás, fáradtság, kiszáradt száj, émelygő gyomor és legyengült immunrendszer.

(Forrás: WEBBeteg)