Tojás vs. görög joghurt: Melyik a jobb, magasabb fehérjetartalmú reggeli?
A tojás és a görög joghurt népszerű reggeli ételek, amelyek fehérjetartalmukról ismertek. Bár a tojás kiadós amerikai stílusú reggelik képét idézheti fel szalonnával és pirítóssal tálalva, meglepődhetsz, mert adagonként kevesebb fehérjét tartalmaz, mint a görög joghurt.
A görög joghurt több fehérjét tartalmaz
Ha a fő célod az, hogy több fehérjét vigyél be az étrendedbe, fontold meg a görög joghurtot tartalmazó reggeliket.
A görög joghurt adagonként 15 gramm fehérjét tartalmaz. Egy adag görög joghurt körülbelül hat uncia és 15 gramm fehérjét tartalmaz, ami a napi érték 30%-ának felel meg.
A tojás adagonként 6,2 gramm fehérjét tartalmaz. Egy egész tojás egy adagnak számít. 6,2 g fehérjét tartalmaz, ami a napi érték 12,4%-át teszi ki.
A görög joghurt egészségügyi előnyei
A görög joghurt jó kalcium- és fehérjeforrás, amely hozzájárulhat az izmok és csontok erősítéséhez. Rövid szénláncú zsírsavakat és peptideket tartalmaz, amelyek segíthetnek az immunrendszer védelmében és a bélrendszer gyulladásának csökkentésében. A görög joghurt probiotikumokat tartalmaz, és hozzájárul a bélrendszer egészségéhez.
A joghurt rendszeres fogyasztása összefüggésbe hozható a 2-es típusú cukorbetegség alacsonyabb kockázatával és a jobb testsúlyszabályozással.
A tojásfogyasztás előnyei
A tojás magas folsav-, D-vitamin-, jód- és B-vitamin-tartalmú. Jelentős mennyiségű kolint is tartalmaz, amely egy esszenciális tápanyag, amely egészségesen tartja a sejteket, és támogatja a memóriát, az izomszabályozást és a hangulatot. A tojásfogyasztás segít az izomépítésben és a testsúly szabályozásában. A tojást tartják a leginkább környezetbarát állati fehérjeforrásnak.
A görög joghurt jelentősen több fehérjét, szénhidrátot és kalciumot tartalmaz, mint a tojás, míg a tojás több kolint tartalmaz. Mindegyik egyedi tápanyagkészletet kínál, így az egészséges étrendbe beillesztendő.
Hogyan készítsünk kiegyensúlyozott reggelit?
Sem a tojás, sem a görög joghurt nem teljes értékű reggeli önmagában. Az étkezéseknek fehérjét, szénhidrátot, egészséges zsírokat és rostot kell tartalmazniuk, hogy tartós energiát biztosítsanak a délelőtt folyamán.
A kiegyensúlyozott reggeli elkészítéséhez a görög joghurtot a következőkkel kombinálhatod:
- Gyümölcs
- Granola
- Zab
- Diófélék
- Smoothie-k
A gyümölcsök, diófélék és zab rostot biztosíthatnak és prebiotikumként működhetnek, hogy táplálják és segítsék a görög joghurtban található probiotikumok életben tartását hosszabb ideig.
A tojást gyakran tálalják a következőkkel:
- Bacon vagy kolbász
- Sajt
- Burgonya
- Teljes kiőrlésű pirítós
- Zöldségek, például spenót vagy paradicsom
Ne feledd, hogy ezek az egyéb összetevők megváltoztatják a görög joghurt és a tojás tápértékét. A magas feldolgozottságú szószok vagy az édesített granolák csökkenthetik a tápértékük egy részét, de a tápanyagban gazdag adalékok, mint például a zöldségek és a gyümölcsök fokozhatják azokat.
Ehetsz túl sok fehérjét?
Egy 2000 kalóriás diétát követő felnőttnek napi 50 g fehérjét kellene fogyasztania. A terhesség alatti fehérjebevitelt napi 75-100 g-ra kell növelni, és az izomépítésre törekvők is gyakran fogyasztanak nagyobb mennyiségű fehérjét.
Aggodalmak merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy a magas fehérjetartalmú étrend növelheti a vesekő kockázatát, és az egészségtelen telített zsírok magasabb beviteléhez vezethet.
Azonban nincs tudományos bizonyíték, amely alátámasztaná a biztonságos fehérjebevitel konkrét felső határát.
(KamaszPanasz - verywellhealth.com)