zsír
#Táplálkozás

Zsír vagy kalória: mire figyelj?

2012.03.10.
2 perces olvasási idő

Tisztelt szakértő! Igencsak össze vagyok zavarodva, amikor ahhoz a kérdéshez jutok, hogy vajon melyik összetevőt kell jobban figyelni. A kalóriákat vagy esetleg a bevitt zsír mennyiségét? Mindig megnézem, hogy mit eszem, de valójában nem tudom, hogy mire lenne érdemes hangsúlyt fektetni. És egyáltalán mi a különbség a kalória és a zsír között? Válaszát köszönöm.

Kedves Kérdező!

Kezdjük az alapoknál. A kalória nem más, mint az az energiamennyiség, amely a tápanyagokból, tehát a zsírokból, a fehérjékből és a szénhidrátokból felszabadul. A zsír pedig egy olyan tápanyag, amely – számos más funkciója mellett – segít a szervezetnek továbbítani és lebontani a zsírban oldódó (A, D, E, K) vitaminokat. Most pedig térjünk a tárgyra!tápanyag

Míg a fehérjékben és a szénhidrátokban grammonként mindösszesen 4 kalória van, addig a zsírban 9. Azonban szerencsére már nem kell minden számítást magunknak elvégeznünk. Az ételek címkéi ugyanis már olyan szabványok szerint készülnek, amelyek megkönnyítik a vásárló dolgát, így pontosan tudhatjuk, hogy mit is tartalmaznak.

Elég, ha megnézed a „Napi bevitel %-ban” oszlopot, majd pedig az ott található százalékokat csak egyszerűen összeadod. A dietetikusok és a szakértők azonban azt ajánlják, hogy a napi zsírbevitel ne legyen több 30%-nál.

De válaszolva egyértelműen a kérdésedre, egyaránt fontos, hogy a kalóriát és a zsír mennyiségét is figyeljük. Fontos tehát, hogy ne feledd el megnézni mennyi kalóriát is fogyasztottál. Mert gyakran előfordulhat, hogy bedőlsz a vonzó feliratoknak, mint például a „zsírszegény” vagy „zsírmentes” és azt várod, hogy ezektől majd fogyj.

A „csoda” azonban nem következik be, sőt előfordulhat hízás is. Hogy miért? Sokszor ezekből a termékekből – pontosan a vonzó felirataik miatt – képesek vagyunk többet fogyasztani. Arra azonban már senki nem figyel, hogy bár az étel zsírszegény, a kalóriák száma nem csökken.

Sőt, gyakran előfordulhat, hogy a zsírszegény ételek több cukrot tartalmaznak, mint „zsíros” társaik. Így pedig már teljesen érthető, hogy miért nem csökkent a kalória bevitel. Összegezve tehát, ha több kalóriát eszel, mint amennyit a szervezeted felhasznál – teljesen mindegy, hogy ez a kalória fehérjéből, szénhidrátból vagy éppen zsírból származik – hízni fogsz. A fel nem használt energiát a szervezet ugyanis felesleges zsírként elraktározza.

Persze felmerül a kérdés, hogy honnan tudhatom, mennyi kalóriát kell elfogyasztanom egy nap? Nos, ez mindenki egyéni szükségleteitől, nemtől, kortól, fizikai aktivitástól egyaránt függ. Ám általánosan elfogadott, hogy bármilyen étrend 1200-1400 kalória körül szegénynek, 2400 felett pedig túl soknak számít.

Ahhoz, hogy megtudd, számodra mennyire van szükség, keresd fel orvosod, és ő majd pontosan megmondja neked, ha elárulod neki a magasságod, a súlyod, a korod. Ha azonban nem szeretnél elmenni az orvoshoz, az oldalunkon is találsz pár módszert arra, hogy hogyan állapítsd meg a számodra ideális napi kalóriamennyiséget.

(KamaszPanasz)