rák
#Betegségek

Rákos betegségek tinédzser korban

2010.12.07.
4 perces olvasási idő

A rákos betegségek nem gyakoriak tinédzsereknél. Egyes betegségek, például a mellrák, általában felnőtt nőknél alakul ki – a tini lányoknál csak ritkán fordul elő. De van néhány rákfajta, mint például a hererák, ami gyakrabban jelentkezik tinédzsereknél.

A rákos betegségek akkor alakulnak ki, ha a sejtek abnormálisan fejlődnek és nem megfelelően nőnek és szaporodnak. Olvass tovább, hogy megtudd, milyen rákos betegségek alakulnak ki legtöbbször a tiniknél, mik a figyelmeztető jelek, mik a tünetek, és hogyan lehet kezelni őket.

Osteosarcoma

Az osteosarcoma a csontrák leggyakoribb fajtája. Tiniknél akkor alakul ki általában, amikor hirtelen nőnek sokat. Az osteosarcoma kétszer gyakrabban fordul elő fiúknál, mint lányoknál, és általában az átlagosnál magasabb embereknél alakul ki. A legtöbb esetben nincs ismert oka az osteosarcomának. A leggyakoribb tünetek: fájdalom és duzzanat, vagy akár daganat a karokban vagy lábakban. Vannak, akiknek nagyobb fájdalmai vannak alvás vagy testmozgás közben. Az osteosarcoma leggyakrabban a térd környékén fellelhető csontokban alakul ki, de máshol is előfordulhat. Egyes esetekben a tumor továbbterjedhet, vagy áttétet alkothat a tüdőbe, vagy más csontokba.

Az áttét szót orvosok szokták használni abban az esetben, amikor a sejtek a tumorból elszakadnak az eredeti ráktól, és átvándorolnak más szövetekbe vagy szervekbe.

Kezelés: Általában kemoterápia (ez az eljárás pusztítja el a rákos sejteket), továbbá operáció a tumor eltávolítására. Egyes esetekben akár végtag-mentő beavatkozásra is sor kerülhet. Ilyenkor a rákos csontot eltávolítják a végtagból, és úgy mentik meg az amputálástól, hogy a csont helyére beültetnek egy másik csontot, vagy egy speciális fémrudat. Ritkább esetekben az orvosnak amputálnia kell a végtag egy részét vagy egészét, a rák legyőzésének érdekében.

Szörnyű dolog elveszíteni egy végtagot, főképpen a tinédzsereknek, akik egyébként is a testi változásaikkal küzdenek. A tanácsadás és a fizikai terápia (fizikai rehabilitációnak) jó megoldás ebben a helyzetben. Akiknek amputálni kellett a végtagját, annak általában egy protézist, művégtagot helyeznek fel. A legtöbb tinédzser, aki ilyet kap, képes arra, hogy visszatérjen a mindennapi aktivitáshoz – még a sportoláshoz is.
A legtöbb osteosarcomával kezelt embernél kialakulnak mellékhatások – hajhullás, vérzés, fertőzések és szív- vagy bőrproblémák – a kemoterápia miatt. Továbbá a kemoterápia növeli az esélyét annak, hogy később más fajta rákbetegségek alakuljanak ki a betegnél. A jó hír az, hogy a legtöbb csontrákos tinédzser felépül a betegségből.

Ewing sarcoma

Egy másik rákos betegség, ami szintén a csontokat érinti. Abban hasonlít az osteosarcomához, hogy ez a betegség is leggyakrabban tinédzsereknél és fiatal felnőtteknél fordul elő és általában a lábakat vagy a medencét támadja.

Az Ewing sarcomában szenvedő tinik általában kemoterápiás kezelést kapnak. Néhány betegnek szüksége van további – vagy kemoterápiát helyettesítő - sugárkezelésre is, hogy a rákos sejtek biztosan elpusztuljanak. Az Ewing sarcoma általában jól reagál a kemoterápiás és a sugárkezelésekre. Az osteosarcoma és az Ewing sarcoma rizikófaktorai hasonlóak és a kezeléstől kialakuló mellékhatások is hasonlóak. A felépülés függ a tumor elhelyezkedésétől, méretétől, és attól, hogy tovább terjedt-e, de mindkét fajta betegség jól reagál a kezelésekre, és legtöbb esetben gyógyítható.

Leukémia

A leukémia az egyik leggyakoribb gyerekkori rákbetegség. Akkor fordul elő, amikor nagy mennyiségű abnormális fehérvérsejt tölti meg a csontvelőt, és egyes esetekben a véráramba is bejut. Mivel kontroll nélkül szaporodnak, bekerülnek a csontvelőbe, és kapcsolatba kerülnek a testben a véráram más fontos sejtjeivel is, például a vörösvérsejtekkel (ami az oxigént hordozza) és a trombocitákkal (amik a véralvadást segítik elő).
A leukémia vérzést, vérszegénységet (az alacsony számú vörösvérsejtek miatt), csontfájdalmakat és fertőzéseket okoz. Átterjedhet más területekre is, például a nyirokcsomóba, májba, lépbe, agyba vagy a férfiaknál a herékbe.

Tinédzsereknél kétfajta leukémia fordul elő leggyakrabban: az úgynevezett akut lymphoid leukémia és az akut myeloid leukémia. Nagyjából minden embert, aki ebben a betegségben szenved, kemoterápiával vagy sugárkezeléssel kezelnek. Továbbá egyes betegek őssejt-átültetést is kapnak.

A csontvelő-átültetés gyakori formája az őssejt-átültetésnek. A kezelések formája és időtartama nagyban függ a leukémia típusától. A felépülésre jó esély van a leukémia bizonyos fajtáinak esetében. Kezeléssel, az akut lymphoid leukémia és az akut myeloid leukémia is gyógyítható, kiújulás nélkül.

Agydaganatok

Az agydaganatok nem gyakoriak a tinédzsereknél. A két leggyakoribb formája az agydaganatnak az astrocytoma és az ependymoma. Az astrocytoma egy olyan tumor, ami az agy astrocytea nevű sejtjeiből származik. Ez a fajta tumor általában nem terjed túl az agyon és a gerincvelőn, és általában nincs hatással más szervekre. Az ependymoma általában az agykamrák belsejében kezdődik. Az agynak négy kamrája – vagy ürege – van, amik gerincvelő folyadék átjárói – ez egy folyékony anyag, ami kipárnázza az agyat és a gerincvelőt, valamint megvédi azokat a sérülésektől.

Senki sem tudja az elsődleges agydaganat okát. Az egyik lehetséges ok az, hogy miközben formálódik az agyi és a gerinckötél, valamilyen probléma lép fel. A kezelések a tumor helyétől és típusától függenek. Ha lehetséges eltávolítani a tumort, akkor gyakran hajtanak végre operációt, sugárkezelés/kemoterápia után. Az esély arra, hogy túléljen valaki egy agydaganatot, több mindentől is függ: a tumor helyétől, típusától és a kezeléstől. De jó esély van a gyógyulásra, ha a tumort el tudják távolítani és további kezelésekre is sor kerül.

Lymphoma

A lymphoma olyan rákbetegség, ami a nyirokrendszerben alakul ki – a nyirokcsomóban, a csecsemőmirigyben, lépben, a mandulákban és a csontvelőben. A nyirokrendszer küzd a testben a fertőzések ellen.

Hodgkin-lymphoma és a non- Hodgkin-lymphoma

A Hodgkin-lymphoma általában kamaszoknál és fiatal felnőtteknél alakul ki. Feltűnhet a nyirokcsomókban több helyen is: a nyaknál, a hónaljnál, a mellnél vagy más helyeken. A nyirokcsomók megdagadnak, de általában fájdalom nem észlelhető. Jellemző lehet még láz, éjszakai izzadás, fogyás, étvágytalanság, gyengeség, stb. Általában kemoterápiát és sugárkezelést szoktak alkalmazni a Hodgkin-lymphoma kezelésére.

Más rákos betegségek

Más rákos betegségek, amik még a tinédzsereknél előfordulnak – habár elég ritkán – a hererák és a rhabdomyosarcoma (harántcsíkolt izomsejtek eredetű daganat).
Habár a hererák ritka a tiniknél, ez a leggyakrabban kialakuló rákbetegség a férfiaknál 15 és 35 éves kor között. A hererák majdnem minden esetben gyógyítható, ha időben felfedezik és kezelik. Az abnormális duzzanatok vagy daganatok, melyek korai jelei a hereráknak, rendszeres here önvizsgálattal időben felismerhetők.

A rhabdomyosarcoma ritkább rákbetegség, ami leginkább a csecsemőknél, gyerekeknél és tinédzsereknél fordul elő. Ennél a betegségnél, a rákos sejtek benőnek a lágyszövetekbe a vázizomzatban (ezeket az izmokat használja az ember a mozgáshoz). Bár ez a betegség bárhol előfordulhat a testben, a rhabdomyosarcoma leggyakrabban a törzs, a karok és a lábak izmaiban fordul elő. A kezelések és a gyógyulás esélye attól függ, hogy a rhabdomyosarcoma hol található a testben és tovább terjedt-e már.

(Ő.B.)

Kapcsolódó címkék

daganat