táska
#Testi problémák

Az egy vállon hordott táska veszélyei

2015.09.03.
2 perces olvasási idő

Napjainkban nagyon népszerűek a hátizsákok a diákok körében, viszont általában csak az egyik vállukon hordják a táskájukat. Vajon mennyire ártanak ezzel maguknak?

Nem elég csak az egyik pánt

Szakértők már többször is utaltak rá, hogy egyáltalán nem elegendő csak az egyik vállpánt használata, különösen akkor, ha a táska nehéz, vagyis a súlya nagyobb, mint a testsúlyunk 10-15%-a. Ha ekkora súlyt helyezünk az egyik vállunkra, akkor nagyon megerőltetjük az izmainkat. Mindkét vállpánt használata azért javasolt, mert ezek segítségével a táska súlyát el lehet oszlatni a két vállon és a hát egészén, ami összességében kevesebb megterhelést jelent a testnek.

A hátizsákviselés általában a középiskolás és főiskolás, egyetemi évekre jellemző, ekkor viszont a nap nagy részében a vállunkon van a táska. Ezzel csupán csak annyi a probléma, hogy ebben az életkorban a testünk még növekszik és fejlődik. Ennek következtében könnyebben sérülhetünk.

Hátizsák

A jó hír viszont az, hogy ez szintén az az életkor, amikor elkezdünk érdeklődni önmagunk iránt, és egyre tudatosabbá válunk, így jobban odafigyelünk a testünkre, mint mikor még gyerekek voltunk. Ha pedig az érdeklődés mellé megfelelő információk is társulnak, akkor sokat tanulhatunk.

Ha mégsem szeretnéd mindkét válladon hordani a táskádat

Ha azonban mégsem tudod elfogadni azt, hogy mindkét válladon viseld a hátizsákot, akkor itt van néhány tipp, amelyeket követve kevesebb kárt okozol magadnak.

Ürítsd ki a táskádat rendszeresen!

Ne hagyd, hogy a hátizsákodban maradjanak azok a felesleges dolgok, amelyeket már nem használsz, és feleslegesen foglalják a helyet, illetve növelik a táskád súlyát. Minden este szánj a táskád átböngészésére és kiürítésére néhány percet, és csak azt tedd vissza a helyére, amire biztosan szükséged lesz a következő nap is. A dologban az a legnagyobb pozitívum, hogy a rendszeres ellenőrzéssel egy idő után pontosan tudni fogod, hogy mi hol található a zsákodban, és tudatosan fogsz majd pakolni bele, aszerint, hogy mikre lehet majd szükséged.

Cserélgesd a táska helyét a vállaidon!

Rendszeresen vedd át a másik válladra a táskádat, így elkerülheted a gerincferdülést és a hátfájást.

Figyelj a tested jelzéseire!

Ha azt érzed, hogy fáj a nyakad vagy hátad, vagy ha a karodban érzel fájdalmat, akkor tudd, hogy ezzel azt üzeni a tested, hogy túl nagy terhet kell cipelnie.

Pakolj be úgy, akár egy profi!

Vegyél példát a hegymászókról vagy a pilótákról, és csak azt tedd a táskádba, amire biztos szükséged lesz! Ami nem tartozik bele ebbe a kategóriába vagy nem a legfontosabb dolog, azt inkább hagyd otthon.

Hátfájást okozhat a stressz
A stressz számos ok miatt vezethet hátfájdalomhoz. A legújabb kutatások szerint összefüggés áll fenn a nagyagy egy része, a stressz és a tartós fájdalom közt. Tovább a cikkhez

Ne törődj azzal, hogy mi a menő!

Akár egyedül vagy, akár a barátaiddal, viseld két vállon a táskádat, és ne örődj azzal, ha valaki strébernek néz, hiszen te tudod, hogy ezt az egészségedért teszed. És még az is lehet, hogy a titkos szerelmed éppen emiatt fog észre venni, és szóba elegyedni veled!

Gondolkozz kicsiben!

Ha mindenképpen csak egy válladat akarod használni a cipelésre, akkor válassz olyan táskát, aminek nagyon sok kisebb zsebe van. Ezek a darabok azért nagyon hasznosak, mert a kisebb zsebekbe pakolva jobban el lehet oszlatni a súlyt, és így könnyebbnek tűnik a táska. Az is hatalmas előny, hogy ha kevesebb holmi lesz nálad, akkor összeszedettebb leszel, és hamarabb meg fogod találni majd, amire éppen szükséged lesz.

(Kamaszpanasz - H.I., Kidshealth)