zúzódás
#Testi problémák

Zúzódások kamaszkorban

2023.08.14.
2 perces olvasási idő

Zúzódás akkor fordul elő, ha a test egy része megsérül, és a sérült kapillárisokból (kis erekből) vér szivárog ki. Ha a vér nem tud távozni, beszorul a bőr alá vörös vagy lilás foltot képezve, amely érzékeny, amikor megérinted.

Zúzódások számos okból előfordulhatnak, de a legfőbb oka, ha megsérülsz és beütöd valamidet. Vannak, akiket könnyebben ér zúzódás, míg másokat nem. Miért? A véraláfutás több dologtól függ, például:

  • milyen kemény a bőrszövet,
  • hogy valakinek vannak-e bizonyos betegségei,
  • hogy egy személy szed-e bizonyos gyógyszereket.

Ezen kívül az erek törékennyé válnak a korral, ezért minél idősebb vagy, annál gyakoribb.

Mennyi ideig tart a zúzódás?

A zúzódások körülbelül 2 hét alatt maguktól elmúlnak. Ez idő alatt a zúzódás színe változik. Előbb kivörösödik, ahogy a vér megjelenik a bőr alatt. A vérben 1-2 napon belül megváltozik a hemoglobin (egy vastartalmú anyag, amely oxigént szállít) és a zúzódás kékes-lilára, sőt feketére változik. 5-10 nap elteltével a zúzódás zöldnek vagy sárgának tűnik. Majd 10-14 nap múlva sárgásbarna vagy világosbarna színűvé válik. Végül a zúzódás elhalványul.

Mit tehetsz, hogy hamarabb elmúljon?

Időbe telik, amíg a zúzódások javulnak, de van néhány dolog, amit megtehetsz, hogy jobban érezd magad a gyógyulás során.

Hideg borogatás. Amint megtörtént a baj, tekerj egy törölközőt egy zacskó jégre vagy egy zacskó fagyasztott zöldségre, és helyezd a sérülésre. Ez segíthet csökkenteni a zúzódások és duzzanat mennyiségét azáltal, hogy lelassítja a véráramlást a sérült helyen. Hagyd az adott felületen 15-20 percig, naponta 3-4 alkalommal egy-két napig.

Pócold fel a sérült területet. A duzzanat és a véraláfutás csökkentése érdekében emeld a zúzódásos területet a szív szintje fölé. Pihenj, és ha lehetséges, a zúzódásos területet helyezd egy párnára.

A fájdalomcsillapító segíthet a fájdalom csökkentésében, ha szükséges.

Kösd be a zúzódást. Ha a megzúzódott terület megdagadt, segíthet, ha lazán betekerjük egy rugalmas kötéssel, hogy némi tartást adjunk.

2 nap elteltével már a meleg segíthet a gyógyulásban. Egy törölközőbe csavart melegítőpárna vagy meleg törlőkendő segíthet a zúzódások gyógyulásában. Még egy meleg fürdő is megnyugtatja a fájdalmas területeket.

Mikor menj orvoshoz?

A kisebb zúzódások könnyen kezelhetők, de ha nagyon fáj vagy fennáll a ficam esélye (pl. bokasérülés esetén), fordulj orvoshoz. Továbbá akkor is érdemes felkeresni a háziorvost, ha

  • a zúzódás 2 hét után nem javul,
  • gyakran keletkezik zúzódás, vagy nincs egyértelmű oka,
  • a zúzódás megdagadt és nagyon fájdalmas,
  • nem tudsz mozgatni egy ízületet,
  • a zúzódás a szem közelében van.

Megelőzhetőek a zúzódások?

A zúzódásokat nehéz teljesen elkerülni. De ha sportolsz, biciklizel, görkorcsolyázol, vagy olyat csinálsz, ahol összeütközhetsz vagy nekiütközhetsz valaminek, használj védőfelszerelést, például lábszárvédőt és sisakot. Ha csak néhány másodpercet vesz igénybe, hogy felvedd ezeket a kiegészítőket, akkor megkímélheted magad néhány hetes fájdalomtól.

(KamaszPanasz - kidshealth.org)