sport
#Mozgás

Izomláz: hideg vagy meleg borogatást tegyünk rá?

2023.09.03.
1 perces olvasási idő

Természetesen az izomlázat és az izomsérüléseket sosem tervezzük be előre. Azonban a testmozgás néha mégis testi fájdalmakkal járhat. Mindennél fontosabb, hogy tudd, hogyan kezeld a testedet, hogy minél gyorsabban meggyógyulj.

Egy kimerítő edzés után kicsit sajoghatnak a tagjaink, ám bonyolult lehet megtalálni a megfelelő módszert a kellemetlenség enyhítésére. Vajon melyik jobb választás ilyen esetben: a jeges vagy a meleg borogatás? Nedves melegítést vagy száraz melegítést használj? Mennyi ideig vagy hány napig jegeld? – Ezekre az égető kérdésekre most megkaphatod a választ.

Az izomláz kialakulhat túledzéstől, egy izomcsoport megerőltetésétől, hosszú időn át tartó üléstől vagy akár rutinszerű, mindennapos tevékenységektől is.

Fontos felismerni a különbséget az izomláz és az izomfájdalom között

Egy remek új lábedzés lehet, hogy izomlázat okoz a comb- vagy a farizmodban, ez legtöbbször azt jelenti, hogy végre sikerült kitörnöd a komfortzónádból. Viszont feltétlenül fordulj orvoshoz, ha bármilyen, fájdalommal kapcsolatos problémád adódik, mert a rendszeres testmozgás magában hordozza a lehetőségét a sportsérüléseknek is.

Hideg vagy meleg?

Ha csak egy kicsit sajognak az izmaid, a hideg és a meleg módszer is hatásos lehet. A lényeg a kezelés időzítése:

  • Kezdd a hideggel, amely enyhíti a fájdalmadat. A fagyos hőmérséklet segít csökkenteni a gyulladást és a duzzadást, miközben tompítja az esetleges kellemetlenséget vagy fájdalmat. Jeget, hideg borogatást, vagy akár egy zacskó fagyott zöldséget (akármilyen viccesnek is hangzik, a lényeg, hogy hideg legyen) ajánlatos használni kb. húsz percig, 4-6 óránként, az első 48 órában. Jobb, ha a hideg borogatást papírtörlőbe vagy zacskóba csomagolod, hogy ne irritálja a bőrödet.
  • Ahogy a fájdalom és a gyulladás csökken (általában két-három nap múlva), a meleg borogatás jól fog esni, hiszen az izmokat is segít ellazítani, miközben a fájdalmas tüneteket is enyhíti. A hő élénkíti a vérkeringést az érintett területen, ezáltal felerősíti a duzzadást. A helyi gyógyszertárban biztosan találsz forró vizes palackot vagy infralámpát, amik közvetlenül tudják megcélozni az izmot.

Egy útravaló tipp

Az izomláz szinte természetes tünet azoknál, akik most kezdtek sportolni, vagy új mozgásformát próbáltak ki. Ne hagyd, hogy néhány napnyi izomláz eltántorítson a mozgástól! A lényeg azonban a fokozatosságban rejlik: ne erőltesd túl magad, és mindig figyelj oda a helyes edzésmódszerre (pl. a bemelegítés, nyújtás soha ne maradjon el!).

Minél többször veszel részt az edzéseket, annál jobban alkalmazkodik a tested, valamint az izomzatod az igénybevételhez, így mérséklődni fog az izomláz is. Ha félsz, hogy valamilyen sérülést okozott egy új mozdulat, akkor persze fordulj orvoshoz!

(KamaszPanasz - B.Zs. )