Főoldal / TEST / Mi az a növési fájdalom?
  2013-08-18

Mi az a növési fájdalom?

A növési fájdalom rossz érzés. Roppant kellemetlen, de általában nem szükséges vele orvoshoz menni. Általában 3-5 éves vagy 8-12 éves korban jelentkezik. Sokan el sem hiszik, hogy a növekedés fájdalmakkal jár.

- hirdetés -

Légy nyugodt, el fog múlni, ahogy befejezted a növekedést. A kamasz években a legtöbb fiatalnak már nincs ilyen jellegű problémája.

A gyerekeknek általában a lábukban érezhető növési fájdalom, legtöbbször a lábszárban és a bokákban. Olyan is előfordulhat, hogy mind a két láb fáj.

Az ilyen fájdalmak elvileg alvás előtt jelentkeznek. Lehet, hogy úgy mész lefeküdni, hogy még nem érzel semmit, de az éjszaka közepén arra ébredsz, hogy mind a két lábad borzasztóan fáj. A jó hír az, hogy a növekedési fájdalmak reggelre általában elmúlnak.

Mi okozza a növekvési fájdalmakat?láb

Ha ilyen fájdalmaid vannak, az azt jelenti, hogy nő a csontod. Ez teljes normális jelenség, ne aggódj.

Mit csinálhatsz, hogy jobb legyen?

Ez esetben a szüleid is tudnak segíteni, kaphatsz tőlük fájdalomcsillapítót vagy kalciumot.

Itt van három dolog, amitől jobban érezheted magadat:

1. helyezz forró borogatást arra a helyre, ahol fáj a lábad

2. végezz nyújtó gyakorlatokat

3. kérd meg a szüleidet, hogy masszírozzák meg a lábadat

Mikor menj el az orvoshoz?

Ha nem tudsz rendesen járni, vagy a lábad vörös lesz, illetve felpuffadt, vagy a fájdalom miatt nem tudsz futni, sportolni, és azokat a dolgokat csinálni, amelyeket különben szoktál, akkor szólj a szüleidnek, hogy vigyenek el egy orvoshoz!

Ha ismét fájdalmaid vannak, ne feledd, hogy nemsokára el fognak múlni, és ha nagy leszel, akkor többé már nem lesznek ilyen problémáid.

(Gy. P. F.)

Tovább a témában: Fiúknak, Lányoknak, Csont, Láb