növési fájdalom
#Testi problémák

Mi az a növési fájdalom?

2013.08.18.
1 perces olvasási idő

A növési fájdalom rossz érzés. Roppant kellemetlen, de általában nem szükséges vele orvoshoz menni. Általában 3-5 éves vagy 8-12 éves korban jelentkezik. Sokan el sem hiszik, hogy a növekedés fájdalmakkal jár.

Légy nyugodt, el fog múlni, ahogy befejezted a növekedést. A kamasz években a legtöbb fiatalnak már nincs ilyen jellegű problémája.

A gyerekeknek általában a lábukban érezhető növési fájdalom, legtöbbször a lábszárban és a bokákban. Olyan is előfordulhat, hogy mind a két láb fáj.

Az ilyen fájdalmak elvileg alvás előtt jelentkeznek. Lehet, hogy úgy mész lefeküdni, hogy még nem érzel semmit, de az éjszaka közepén arra ébredsz, hogy mind a két lábad borzasztóan fáj. A jó hír az, hogy a növekedési fájdalmak reggelre általában elmúlnak.

Mi okozza a növekvési fájdalmakat?láb

Ha ilyen fájdalmaid vannak, az azt jelenti, hogy nő a csontod. Ez teljes normális jelenség, ne aggódj.

Mit csinálhatsz, hogy jobb legyen?

Ez esetben a szüleid is tudnak segíteni, kaphatsz tőlük fájdalomcsillapítót vagy kalciumot.

Itt van három dolog, amitől jobban érezheted magadat:

1. helyezz forró borogatást arra a helyre, ahol fáj a lábad

2. végezz nyújtó gyakorlatokat

3. kérd meg a szüleidet, hogy masszírozzák meg a lábadat

Mikor menj el az orvoshoz?

Ha nem tudsz rendesen járni, vagy a lábad vörös lesz, illetve felpuffadt, vagy a fájdalom miatt nem tudsz futni, sportolni, és azokat a dolgokat csinálni, amelyeket különben szoktál, akkor szólj a szüleidnek, hogy vigyenek el egy orvoshoz!

Ha ismét fájdalmaid vannak, ne feledd, hogy nemsokára el fognak múlni, és ha nagy leszel, akkor többé már nem lesznek ilyen problémáid.

(Gy. P. F.)