bacilus
#Szülőknek

Állandóan beteg a kicsi? Hogyan óvjuk a nagyobb testvért a hazavitt bacilusoktól?

2023.05.26.
3 perces olvasási idő

A gyerek betegsége szülőként egyszerre jelent lelki és fizikai megterhelést, hiszen miközben folyamatosan izgulunk a hogylétéért, ápoljuk őt, próbálunk helytállni a többi feladatunkban is. Ahol több gyermek van a családban, ott tovább bonyolódik a képlet, hiszen mire az egyikük meggyógyul, jó eséllyel a többiek is elkapják a kórt. (x)

Közösségbe kerülő gyermekek betegségei

A gyerekbetegségeket akkor ismerjük meg igazán, amikor elkezdődik az óvodás, majd az iskolás kor, és a kicsik az őszi-téli időszakban mindenféle közösségben elkapható kórságot hazahoznak, és aztán továbbadják a testvéreiknek. Akadnak olyan vírusok, amelyekről sokan hiszik, hogyha egyszer túl vannak rajta, már nem fenyeget a veszély az újabb megbetegedésre. Pedig előfordulhat, hogy enyhébb tünetekkel ugyan, de évekkel később a nagy testvér újra elkapja a kicsitől.

A legtöbb esetben vírusos felső légúti betegségek jelentkeznek, de a vírus vagy baktérium okozta emésztőszervi betegségek, a kötőhártya-gyulladás, valamint a kéz-láb- és szájbetegségek is gyakoriak.Bár a vírusokat nem tilthatjuk ki az óvodából és az iskolából, sokat tehetünk az immunrendszerünk erősítéséért, ezzel együtt pedig a megelőzésért.

Hogyan óvjuk a családot a megbetegedésektől?

Az immunrendszer védelme a születésünktől fogva nagyon lényeges az egészség megőrzése szempontjából: nem véletlen, hogy már a kórházból hazaérve meg kell kezdeni a kisbabának szánt D-vitamin-adagolást. Amellett persze, hogy mit viszünk be a szervezetünkbe, egyéb életmódbeli dolgok, hétköznapi szokások is hozzásegíthetnek minket a megelőzéshez. Nézzük, melyek ezek!

A táplálkozás

Bár a gyerekek sokszor válogatósak, érdemes már kiskortól hangsúlyt fektetni arra, hogy megszokják a gyümölcsök, zöldségek fogyasztását. A paradicsom, a cékla és a brokkoli például magas szeléntartalmuk miatt kifejezetten jó hatással vannak a szervezet ellenállóképességére. Hasonlóan hasznosak cinktartalmuk miatt a sovány húsok és tejtermékek. A nagyobb gyerekeknél, kamaszoknál beépíthetjük a napi étkezésbe az olajos magvakat is: tízóraira vagy uzsonnára egy-egy maréknyi belőlük rendkívül értékes. A dió- és mogyorófélék ugyanis fontos vitaminokat és egészséges zsiradékokat tartalmaznak.

A vitamin-és ásványianyag-pótlás

testvérekA D-vitamin pótlása születésünktől fogva fontos feladat, és egész életen át annak is kell maradnia: a fehérvérsejtek bizonyos típusai ugyanis D-vitamin-hiány esetén nem lépnek működésbe a vírusok, baktériumok ellen. Emellett a D-vitamin a csontok fejlődése szempontjából is lényeges, hiszen segíti a kalcium beépülését. A D-vitamin pótlását érdemes a betegségszezon előtt elkezdeni, akár már a nyár utolsó hónapjában, hiszen ősszel egyre csökken a napsütéses órák száma, ezért érdemes felkészíteni a szervezetet.

Szintén kulcsfontosságú a C-vitamin bevitele mind a felnőtt, mind a gyerek szervezetébe, hiszen fokozza a fertőzésekkel szemben való fellépést, emellett antioxidánsként a daganatos megbetegedésekkel ellen is véd. A Now Foods termékek például alkalmazkodnak a kicsik és nagyok igényeihez egyaránt: rágótabletta, lágy kapszula és kapszula formájában is megtalálhatóak több ízesítésben.

Amennyiben a gyermek gyakran beteges, érdemes vérvételt csináltatni: ennek segítségével fény derülhet arra, ha esetleges vashiány áll fenn, és az orvos receptre írható vaskészítményekkel tud segíteni.

Szellőztetés, fertőtlenítés

Hétköznapi dolog, de annál fontosabb a lakás higiéniájának megőrzése: a beteges időszakban minden intézményben viselt ruha kerüljön a szennyesbe, és igyekezzünk a gyerekeket hazaérve azonnal átöltöztetni az iskolai, óvodai ruhából. Szellőztessünk minden nap reggel ébredés után és este lefekvés előtt!

A felső légúti vírusok esetén kifejezetten jót tesz a hűvösebb szoba, amely a megelőzés szempontjából is hasznos: a vírusok ugyanis könnyebben terjednek meleg, nedves környezetben. Amennyiben a család egyik tagja már beteg, fordítsunk a szokottnál nagyobb figyelmet a fertőtlenítésre: a mosdóban, a mellékhelyiségben, étkezés után alaposan töröljük át a felületeket.

Kézmosás

Alapvető feladat, amelyet totyogó koruktól tanulnak a gyerekek, igazi hangsúlyt mégis a koronavírusjárvány idején kapott. Az egész kicsik is értik már, ha mesébe bújtatva megtanítjuk nekik, hogyan segít eltüntetni a bacilusokat az egyszerű, szappanos vízzel való kézmosás. A kamaszok számára már dokumentumfilmeket, érdekes internetes cikkeket is mutathatunk arról, milyen szerepe van ennek a megelőzésben.

Figyeljünk magunkra is!

Könnyű azt gondolni, hogy a gyermekbetegségek minket már nem teríthetnek le, de sajnos magunk is gyorsan lebetegedhetünk, ha nem óvjuk saját szervezetünket. Gondoljunk bele: még kevésbé tudunk helytállni betegségekkel szemben, amikor egy vagy több gyermek ápolását követően fáradtak, kialvatlanok vagyunk. Éppen emiatt ne csak gyerekeink immunrendszerére, de a sajátunkra is ügyeljünk: a Now Foods készítményei között felnőttek számára is találunk tablettákat.

Bár a tudatos táplálkozás, a megfelelő vitaminok, tabletták beszerzése, illetve a fertőtlenítés plusz energiával és idővel jár, ezek minden szempontból kifizetődnek. Az egészségünkkel való tudatos foglalkozás biztosan megtérül, és a legjobb, amikor ezt a gyerekeink első kézből megtapasztalják.

(BP Digital Group)

Kapcsolódó címkék

anya