rühesség
#Betegségek

Rühesség: kínos, de kezelhető

2015.06.21.
2 perces olvasási idő

A rühatkák magukkal a hámsejtekkel táplálkoznak. A vékonyabb bőrterületeket részesítik előnyben, ahová könnyebben befúrják magukat, így például az ujjak közötti területeket, a mellbimbó udvarát és a nemi szervek környékét.

A rühesség parazitafertőzés, melyet egy atka okoz. Az atka megtermékenyített nősténye befúrja magát a hámsejtek közé és ezekbe a járatokba rakja a petéit. A nőstény néhány hét alatt elpusztul, de a lárvák a petékből körülbelül három hét alatt kikelnek.

Maga a fertőzés nem okoz speciális bőrtüneteket, viszont a szervezet érzékennyé, allergiássá válik a bőrben tartózkodó élősködőkre illetve az ürülékükre. Emiatt a fokozottan érzékeny bőrön apró kiütések jelenhetnek meg, néhány betegnél a tartósan fennálló fertőzés elszórtan bőr alatti csomókat hoz létre. A legjellemzőbb, hogy a kifejezett viszketés miatt pontszerű vakarásnyomokkal van borítva a bőrfelszín.

A kivakart bőrterületek néha, főleg legyengült állapotú betegeken, felülfertőződhetnek. Ilyen esetben testszerte gennyes pörkök képződnek, vastag szaruréteg borítja a bőrfelszínt, amely igen fertőző állapot. Az igen jelentős viszketés, amellyel a betegség jár, jellegzetesen este, ágymeleg hatására fokozódik. Ennek az az oka, hogy ilyenkor az atkák elkezdenek vándorolni a járatokban.

Milyen vizsgálatokra számíthatsz?

A betegség kórisméje gyakorlatilag a látott tünetek, illetve a panaszok alapján felállítható. Jellemző, hogy a családban vagy a beteg környezetében lévő emberek közül másnak is jelentkeznek hasonló panaszai. Ritkán sor kerül mikroszkópos vizsgálatra, a rühatka bőrből vagy az azt borító pörkökből való kiemelése után, még ritkábban bizonytalan esetekben bőrminta vételére, szövettani elemzésére kerülhet sor.

Hogyan kezelhető a rühesség?

A betegség kezelése során benzilbenzoát tartalmú folyadék vagy szalicilát és kén tartalmú kenőcs a leggyakrabban használatos. Ezek a különböző kenőkúrák lehetnek 24 órásak vagy 3 napig tartóak, attól függően, hogy melyik az alkalmazott szer.

A terápia része kell, hogy legyen a ruházat és az ágynemű fertőtlenítése, magas hőfokon való mosása és vasalása. A nem mosható textíliákat légmentesen el kell zárni nylonzsákokba legalább 4 hónapra. Legalább ilyen fontos a beteg környezetében élők kezelése, a hosszú lappangási idő miatt még akkor is, ha azok panaszmentesek.

Nem végezhető viszont az említett kenőkúra koraszülötteken, alacsony súlyú újszülöttön, alultáplált embereken vagy epilepsziásokon. Óvatosan kell eljárni, ha vannak egyéb kiterjedt bőrtünetek, például atópiás ekcéma, ilyenkor ugyanis erős reakciót válthat ki a kenőcs, ezenkívül a hámfosztott területeken keresztül nagyobb mennyiségű szer szívódhat fel a keringésbe.

Egy átlagos rühfertőzés 3 nap alatt megszüntethető, viszont a viszketés jóval később, lassan, fokozatosan enyhülve szűnik meg.

Ez is érdekelhet: Az ágyi poloska

(Forrás: Dr. Gál Mónika bőrgyógyász, WEBBeteg)