kullancs
#Betegségek

Kullancscsípés – mi a teendő?

2022.08.15.
1 perces olvasási idő

A kullancs csípése okozta betegség az influenzához hasonló tünetekben jelentkezhet, például lázban, hányingerben, hányásban és izomfájdalmakban. A kullancs leggyakrabban az állatok szőrében és tollai közt él, leginkább a városon kívüli területeken. Vajon rettegnünk kellene attól, hogy ezek az állatok megcsípnek bennünket?

Szerencsére nem minden kullancs terjeszt betegséget, a legtöbbjük csípése nem okoz egészségügyi problémákat. Azonban ettől még nem szabad legyinteni, ha kullancs vagy egyéb rovar csíp meg bennünket.

A kullancscsípés gyors felfedezésével és megfelelő kezelésével megakadályozhatjuk, hogy az állat betegséget adjon át nekünk, miközben táplálkozik. Fontos, hogy a kullancs fejét eltávolítsuk, mert ezzel megelőzhető az érintett terület fertőzése, és csökkenthető a későbbi bőrbetegségek kockázata is.

Mit tegyünk?

1. Ha észleltük a csípést, azonnal távolítsuk el a kullancsot, és a helyét alaposan mossuk meg vízzel és szappannal, vagy enyhe fertőtlenítővel. Győződjünk meg róla, hogy a területet megóvtuk a fertőzésektől.

2. Ha a csípés helyén irritációt tapasztalunk, szükség lehet valamilyen antibiotikumos kenőcsre, majd kössük be a bőrt. Ha viszont a kötés alatt a bőr viszketni kezd vagy kipirosodik, távolítsuk el a kötést.

3. A kullancscsípés okozta fájdalom és viszketés enyhítésére használjunk jeges borogatást 15-20 percre óránként. A fennmaradó időben hűvös, nedves ruhával takarjuk be a csípés helyét. Erre akár 6 órán keresztül is szükség lehet a csípést követően.

4. Ha a viszketés, bőrpír vagy duzzanat kezelésére gyógyszert alkalmaznánk, előbb kérjük ki orvos véleményét, különösen akkor, ha a csípést gyerek szenvedte el, vagy az érintett személynek gyógyszerallergiája van.

A legfontosabb azonban, hogy minél előbb távolítjuk el a kullancsot, annál kisebb valószínűséggel okoz a csípés betegséget.

(KamaszPanasz)