elsősegély
#Betegségek

Elsősegély gáz- és gyógyszermérgezés esetén

2014.10.31.
2 perces olvasási idő

Hazánkban sok kétségbeesett ember követ el öngyilkossági kísérletet, amelyeknek a jelentős része sajnos végzetes kimenetelű. Gyakran mérgezéssel próbálnak véget vetni az életüknek.

Az öngyilkossági kísérletek bizonyos hányada olyan, mint egy segélykiáltás. Az illető valójában nem akar meghalni, csak a környezete figyelmét szeretné magára irányítani. Ilyen esetekben még nagyobb tragédia, ha nem érkezik időben a segítség.

Megsejthető-e az öngyilkossági szándék?

Mindenképp gyanús, ha egy ismerősöd vagy rokonod megszokott magatartása hirtelen megváltozik. Ilyen jelzés lehet például, hogy az illető napokon át kedvetlen, enervált, aluszékony, illetve érthetetlenné válhat a beszéde is. A szakemberek szerint az áldozatok 75-80 százaléka az öngyilkossági kísérlet előtt beszél arról, hogy mi a szándéka. Sok múlik azon, hogy a környezet hogyan reagál.gyógyszermérgezés

Mit tehetsz, amíg a mentő megérkezik?

Mérgezés gyanúja esetén rögtön értesítened kell a mentőket (104), de amíg ők kiérkeznek, sokat segíthetsz. Fontos, hogy ne hagyd magára a beteget akkor sem, ha már nincs magánál. Ha az illető eszméleténél van, és képes nyelni, itass meg vele 2-3 pohár vizet.

Sav- vagy lúgmérgezés esetén, ha lehetséges, hideg tejjel próbálkozz, mert az közömbösíti a mérget, illetve enyhíti az áldozat fájdalmát.

Csak akkor próbáld meghánytatni, ha biztos vagy benne, hogy a mérgezéshez nem mosószert, benzint, benzolt, petróleumot, hypot, kénsavat vagy egyéb marószert használt. Ezek az anyagok ugyanis visszafelé áramolva is életveszélyesen károsítják a nyelőcsövet.

Eszméletlen páciens esetén folyamatosan ellenőrizned kell, hogy érzékelhető-e a pulzusa, lélegzik-e. Célszerű az oldalára fordítanod, hogy ne fulladjon meg a saját hányásától, amíg az orvos meg nem érkezik.

Nézz körül!

Ha az áldozat körül üres gyógyszeres dobozokat, vegyszeres flakonokat találsz, feltétlenül add át a mentőorvosnak, mert ha tudják, hogy mit vett be a páciens, könnyebb az életmentő kezelés megkezdése. Előfordulhat, hogy nem találsz semmit a helyszínen, sőt, feltűnő tisztaságot tapasztalsz. Ebben az esetben az áldozat szándéka az, hogy ne utaljon semmi a tettére.

Az üres szemetes vagy a kipucolt konyhaszekrény is gyanút kelthet. Az öngyilkosok gyakran levélben magyarázzák a történteket, és búcsúznak el szeretteiktől. Erre az üzenetre is rábukkanhatsz a beteg mellett.

Gázmérgezés – Te is veszélyben lehetsz!

Oxigénhiányos állapothoz nemcsak a mérgező gázok – például szén-monoxid – felhalmozódása vezethet, hanem olykor az önmagukban nem mérgező gázoké is, mint például a szén-dioxid. A mérgezés mértékétől függően ilyenkor elég lehet, ha friss levegőre kerül az áldozat.

Ha mérgező gáz felhalmozódása okozza a problémát, mindig tartsd észben, hogy te is, mint segítségnyújtó, veszélyben vagy. Csak úgy merészkedj a gázos területre, hogy arról egy másik ember is tudjon, aki szükség esetén neked is segítséget tud nyújtani. A veszélyes térben addig tartózkodhatsz, amíg kibírod egy levegővel. Akkor sem lélegezhetsz, ha nedves ruhát kötsz a szád elé, mert az nem a mérgező gázoktól véd. A vizes kendő abban segíthet, hogy füst esetén kevésbé köhögj.Ha sikerül áramtalanítani a helyszínt, elkerülhető a robbanás.

Ha egy zárt helyiségben egyszerre többen is fejfájásra és gyengeségérzetre panaszkodnak, a tüneteket gázmérgezés is magyarázhatja. Fontos, hogy azonnal értesítsük a tűzoltóságot és a mentő szolgálatot, mert életek múlhatnak a gyors közbelépésen.

(Forrás: WEBBeteg)