vészhelyzet
#Szülőknek

Kamaszkori vészhelyzetekre SOS megoldások

2012.06.02.
2 perces olvasási idő

Mit is jelent az, hogy vészhelyzet? A könyv szerzői szerint minden, amit a kamasz annak gondol. Lehet az egy nagyobb pattanás a randi előtt, néhány feleslegesnek ítélt kiló, de akár komoly drogprobléma, vagy lábtörés. Könyvükkel az a céljuk, hogy megismertessék ezeket a helyzeteket, segítséget nyújtsanak a megértésükhöz, megoldásukhoz és sok esetben a megelőzésükhöz.

Kamaszkorban rengeteg kérdés fogalmazódik meg a gyerekekben, és gyakran kerülnek olyan helyzetbe, amit nem látnak előre és nincs tapasztalatuk a megoldáshoz. Sok témában, mint pl. a szexualitás vagy a kábítószerek, sok tévhit kering, nagy az összevisszaság és nehéz eligazodni a kérdésben. A könyv szerzői őszinte és hiteles válaszokat adnak, és nem kerülik el a ciki témákat sem.

Sőt, szeretnék, ha a kamaszok bátran feltennék maguknak a kérdéseiket és utánanéznének a válaszoknak. Így tájékozottak lesznek, fel tudnak készülni a váratlan nehézségekre is. Ha pedig bekövetkezne a baj, összeszedettek lesznek, a lényeges dolgokra tudnak koncentrálni és tudni fogják, mit kell tenniük. Egyszóval nagyobb biztonságban lesznek.

köynv“A könyv kitűnő képekkel, mondhatnám letehetetlenül izgalmasan közelíti meg az alkohol, vagy a dohányzás és a drogok problémáját, a fogyókúrát vagy a generációk között fellépő feszültséget, a hangulatzavarokat, a menstruációt, az öngyilkossági gondolatokat, a partikon felmerülő veszélyeket és lehetőségeket vagy akár a vizsgadrukkot. Ezek a pontos információk – a pontatlan prédikációk helyett – felkeltik az érdeklődést és haszonnal forgathatók, az érintettek számára ugyanúgy, mint szüleik és tanáraik esetében – nyilatkozta dr. Verkerdy Tamás gyermekpszichológus.

Hosszas együttgondolkodás, sok-sok beszélgetés előzte meg a könyv megírását. A szerzők 10-15 éve dolgoznak kamaszokkal és felnőttekkel egyaránt. Dr. Krivácsy Péter a könyv ötletadója az Országos Mentőszolgálat vezető gyermekgyógyásza, a Léghajó Program vezetője, nap mint nap találkozik a könyvben feldolgozott problémás helyzetekkel. Dr. Battonyai Tünde pszichiáter szakorvos, aki pályája során már több ezer felnőtt, kamasz és család gondjait segített megoldani. Marsi Zoltán pedagógus, az Alternatív Közgazdasági Gimnázium tanára, az országos elsősegély ismereti verseny főszervezője, kamaszok között éli mindenapjait.

A könyvet kétszeresen is hiánypótló munkának tartom. Mentőtisztként naponta találkozom azokkal a kamaszkorú gyermekekkel, fiatalokkal történő tragikus esetekkel, amelyek ugye váratlanul, hirtelen történnek, mégis többször megelőzhetőek volnának. Apaként ugyanakkor mély meggyőződésem, hogy a gyermekünket partnerként kezelve, a szerető gondoskodás mellett információkkal, ismeretekkel ellátva, saját ítélőképességét fejlesztve és erősítve tudhatjuk igazán biztonságban- mondta el véleményét Győrfi Pál, az Országos mentőszolgálat szóvivője.

A könyvet elsősorban kamasz olvasóknak szánták a szerzők, de biztosak benne, hogy nagy segítséget jelent a szülőknek is, akikre sok megváltozott feladat hárul a kamaszkor ideje alatt. A mai kamaszoknak ugyanazokkal az alapvető élethelyzetekkel kell szembesülniük, mint a szüleiknek, csak kicsit más formában, más hangsúlyokkal, más környezetben. Ugyanúgy lesznek szerelmesek, esnek el a biciklivel, cigiznek és isznak alkoholt. A könyv segít jobban megérteni a kamasz gyerekeket, megismerni a reális veszélyeket, vészhelyzeteket és megtalálni a megoldásokat.

A könyv kapaszkodót jelent ebben a zűrös világban, hogy minél jobban értsék egymást a felnőttek és a kamaszok. A könyv megrendelhető interneten: www.kamaszkoriveszhelyzetek.hu oldalon, ill. megvásárolható a könyvesboltokban.

(leghajo.hu)