szex
#Vágyak

Válaszok a leggyakoribb szexuális kérdésekre

2023.01.19.
1 perces olvasási idő

Szexuális életeddel kapcsolatban nagyon sok kérdés merül fel benned, ezek közül emeltünk ki néhány fontos, talán általad is leggyakrabban megfogalmazott felvetést.

Még nem feküdtem le senkivel, de úgy érzem, mindenki más már igen. Rendben van ez így?

Határozottan rendben van ez így. Ha hiszed, ha nem, a legtöbb kamasz az országban úgy döntött, addig nem fekszik le senkivel, amíg nem érzi úgy, hogy már felkészült volna rá.

Egy olyan kapcsolat, amelyben nincs szexuális élet, inkább az aktuális barátságra hagy koncentrálni, mint a szexre. Nem is szólva arról, hogy a nem várt terhesség és a szexuális úton terjedő betegségek elleni leghatékonyabb védekezési forma, ha nem szeretkeztek.

A szex nagyobb felelősség, mint ahogy azt sok korunkbeli hajlandó belátni, és ők szeretkezés után néha szégyellik magukat, vagy megbánják, amit tettek, mert túl sok volt nekik, és túl korai. Akármi is az ok, a szex későbbre halasztása a legkönnyebb mód annak elkerülésére, hogy fejest ugorjunk a dolgokba.

A felelősségteljes szex nem rossz dolog kamaszkorban, de nem tagadás, hogy azon tizenévesek számára, akik még nem készültek fel a szexre, a legbiztonságosabb út, ha nem fekszenek le senkivel.

Teherbe eshetek akkor, ha szeretkezés közben használtunk óvszert, azonban az aktus közben kilyukadt?

Igen, teherbe eshetsz, ugyanis ha az óvszer kilyukad, az ondó – amely spermákat tartalmaz – a hüvelybe kerülhet.

Ezért olyan fontos, hogy hüvelyi közösülés során kétféle formában is védekezzetek: egyrészt (gumióvszerrel), hogy elkerüljétek a nemi úton terjedő betegségeket, másrészt (fogamzásgátlóval, tapasszal), hogy megelőzzétek a teherbeesést.

Az óvszer kilyukadhat, ha nem megfelelően húzzák fel. Az óvszer használatnak útmutatásai vannak, ezért a partnerednek gondosan követnie kell azokat. Síkosított óvszereket is kaphattok már.

Tudom, hülyeségnek fog hangzani, de csak tudni szeretném: Hányszor kell valakinek lefeküdnie ahhoz, hogy kurvának tekintsék?

Soha nem szerettem a „kurva” szót. Az emberek általában azokra a lányokra utalnak ezzel a szóval, akik gyakran szexelnek, vagy akikről azt gondolják, gyakran szexeltek már. A kérdésem az: Addig, amíg ők biztonságosnak tartják, mi rossz van abban, ha élvezik a szexualitást?

Semmi rossz nincs ebben: Valójában mindannyiunknak büszkének kellene lennünk a szexuális életünkre, és élvezni azt. Mivel a szexuális életünk annyira személyes, senkinek nincs joga ahhoz, hogy elítéljen minket azért, hogyan tárjuk fel – hacsak nem sértünk meg vele másokat vagy magunkat.

Fontos, hogy biztos légy a meggyőződéseidben. Ha magabiztos vagy, határozott döntésed lesz arról, hogy mikor, hogyan és kivel feküdj le. Ezért olyan lényeges, hogy légy kibékülve a testeddel, használj fogamzásgátlót, vizsgáltasd meg magad, beszélgess a partnereddel és higgy az elveidben.

(KamaszPanasz - B.M.)