lusta
#Szülőknek

Hogyan nevelje lusta kiskamasz gyermekét?

2014.12.02.
1 perces olvasási idő

Az ellustult fiatal tini nevelése komoly probléma még a legtapasztaltabb szülők számára is. Azonban némi plusz erőfeszítéssel, türelemmel és kitartással még a legproblémásabb gyermeket is képes lehet irányítása alá vonni.

Írj össze gyermeke feladatait egy táblázatba, és tartassa be vele az abban foglaltakat, lehetőleg következetesen és rendszeresen. Például a hét bizonyos napjain a gyermeknek kell elmosogatnia, vagy lenyírnia a füvet a kertben, stb.

Próbáljon meg időt szakítani némi közös elfoglaltságra, amit a gyerekével együtt végezhetnek. Arra viszont ügyeljen, hogy a gyermeke feladatait ne Ön végezze el helyette, azonban segítse, támogassa és irányítsa munkáját. Adjon tanácsokat számára, hogyan tudja hatékonyan, minél kevesebb idő ráfordításával elvégezni a feladatait.

Ne engedje, hogy gyermeke korlátlanul nézhesse a Tv-t, számítógépezzen, vagy unalmában, önmaga szórakoztatására játsszon, lustálkodjon. Első a munka, utána a szórakozás. Az egyik lehető legjobb módszer egy életunt tini számára, hogy a kezébe ad egy seprűt, porszívót, rongyot, stb. és kiadja neki az utasítást a takarításra.

Mindig tartsa magát a saját elvárásaihoz, és ne akarjon többet a gyermektől, mint amire képes. Ne bonyolódjon vitába vele, és ne is egyezkedjen az elvégzendő feladatról, amit Ön kiszabott, azt a gyermeknek teljesítenie kell, ne hagyja magát átverni. Azzal, hogy letámadja, csak azt éri el, hogy feleselni fog Önnel, és felesleges, hosszadalmas vitát indíthat el. Inkább Ön távozzon, és hagyja magára gyermekét a feladattal. Ha pedig nem végezné el azt, vagy nem úgy, ahogy azt Ön szeretné, akkor helyezzen büntetést kilátásba.

(M.T. - ladyspeak.com)