üdítő
#Szülőknek

Túl sok cukros üdítőt isznak a kamaszok

2012.08.15.
2 perces olvasási idő

A cukrozott és szénsavas üdítők fogyasztása csökkenő tendenciát mutat, de a tinik jó része még mindig nem vesz tudomást a kockázatokról - állítja egy tanulmány.

Egyre kevesebb üdítő fogy

Vajon mennyi üdítőt fogyaszt az átlag tini naponta? Mi a helyzet a más, szintén cukrozott innivalókkal? A felmérés szerint az összefogyasztás mintegy 5%-al csökkent az előző évhez képest. A tanulmány kiemeli, hogy nőtt a kockázati megítélése a cukros italoknak, főként a fiatalok körében megnövekedett diabéteszes megbetegedések és az elhízások számának jelentős megugrása miatt.

A felmérésben résztvevő tinik 24%-a nyilatkozott úgy, hogy naponta legalább egy palack üdítőt iszik. Azonban, ha az adatokhoz a nem üdítő jellegű, de hozzáadott cukrot tartalmazó italok fogyasztását is hozzáveszik (energia és sportitalok, egyes (hígított) gyümölcslevek) akkor ez a szám 60%-ra ugrik, de még így is alacsonyabb, mint az előző évtizedben, amikor is 75% volt a cukros italok fogyasztásának mértéke (1999-es adatok szerint).

A fiatalok egy része ragaszkodik az üdítőhöz

Az egész populációt vizsgálva ez jó hír, hiszen összességében csökkenő tendenciát mutat az egészségre káros, cukros innivalók fogyasztása. Azonban a fiatalok egy része még az ismert kockázatok ellenére is rendszeresen és sokat fogyaszt a káros italokból. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a felmérés adatai önkéntes alapon történő adatszolgáltatásból származnak, így az eredmények nagyban függnek a résztvevők igazmondásától, valamint attól, hogy ki mennyire volt tisztában az üdítők káros hatásaival, így a számok némileg eltérhetnek a valóságtól.kóla

A tanulmányból az is kiderült, hogy a középiskolások 30%-a legalább egy adag 100%-os gyümölcslevet megiszik naponta, 15% fogyaszt kávét vagy teát, 16% iszik valamilyen sportitalt, 17% édesen fogyasztja a kávét-teát, 7% pedig cukormentes (diétás) üdítőt fogyaszt.

Egészséges italok

A 100%-os gyümölcslé mellet a másik egészséges ital a tej volt, 42%-a a tanulóknak legalább egy pohár tejet megiszik naponta, míg a vízfogyasztás 72% fölött van.

A felmérés során az is kiderült, hogy a lányok kevésbé isznak egészségtelen italokat, mint a fiúk, ez valószínűleg azért van, mert őket jobban foglalkoztatja a külsejük és a testsúlyuk rossz irányban történő megváltozása.

Vezet a tej és a százszázalékos gyümölcslé

Jelenleg a fogyasztási szokásokat nézve a legnépszerűbb ital a tej és a 100%-os gyümölcslé, ami azt jelzi, hogy a társadalom felfigyelt a cukros italok okozta veszélyekre és redukálta azok fogyasztását. Ami nem véletlen, hiszen a sok elrettentő példa (tinik diabétesszel vagy igen komoly elhízással, plusz ehhez jön még a szív és érrendszeri megbetegedések kockázata a túlsúlyosaknál), intő jelként lebeg a szemük előtt.

Ön vajon számon tartja, hogy a gyermeke mennyi cukrozott üdítőt, sport és energiaitalt vagy más káros italt iszik naponta? Ezen italok népszerűségének oka az igen változatos forma- és ízvilág, a reklámhadjárat és a viszonylag alacsony ár.

A tanulmány szerint a változás jó irányba halad, de nem elég gyors ütemben, több és átfogó felvilágosító kampányra lenne szükség (médiában, iskolában), hogy a gyerekek leszokjanak vagy kevésbé kockázatos mértékűre csökkentsék a káros italok fogyasztását.

(N. L., huliq.com)