alkohol
#Szülőknek

A tinik mértéktelen alkoholfogyasztása

2013.10.22.
2 perces olvasási idő

Az egészségügyi felmérések eredményei azt mutatják, hogy a tinik 45%-a iszik alkoholt, míg ezen fiatalok 64% pedig rendszeresen túlzásba viszi az ivászatot, részt vesz kifejezetten lerészegedés, tivornyázás céljából rendezett bulikon.

Nemcsak az a veszélyes dolog, ha valaki megiszik 5 vagy annál több üveg sört egymás után, hanem az alkoholos befolyásoltsággal járó felelőtlen viselkedés is az. A felmérések szerint az aktívan italozó fiatalok rendszeresen kerülnek veszélyes szituációkba, például védekezés nélküli szex vagy erőszak vagy agresszív viselkedés, és ennek hamar rossz vége lehet.

A szülőkön múlik, mivel az ő befolyásuk a legnagyobb gyerekükre nézve

A manapság elterjedt népszerű és általános hiedelmekkel ellentétben még mindig a szülők jelentik a legmeghatározóbb tényezőt a gyerekük életében. Habár a média és a társak befolyásoló szerepe is igen nagy, mégis a szülői ráhatás a legjelentősebb, és egyben kritikus tényező is. Minél nagyobb befolyással vannak a gyerek életére a szülei, annál valószínűbb, hogy sikeresen minimalizálják a gyerek veszélyes elfoglaltságait, például a mértéktelen ivászat esélyét.

Minden azon múlik, hogy a szülők hogyan tudják befolyásolni gyermekük döntéshozatali képességét, milyen hatással vannak rá és élnek-e a lehetőséggel. Összegyűjtöttünk öt olyan tippet, amelyek segíthetnek csökkenteni a tinik kicsapongó életvitelét.

Problémamegelőzési tippek szülők számára

• Egyértelműen tisztáznia kell azt, hogy mit is vár el a gyermekétől, hogyan viselkedjen, milyen döntést hozzon az egyes szituációkban, például a káros élvezeti szerek kérdésében. Azok a tinik, akik tudják, hogy a szüleik mit várnak el tőlük, kevésbé folyamodnak az egyes élvezeti szerekhez, az alkoholt is beleértve.

• Beszéljen gyerekével a normális és elfogadott alkoholfogyasztási szokásokról. Ha az Ön gyermeke azt látja, hogy a környezetében a felnőttek isznak és dohányoznak, el kell beszélgetni vele a problémáról. Magyarázza el neki, hogy ezeknek is megvan a maguk módja és ideje, és a felnőttek maguk döntenek a saját egészségük kérdésében. Mondja el gyermekének, hogy mikor felnőtt lesz, majd eldöntheti, hogy kipróbálja-e vagy sem az alkoholt vagy a dohányzást, de amíg gyermek, engedelmeskednie kell a szülői tiltásnak. Sokat számít a látott minta, vagyis az, hogy ki hogyan viszonyul az alkoholhoz a környezetükben. Így megtanulhatják ezen dolgok kulturált és mértékletes fogyasztását a szülei által látott jó példa alapján.

• Segítsen gyermekének olyan szabadidős elfoglaltságot találni, amelynek során nem kerülhet a káros élvezeti szerekkel kapcsolatba. Tartsa szemmel gyermekét, mindig tudjon arról, hogy kivel és hol van, valamint miket csinál az iskola után és szabadidejében.

• Ne adjon esélyt, hogy a káros dolgokhoz hozzáférhessen! Gyakorta hallani olyat, hogy otthonról, rokonoktól, ismerősöktől lopott a gyerek alkoholt, cigarettát, esetleg marihuánát kétes alakoktól.

• Beszéljen gyerekével ezen dolgok veszélyeiről, az alkoholfogyasztás, valamint a mértéktelen ivászat által okozott egészségügyi károsodásról! Habár a tiniket annyira nem gátolják ezek a várható következmények (főleg a hosszú távúak), mégis érdemes elbeszélgetni velük a várható negatív hatásokról, hogy tudatosodjon bennük. Bizonyos mértékig ez is befolyásolhatja a végleges döntésüket egy adott helyzetben.

• Leginkább azt emelje ki, hogy az alkohol mennyire el tudja tompítani a józan ítélőképességet, és a részegek könnyen olyan dolgokat tehetnek, melyek esetén nemcsak a saját, de mások testi épségét is veszélyezteti (ittas vezetés).

A CDC felmérései szerint a túlzott italozásnak olyan akaratlan és szándékos negatív következményei lehetnek, mint például: itass vezetésből származó autószerencsétlenség, lőfegyverrel/késsel való visszaélés, szexuális erőszak, bántalmazás, alkoholmérgezés, nemi úton terjedő betegségek, nem kívánt terhesség, és más, egészségre nézve káros problémák merülhetnek fel az észnélküli italozás következményeként.

(N.L. - alcoholism.about.com)