önbántalmazás
#Szülőknek

Önbántalmazás egyik formája: vagdosás

2014.06.03.
3 perces olvasási idő

A vagdosás nem éppen új keletű dolog, de manapság egyre gyakrabban hallani róla, valamint a média is kiemelten foglalkozik a témakörrel.

Ez egy súlyos probléma, ami egyre több fiatalt és tinit érint mostanság. Még ha Ön nem is hallott erről a jelenségről, attól még a gyermeke valószínűleg igen és az is lehet, hogy ismer olyat, aki már megtette. A sok más, szintén kockázatos tevékenységhez hasonlóan (alkohol, drog, dohányzás) veszélyes, és könnyen megszokássá válhat. A legtöbb esetben egy sokkal komolyabb probléma jelzője is lehet a cselekedet: depresszió vagy más lelki probléma állhat a háttérben. Szintén kockázati tényezőt növelő faktor az, hogy a tini gyerek milyen baráti körökben mozog, mert a társak is könnyen belevihetik a rosszba (csoport, összetartozás kényszere).

A szülők számára különösen megbotránkoztató tud lenni ez a jelenség. Szinte érthetetlen, hogy a gyerek miért is akar szánt szándékkal kárt tenni önmagában. Igen aggasztó tud lenni az a gondolat, hogy a gyermeke ilyesmire vetemedik. Azonban ha a szülők észreveszik a problémát és idejében tesznek ellene, akkor a megfelelő beavatkozással megelőzhetnek egy még nagyobb bajt.

Mi is az a vagdosás?

Aki vagdossa magát, az valamilyen éles, hegyes tárgy (kés, olló, körző, tű) segítségével önszántából vágásokat, karcolásokat ejt a saját testén, akár mély, vérző sebeket is. Leginkább a csukló, alkar, has tájék és a comb a leggyakoribb területek, ahol megvágják magukat az elkeseredett tinik. Legjellemzőbben borotvapengét, kést, ollót használnak, de bármilyen éles tárgy megteszi számukra, épp ami kéznél van. Egyesek égő cigarettával, vagy nyílt lánggal okoznak égési sérüléseket magukon.

Leginkább a lányokra jellemző ez a viselkedés, de a fiúknál is előfordul. Általában a tini korszakban kezdődik, és rosszabb esetben folytatódik a felnőtt korban is. Némely esetben a családi háttér is felelőssé tehető a rossz irányt vett folyamatokért.

A cselekmény mellé szégyenérzet és fokozott titokzatosság is társul, a legtöbb kamasz elrejti a vagdosás nyomait, ha mások észreveszik, akkor mindenféle kifogásokkal jönnek. Egyesek épp ellenkezőleg figyelemfelkeltésnek szánják és mutogatják sebeiket.

A vagdosás gyakran hirtelen felindulásból elkövetett cselekményként kezdődik. De ahogy a tinik egyre jobban megismerik a vagdosást, úgy mélyülnek el benne egyre jobban, és aztán nem tudnak megálljt parancsolni önmaguknak.

Az érintett tinik arról számolnak be, hogy a vagdosás nyugtatólag hat rájuk, hatására elfeledtkeznek a rossz érzésekről, fájdalmakról. Sajnálatos módon ez a tevékenység könnyen megszokássá válhat, és további problémák kiindulópontja lehet. A felmerülő negatív dolgokat (érzések, fájdalmak, gondok, stressz) és akadályokat így rendezi le magában a kamasz, és szinte függővé válik tőle. Akik pedig abba szeretnék hagyni, azok nem tudják, hogyan tegyék, vagy nem tudnak más megoldást a problémáik kezelésére, mások pedig egyáltalán nem akarják abbahagyni a vagdosást.

Miért vagdossák magukat a tinik?

A tinik igen változatos okok miatt folyamodnak az önbántalmazáshoz. A legtöbb kamasz számára, akik vagdossák magukat ez az egyetlen mód, hogy megbirkózzanak a rajtuk elhatalmasodó érzelmi hullámokkal, mivel más utat nem tudnak. A vagdosás többnyire nem öngyilkossági kísérlet, és akik teszik, azok se tartják annak, de óhatatlanul is előidézhetnek súlyos baleseteket önmaguk számára: történhetnek fertőzések vagy elvérzés.

A leggyakoribb okok

  • igen erős érzelmi hullámok leküzdése
  • jobban elviselik a fizikai fájdalmat, mint a lelkit
  • könnyen okoz megnyugvást, feszültség levezetést, stressz oldást az önbántalmazás
  • függőség, már nem tudja/akarja abbahagyni
  • társai hatására teszi meg (csoporthoz való tartozás kényszerűsége)
  • egyéb mentális probléma miatt (depresszió, személyiségzavar)

Előfordul azonban, hogy a tini nem tud okot mondani tettére. A hátterben általában a problémamegoldó képesség hiánya és az alacsony önértékelés áll. Nem tudnak más, kevésbé veszélyes megoldást találni a problémáikra.

Megbirkózni a vagdosással

A legtöbb tini titkolja tettét, azonban ha felfedi valakinek, az már jelzés arra, hogy segítséget szeretne kapni, egyedül már nem tud megbirkózni a problémáival, kiutat akar találni ebből a körből. Sokan nem merik elmondani másoknak, félnek a rossz reakciótól és félreértésektől. Sok múlik a fogadtatáson, ha elutasítást tapasztal, akkor akár öngyilkosságba is menekülhet a kamasz, viszont ha segítő szándékkal közelednek felé, akkor van esély a gyógyulásra.

Depressziós tinik
Ha nem veszik észre és kezelik még időben a tiniknél fellépő depressziót, akkor a következmények igen súlyosak lehetnek, akár halálos kimenetelű tragédiába is torkollhatnak. A kezeletlen depresszió veszélyei

Megálljt parancsolni a vagdosásnak

Egyedül többnyire nem megy, csak segítséggel. Némelyek idővel kinövik, míg mások észreveszik, hogy tettükkel a körülüttök lévő embereknek okoznak fájdalmat és ezért hagyják abba. Van, akinél csak az orvosi/pszichológiai segítségnyújtás jár eredménnyel.

(KamaszPanasz - N. L., kidshealth.org)