tanulási nehézségek
#Szülőknek

Hogyan élhetünk együtt egy tanulási problémákkal küzdő gyermekkel?

2012.01.26.
2 perces olvasási idő

A különféle tanulási nehézségek igencsak meg tudják nehezíteni az iskolai életet, de nem csak a gyermeknek jelent problémát, hanem komoly kihívás elé állítja a szülőket és tanárokat is. Nagy erőfeszítésbe kerül még az átlagos tanulmányi szint elérése és szinten tartása is.

Ezek többek között a hiperaktivitás (ADHD), a figyelemhiány (AD) és a diszlexia (olvasási képtelenség). Ez a három tanulási nehézséget okozó probléma komoly hátrány lehet a célok elérésénél, azonban kemény munkával és kitartással valamelyest áthidalható a dolog. Nem akadályt képeznek, csak hátráltatnak, ezért meg kell tanulni együtt élni velük.

Íme némi segítség, hogy tiniként mit lehet tenni az iskolában ezekkel a nehézségekkel, és hogyan lehet együtt élni velük.

Minden problémának megvan a maga sajátossága, ezért a legmegfelelőbb módszert kell megtalálni, ami ideális az adott egyénre nézve. Gyakorlatilag meg kell tanulnod, tanulni.

Az a módszer, amivel mások könnyűszerrel jó jegyeket szereznek, neked nem fog beválni. Neked sokkal több erőbefektetésbe kerül elérni ugyanazt a szintet, mint másoknak. Meg kell találnod, hogy számodra melyik módszer vezet a legkönnyebben a siker felé.

Az, hogy hátrányban vagy még nem jeleni azt, hogy nem is sikerülhet, vagy eleve bukásra vagy ítélve. Némiképp változtatni kell a dolgaidon, és kitartással megtalálható a helyes irány a te számodra is.Tanuld meg jól megszervezni a dolgaidat, beosztani az idődet, hogy sikeresebb legyél. Ez az első és legfontosabb lépés, ha hátránnyal indulsz a többiekkel szemben.

Tartsd a dolgaidat és magadat is rendszerezve, és ragaszkodj egy jól kialakított sémához. Némely esetben csak kínkeserves küzdelem árán érheted el, hogy jól szervezetten működjenek a dolgok körülötted. Azonban ez nem lehetetlen, így ne add fel előre. Némi plusz erőfeszítést és odafigyelést igényel a folyamat, ami másoknak természetszerűen megy, azért neked meg kell dolgoznod. Azonban, ha elindulsz a jó úton, akkor a dolgok idővel egyre könnyebbé válhatnak, és a szervezés se jelent majd akkora problémát a számodra.

Nagyon fontos dolog, hogy az iskolában a tanárok tudjanak a problémádról, és ismerjék annak természetét. Így nem csak segítségedre lehetnek, de a tények ismeretében nem kerülsz majd feketelistára náluk. Ha látják rajtad, hogy igyekszel és tenni akarsz a problémád ellen, akkor nagyobb eséllyel lesznek elnézőek veled szemben, és nagyobb türelemmel fognak segíteni neked. Így te is jobb esélyekkel indulhatsz a többiek mellett.

A tanárok tudják, hogy a tanulási nehézséggel küzdő gyerekek számára, mennyivel nehezebb a legegyszerűbb iskolai feladatok elvégzése a többiekhez képest, és hogy ez milyen terhet jelent nekik, mennyi stresszt okoz a saját problémájuk. Ezért amennyire csak lehet, segíteni fognak neked az előrejutásban.

Azonban fontos, hogy ne játszd el a bizalmukat és ne élj vissza a helyzeteddel, mert ha egyszer elvágod magad, akkor onnan már nem lesz visszaút a számodra, és ellehetetlenül az iskolai életed.

Figyelemzavar
Igen, időnként mindannyian feledékenyek vagyunk.. Ám vannak olyanok is, akiknek állandó feledékenység az életük, s a koncentrálásra való képtelenség nehezíti meg a mindennapjait. Ők azok, akik, figyelemzavarban szenvednek. Miért nem tudok koncentrálni?

Próbálj meg összpontosítani a tanórákon. Igaz, hogy a problémás gyerekek számára sokkal nehezebb koncentrálni valamire, főleg ha az épp nem érdekfeszítő a számukra, de sajnos az iskola pont ebből áll.

Úgyhogy muszáj megerőltetned magad és odafigyelni az órákon, hogy mit mond a tanár, különben elveszíted a fonalat és akkor csak rosszabb helyzetbe kerülhetsz (a többi gyerek se szereti, ha valaki folyton lemarad és emiatt nem lehet haladni az órán rendesen és a tanár is hamar ráunhat, aki pedig lemarad, az kimarad).

Fontos, hogy beszélj a kezelőorvosoddal, pszichiátereddel, hogy milyen lehetőségeid vannak a koncentrációképességed növelésére. Lehet, hogy életmódbeli változást kell alkalmaznod, de az is előfordulhat, hogy gyógyszeres kezelés jelenti majd a megoldást számodra (hogy odafigyelj arra, amire kell, és ne foglalkozz olyasmivel, ami nem fontos a tanulás szempontjából).

Nem egyszerű dolog hátrányos helyzetű, tanulási nehézséggel küzdő tiniként megélni az iskolát, ez tény. Sokkal keményebben kell dolgoznod ugyanazért az eredményért, mint másoknak. Azonban nem lehetetlen, csak akaraterő és kitartás kell hozzá, némi elszántsággal vegyítve. Te is lehetsz kitűnő tanuló, mint mások, de tudd, hogy a problémád nem akadályoz meg benne, csak hátráltat.

Mások is túljutottak ezen és jó eredménnyel zárták az iskolát, most rajtad a sor, mert csak rajtad múlik, hogy hogyan alakítod a saját életedet és mit akarsz elérni felnőttkorodban.

(KamaszPanasz - M. T., helium.com)