problémás gyerek
#Szülőknek

Milyen szülő Ön?

2014.05.19.
2 perces olvasási idő

Még nem késő visszaszerezni az irányítást, ha túl engedékeny a gyermekével. Íme, néhány tipp, ami segíthet!

Sok szülő úgy gondolja, hogy megbukott a gyereknevelés során és legszívesebben újrakezdené az egészet, tiszta lappal. Néha jön egy-egy kiborulási roham, ami megint csak csökkenti a szülő iránti tiszteletet. Igaz ugyan, hogy gyakran nehéz változtatni akkor, amikor a gyermeke már nagyobbacska. Érdemes változtatni a módszereken és kipróbálni néhány alternatív nevelési technikát.

Ismerje be a hibáit!

Az első és legfontosabb lépés a szülő részéről, hogy felismerje és elismerje a saját hibáit. Fontos az őszinteség önmaga és a gyermeke számára is. Ki kell mondania, hogy „elég volt, most változtatásra kerül sor” és ezt a gyermekek tudtára kell hoznia. Ez azonban gyakran nem könnyű, egyrészt a gyerekek ellenállást tanúsítanak, másrészről a beidegződött szokásokat, viselkedési mintákat (a sajátot is) igen nehéz leküzdeni és elhagyni. Kicsit ki kell szakítani a gyerekeket otthonról, a mindennapokból és egy más, új környezetbe kell helyezni. Más megközelítéssel és más módon kell a gyerekkel megbeszélni a felmerült problémákat, mint eddig, és meg kell értetni vele, hogy most fordulóponthoz értek.szülők

Tervezze meg a dolgokat!

Minden komoly változtatást előre meg kell tervezni, átgondolni, hogy mit és hogyan szeretne megváltoztatni. Az esti lefektetés például a legtöbb szülő rémálma, ahhoz, hogy ebből egy jól működő rendszert lehessen felépíteni, ahhoz több dolog is kell. Az egyes eseményeknek rögzített rendbe kell követniük egymást (vacsora, fürdés, lefekvés), így a gyermekben tudatosul, hogy mikor, minek van itt az ideje. Az nem megoldás, ha az este folyamán valamikor egyszer csak kijelenti, hogy „alvás”. Ha így cselekszik, a gyerekek amennyire csak lehet, szabotálni fogják az esti lefekvést.

Fontos, hogy kikérje a véleményüket, hogy ők hogyan látják az egyes feladatokat, min változtatnának és hogy szerintük jó-e az vagy sem.Fogadja el ő meglátásukat is, de csak addig, ameddig az nem megy a feladat rovására, és nem veszik át ismét az irányítást. Ragaszkodni kell az eltervezett dolgokhoz, akár hangosan is ismételje el többször, így mindenkiben tudatosul, hogy kinek mi a feladata.

Apró lépésekben közelítse meg a problémát!

Az, hogy beszülünk egy feladatról, és az, hogy megvalóstjuk azt, két különböző dolog. Nem lehet egy nap alatt megváltani a világot, ha beleveti magát a dolgok sűrűjébe, akkor könnyen úgy érezheti majd, hogy összecsapnak a feje fölött a hullámok és idő előtt feladja az egészet. Nem szabad mindent egyszerre csinálni, helyette inkább lépésenként közelítsen a dolgokhoz, egyszerre csak egy feladattal birkózzon meg, ha lehet. Az egyszerűbbekkel kezdje, és úgy haladjon a nehezebbek felé vagy vállaljon el többet, ha már sikere volt az elején. Például vegye rá gyermekeit, hogy igazítsák meg az ágyukat reggelente és tegyék a koszos ruhákat a szennyesbe. Ha megteszik, dicsérje meg őket és mondja el, hogy menniyrejólesett Önnek, hogy megtették. Ha ez rutinná válik, jöhetnek a nehezebb feladatok is, melyek akkor már nem fognak annyira nehéznek tűnni, az addigi dicséretek miatt pedig motiváltabbak lesznek.

Ne emelje fel a hangját feleslegesen!

Legyen türelmes gyermekével, és próbálja higgadtan megbeszélni vele a problémákat. Ne várja meg, amíg annyira feldühíti gyermeke viselkedése, hogy nem tudja tovább kontrollálni az indulatait! A legjobb, ha már akkor beszélnek a gondokról, amikor azok felmerülnek, és nem engedik, hogy azok nagyobb gondokká dagadjanak.

Fenyegetés helyett jutalmazás

Egy másik megközelítéssel szintén jó eredmény érhető el. Ha megteszik azt, ami a feladatuk volt, akkor valamilyen jutalomban részesülhetnek. Ezzel remekül lehet motiválni és ösztönözni a gyerekeket, sokan azonban elrontják ezt azzal, hogy pénzt adnak bármilyen feladat elvégzéséért. Más dolgokkal is lehet jutalmazni, például azzal ,hogy hétvégén akedvenc ételét készítjük, vagy azzal, hogy egy órával tovább maradhat a barátaival. A komolyabb feladatokat pedig lehet némi apró pénzzel honorálni. Ha elmulasztja a feladat elvégzését, akkor persze a jutalom is elmarad. Ebből gyorsan okulni fog, főleg, ha hozzászokott a jóhoz.

Ragaszkodjon a változtatásokhoz és legyen kitartó!

Ha a fáradalmak meghozzák a várt eredményt, akkor sokan beleesnek abba a hibába, hogy elkényelmesednek, és később kezdheti elölről az egészet. Ahhoz, hogy a változtatások szilárd gyökeret verjenek, akár hónapokra is szükség lehet. Ez idő alatt lesznek ugyan buktatók, de komoly elszántsággal túl lehet jutni a nehéz időszakokon. Sokat kell foglalkozni a gyerekekkel, hogy megszokják az új helyzetet, és ne essenek vissza. Éreztetni kell velük a szeretetet és törődést, azt, hogy fontosak az Ön számára, így ők is jobban fognak viszonyulni a mindennapi teendők elvégzéséhez és idővel Önnek is könnyebb lesz.

(N. L., goodhousekeeping.com)