kamaszkor
#Testi problémák

Serdülőkor – hány éves kortól beszélhetünk róla?

2023.03.16.
1 perces olvasási idő

A kamaszkor vagy serdülőkor a gyermekkor és felnőttlét közötti átmeneti időszak, mely mindenkinél jelentkezik, kicsit eltérő formában és széles, egyénenként változó időszakban.

Ebben az időszakban az agy hippotalamusz régiója hatására az agyalapi mirigyünk növekedési és egyéb hormon termelődést indít el, nagy ütemben, melynek hatására jelentős változások alakulnak ki mindkét nemben.

Ez az az időszak amikor a testi fejlődés, nemi érés, hormonháztartás állandósulása mellett kialakulnak a másodlagos nemi jellegek, a pszichés fejlődés, a nemi szerepek kialakulásának fontos időszaka is ez.

Lányoknál a mellnövekedés, testszőrzet, nemi szőrzet növekedése és a menstruáció jelzi egyértelműen a serdükőkort. Fiúknál a hirtelen növekedés, nemi szőrzet kialakulása, mutálás, a pénisz és herék növekedése zajlik ez idő alatt.

Nagyon fontosak a pszichés változások

A nemi orientáltság és nemi szerepeknek megfelelő viselkedés, testkép, függetlenedés, párkapcsolatok kialakulása is.

Időpontjában kis különbség lehet a két nem között, illetve felgyorsult világunkban egyre hamarabb indul meg a gyermekek serdülése, nemi érése. Ebben része van az életmódnak, táplálkozásnak, az egész társadalmi rendszer működésének. Kutatások alapján a mai fiatalok akár 3-4 évvel hamarabb is serdülhetnek, mint 100-200 évvel ezelőtt.

Lányoknál alapvetően 10-12 éves kortól kezdődik (van korai serdülőkor is, akár extrém esetekkel), és a nagyjából 18 éves életkorig tart, de ez is kihúzódhat későbbi életkorig.

Bizonyos esetekben még 20 éves kor felett is észlelünk változásokat. Akár a testmagasságban, akár a biztosan beálló hormonális rendszer kialakulásában, de még az agy érésében is.

Korai és kóros serdülésnek általánosságban lányoknál a 8 éves, fiúknál a 9 éves kor előtti serdülést tekinthetjük, melynek hátterében központi idegrendszeri, vagy hormonális elváltozás is állhat, ezért ezt mindig ki kell vizsgálni.

(Szerző: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus)