kamaszkor
#Lélek

Mikor érem el a kamaszkort?

2009.08.23.
1 perces olvasási idő

Sokan mondják neked azt, hogy későn érő típus vagy? Cikiznek a magas hangod miatt? Éretlenebb vagy társaidnál? Ne aggódj! Nem sokára eljön a te időd is, hogy felzárkózz hozzájuk.

Az elő lényeges dolog az, hogy fogadd el a helyzetet – későn érőnek lenni teljesen normális dolog, és nem kell szégyenkezned miatta. A tény az, hogy a tizenévesek szinte mind más korban érik el a pubertást. Ebből a szempontból a lányok vannak előnyben, hiszen ők már 8 és 14 éves koruk között válnak éretté, a fiúk pedig csak 10-17 éves koruk körül.

A Te időd is elérkezik

A változások nem azonnal jönnek, hanem fokozatosan. Ez azt jelenti, hogy a lányok és fiúk a pubertás különféle korai jeleit mutatják (pl: lányoknál elkezdenek nőni a mellek, vagy a fiúk hangja mutálni kezd). Megeshet, hogy a változás más jelei csak sok év múlva jelentkeznek. Akár hiszed, akár nem, 20 éves korodig is eltarthat hogy az összes változás kialakuljon benned.

Bármilyen gyorsan és furcsán is fejlődj tini éveid alatt, ez nincs arra hatással hogyan fogsz kinézni felnőttként. Idővel úgy is kialakul az egész. Nem mindenki fejlődik gyorsan, sokan méretben és gondolkodásban lemaradnak a többiektől, de ez nem baj, az idő megoldja.

Számos olyan tényező van a mi késleltetheti a pubertást, ilyenek például az étkezési rendellenességek, alultápláltság, és más káros tényezők. – úgyhogy a legjobb dolog amit későn érőként tehetsz az, hogy egészségesen élsz és választékosan étkezel. (Ez most úgy hangzik mintha a nagyim mondta volna).

A fű zöldebb

Korán érőnek lenni sem egyszerű. Néhány embernek nem könnyű megszokni azt hogy nő a szőrzete, mellei vagy más változások mennek végbe a testén. A pattanások is a kamasz kor részei, és ez talán a legkellemetlenebb változások egyike.

Legyél későn vagy korán érő, fontos, hogy tartsd észben: mindenki átesik ezen egyszer élete során – habár nem mindenki ugyanabban a korban. Az hogy rajtad korábban jelentkeznek a változás jelei nem jelenti azt, hogy valami gond van veled.
Persze ha zavar a változás mindig tudsz beszélni valakivel, hiszen ezért vannak a szülők, és az idősebb emberek akiktől tanácsot kérhetsz. Régen ők is átestek ezeken a változásokon… És nézz rájuk most!

Ha úgy gondolod, hogy valami rendellenes veled kapcsolatban beszélj a szüleiddel, keress fel egy orvost, vagy esetleg az oldalunkon is tanácsot kérhetsz!

(G.V.)