menstruáció
#Testi problémák

Milyen tünetek előzik meg a menstruációt?

2023.08.04.
2 perces olvasási idő

Kutatások igazolják, hogy a nők körülbelül a 85%-a tapasztal valamilyen premenstruációs tünetet néhány nappal a menzesze kezdete előtt.

Azok a nők, akik 5 nappal a menstruációjuk kezdete előtt maximum 4 napig tartó tüneteket tapasztalnak és ezek három hónapon keresztül rendszeresen visszatérő panaszokat tapasztalnak, premenstruációs szindrómában (más néven PMS-ben) szenvednek. A premenstruációs tünetek a menstruáció kezdetét jelzik. A panaszok hátterében az állhat, hogy az ösztrogén és a progeszteron hormonok szintje ingadozik – bár ezek a jelenségek minden nőnél változóak. A leggyakoribb tünetek a következők.

Gyomorpanaszok

Sok nő tapasztal hasi fájdalmakat vagy görcsöket, hasmenést vagy székrekedést, puffadást, esetleg hányingert és még hányást is a menstruációt közvetlenül megelőző napokban. Ilyenkor az étel utáni sóvárgás és a nagyobb étvágy szintén jellemző lehet a folyadékvisszatartásból adódó testsúlygyarapodással együtt.

Érzelmi tünetek

A hangulatváltozások alapján néhány nő bizonyosan következtethet a menzeszének kezdetére. Egyesek túlérzékenyek, dühösek, ingerlékenyek, depressziósak vagy szorongóak lesznek. Mások idegessé válnak, vagy alvásnehézségeket tapasztalnak, vagy legszívesebben elvonulnának az emberek elől. Ezek mellett memóriazavar, csökkent koncentrációkészség és még paranoia is jelentkezhet a menstruációt megelőző időszakban. Antidepresszánsok segíthetnek azoknak a nőknek, akik komoly tüneteket tapasztalhatnak.

Bőrpanaszok

A pattanások állapota a menstruációt megelőző időszakban rosszabbá válhat. Továbbá herpeszek is nagyobb valószínűséggel alakulnak ki, csakúgy, mint a viszkető bőrgyulladás. Néhány nő véraláfutásokat tapasztalhat, zsibbadtságot vagy bizsergést érezhet a kezeiben és a lábaiban. Ezenkívül az arc, kezek és lábak bedagadása is előfordulhat. A folyadékelvonás által kiváltott emlőérzékenység és mellfájdalmak szintén a menzesz előtt érintik a nőket.

Minden, amit a menstruációról tudni kell
A férfi nemi működéssel szemben - amely folyamatos - a női nemi működés ciklikus. Ennek a legnyilvánvalóbb jele a menstruáció vagy menzesz. A folyamat szabályos ciklus esetén minden hónapban - nagyjából 28 naponta - megismétlődik. Mi történik ilyenkor? Milyen problémák adódhatnak? Tovább a cikkhez

Fáradtság

Sok nő a normálisnál fáradtabbá válik a menstruációja előtt, ugyanakkor egyesek az átlagosnál ügyetlenebbnek érzik magukat.

Rosszabbodó panaszok

Görcsrohamoktól, asztmától, allergiáktól és kötőszöveti betegségtől - ilyenek az ízületi gyulladások - szenvedő nőknél esetlegesen eddigi tüneteik rosszabbodását lehet észlelni menstruáció előtt.

Egyéb tünetek

Fejfájás, szédülés, ájulás, felerősödött szívverés, hőhullámok és izomgörcsök mind előjöhetnek a menzeszedet megelőzően. Látásproblémák és kötőhártya-gyulladás is érinthetnek egyeseket. Néhány nő érdektelenséget mutat a szex iránt, míg másoknál felerősödik a késztetés iránta.

Végül nem szabad elfelejteni, hogy a premenstruációs szindróma tünetei egyénenkénet különböző hatást okoz. A PMS testi és lelki tünetei átmenetileg felboríthatják egy nő életét. Mint sok betegség, ez is kezelhető: mozgásterápiával, a táplálkozási szokások megváltoztatásával és gyógyszeres kezeléssel enyhíthetőek a panaszok.

(KamaszPanasz - B.Cs., Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus)