PMS
#Testi problémák

Betegség vagy csupán PMS?

2015.06.26.
1 perces olvasási idő

Mind a nők, mind pedig a férfiak tisztában vannak azzal, hogy a menstruáció előtti időszak, az a néhány nap bizony sok kellemetlenséggel járhat. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az is teljesen normális dolog, amikor egy héttel a menzesz előtt, és egy hétig még utána is feszült és ideges az ember.

A ciklust követő héten tapasztalt rossz hangulat már nem tartozhat a szindrómához. Hiszen a PMS, vagyis a premenstruális szindróma nem ennyire rossz, a tünetek hátterében ezért valami más is állhat. Hogy pontosan mi is, azt dr. Koppány Viktória endokrinológus mondja el nekünk.

Sokakat érint

„A premenstruális szindróma egy, vagy több tünete a nők közel 85 százalékánál jelentkezik minden hónapban, de 2-10 százalékuk különösen erős panaszokról számol be. A menstruáció előtti napokban tapasztalt fokozott idegesség, fáradtság, hangulati ingadozások, súlygyarapodás, mellfeszülés kellemetlen tüneteit a szervezetben zajló hormonális változások okozzák. Bizonyos esetekben a PMS tünetei szokatlanul erősek lehetnek, vagy akár heteken át is jelentkezhetnek. Ilyenkor fontos, hogy utánajárjunk, nincs-e egyéb elváltozás, ami a panaszokat kiváltja.”

Nem csak egy egyszerű „hiszti”

„PMS-hez hasonló, hosszan tartó tüneteket leggyakrabban pajzsmirigy betegség eredményezhet, de kiválthatja depresszió, migrén, vagy krónikus fáradtság szindróma is. Ám ha kizártunk minden egyéb betegség, elváltozás jelenlétét, a tünetek nem-szteroid gyulladáscsökkentőkkel hatékonyan enyhíthetők. A mozgás stresszcsökkentő hatása lévén is jótékony hatású lehet, de a táplálkozás segítségével szintén mérsékelhetőek a panaszok.” – mondja dr. Koppány Viktória.

„A koffein, só-, és cukorfogyasztás visszaszorítása mellett fogyasszon minél több B6- és E-vitaminban, kalciumban és magnéziumban gazdag ételeket, illetve napi 20mg vas és 10mg cink bevitele is enyhíthet a tüneteken. Viszont fontos, hogy a vaspótlás orvosi javaslatra történjen, mert a túlzott vasbevitel májkárosító lehet!”

Mi az a PMS?
Néha a menstruációd fájdalommal járhat – a szó szoros értelmében. A legtöbb lánynak PMS-sel, görcsökkel, fejfájással kell megküzdenie a menstruációja előtt. Tovább a cikkhez

(Forrás: Dr. Koppány Viktória - Budai Endokrinközpont)