menstruáció
#Testi problémák

Beszélgetés a menstruációról az anyukáddal

2014.11.15.
1 perces olvasási idő

A menstruációs ciklus örök beszédtéma. Érezted már magad feszültnek, ingerültnek, de nem tudtad, hogy valójában miért? Beszélgess a problémáidat az anyukáddal, ő sokat tud segíteni.

Ha ezek a kérdések igazak rád, akkor beléptél a pubertáskorba, és itt az ideje, hogy erről elbeszélgess az anyukáddal.

A menstruációs ciklusodról és egyéb női problémádról beszélgetni az anyukáddal kínos lehet, főleg, ha még eddig nem nagyon beszélgettetek ehhez hasonló dolgokról. De ki más adhat neked megbízhatóbb választ és tanácsot a kérdéseidre, mint az édesanyád? Nem biztos, hogy célravezetőbb ezeket a dolgokat a barátnőddel megbeszélni, mert lehet, hogy ő sem tud többet, mint te, sőt, az is lehet, hogy sok dolgot rosszul tud.

Íme, néhány tipp, hogy mivel törheted meg a jeget, amikor beszélgetni szeretnél az anyukáddal a menstruációdról és a pubertáskorral járó problémákról:

- Keresd a megfelelő alkalmat! A gondolat, hogy anyukáddal leülsz beszélgetni, már önmagában ijesztőnek tűnhet. Próbáld megnyitni a beszélgetést egy spontán kérdéssel, mint mondjuk: „Anya, neked hosszú ideig szokott tartani a menstruációd?” Ezzel felvetettél egy kérdést, amit anyukád biztosan szívesen megbeszél veled.beszélgetés

- Írd le! Ha nehéz szemtől szemben beszélni az anyukáddal, hagyj anyukádnak üzenetet ott, ahol csak ő találhatja meg. Üzenhetnéd neki mondjuk ezt: „Anya, sok minden van, amit meg szeretnék veled beszélni. Beszélhetnénk erről ma este?” Ez nagyon jó módszer arra, hogy elkezdjetek egy beszélgetést.

- Légy közvetlen! Ne köntörfalazz, ne habogj össze-vissza! Egyszerűen csak tedd fel a kérdéseidet. Légy egyenes és őszinte. Csak mondd ki, amire gondolsz, mondd el az érzéseidet. Valahogy kezdd így: „Ez kellemetlen számomra, de beszélnem kell veled a menstruációmról.” Így anyukád és te a problémád gyökerétől indulhattok el.

Ha beszélsz az anyukáddal, még tippeket is tud adni neked saját tapasztalata révén, hogy hogyan enyhítheted a görcseidet, vagy hogy a tampon vagy az egészségügyi betét a jobb. Anyukád is hasonló cipőben járt fiatal korában. Lehet, hogy ő is ugyanezeket a kérdéseket tette fel az anyukájának, a te nagymamádnak. Éppen ezért ne félj megkérdezni tőle azt, ami aggaszt!

Ha mégis kényelmetlenül éreznéd magadat egy ilyen beszélgetéstől, akkor kérdezd meg a nővéredet, a nagynénédet vagy egy olyan felnőtt ismerősödet, illetve rokonodat, akiben megbízol!

(M. T., beinggirl.com)

Kapcsolódó cikkek