menstruáció
#Testi problémák

Menstruáció: ha az iskolában jön meg először

2023.09.11.
2 perces olvasási idő

Mikor jön meg először a menstruációm? Ez egy nagy kérdés, ha még a legeslegelső menstruációd előtt állsz. Bizonyára tartasz tőle, hogy olyan helyen vagy időben jön meg először, ami zavarba hoz, például a suliban. Segítünk, hogy emiatt ne kelljen aggódnod!

Azokat a lányokat is foglalkoztatja a kérdés, akik nemrég menstruáltak először, és a menstruációjuk még nem rendszeres időközönként jelentkezik. Senki sem szeretne meglepetést az iskola női mosdójában.

Megjött. Ajjaj. Mit tegyél?

Hogyan készülj fel rá?

Megelőzheted a kellemetlenségeket azzal, ha előre készülsz, és hordasz magadnál néhány tartalék holmit. Ez azt jelenti, hogy mindig legyen nálad egészségügyi betét, a pénztárcádban, a hátizsákodban, vagy a szekrényedben. Az egészségügyi betétek nedvszívó anyagból készülnek, és az alsóneműdhöz simulnak. A betét felszívja a vért, és megakadályozza, hogy a ruhád átázzon. Tegyél a táskád belső zsebébe egy tartalék alsóneműt is, így végképp védve érezheted magad, hiszen arra az esetre is van megoldás, ha esetleg mégis nyomot hagyna a vér a ruhádon.

Az idősebb lányok, akik már régebb óta menstruálnak, lehet, hogy tampont használnak. A tampon nem más, mint nedvszívó „vattatömb”, amit a hüvelyedbe helyezel. Kényelmesebb lehet azoknak, akik sportolnak, pl. úszni járnak.menstruáció a suliban

Ha még nincs menstruációd, beszélj valakivel, aki segíthet beszerezni a szükséges dolgokat! Ez lehet az anyukád, egy idősebb női hozzátartozó, vagy akárki, akivel fesztelenül tudsz beszélgetni, például az iskolai védőnő. Mondd el, hogy fel szeretnél készülni a nagy napra, akármikor is jön meg.

Ha megjön, és nem vagy felkészülve

Időnként a lányok nincsenek felkészülve a menstruációjukra. (Ne érezd rosszul magad emiatt, mert ez felnőtt nőkkel is megesik!) Tehát, mitévő legyél? Az iskolában vagy, és megjött. Nincsen nálad se betét, se tampon. Ha ez az első menstruációd, akkor nagyon izgatott lehetsz, és lehet, hogy egy kicsit aggódsz is. Ha ez nem az első menstruációd, akkor lehet, hogy egyszerűen csak aggódsz. Mi kellene most csinálnod?

Kéredzkedj el az iskolaorvoshoz. Vagy talán lehet, hogy az egyik tanárod, akit igazán kedvelsz, tud neked segíteni. Az iskolaorvostól biztosan tudsz kérni betétet. Lehet, hogy egy kicsit szégyellős leszel, hogy ilyet kell kérned, de mondj csak ennyit „Ma van az első menstruációm, és nincs nálam semmi.” Ha nem szeretnél magyarázkodni egy férfi tanárnak, mondj csak annyit, hogy „női dolog”. Meg fogja érteni, és talál neked valakit, aki segíthet.

Ne feledd, hogy nem vagy egyedül ezzel a helyzettel, hiszen bizonyára az osztálytársaid is ugyanebben a cipőben járnak. Kérhetsz az egyik barátnődtől is betétet, biztosan szívesen segít, ha megkérdezed.

Nem valószínű, hogy az első menstruációd erős lesz, valószínűleg csak néhány apró csepp jelzi a menzeszed kezdetét, úgyhogy ne aggódj, észre fogod venni még mielőtt a ruhádon bármi látszódna.

Kevésbé aggódsz már amiatt, hogy esetleg az iskolában jön meg először? Reméljük!

Igaz ugyan, hogy nem túl kényelmes, ha a suliban tapasztalod meg először, azt, hogy milyen nőnek lenni, de emlékezz rá, hogy vannak olyan emberek, akik segítenek. Készülj fel rá időben, hogy ne érjen váratlanul, és nem lesz semmi gond!

(KamaszPanasz - Sz. D. L.)