tampon
#Testi problémák

7 tipp az első tamponhasználathoz

2021.10.01.
1 perces olvasási idő

A betétet könnyebb használni a tamponnál, de sok nő az utóbbi tisztaságát kedveli. Ha még sosem használtad korábban, akkor érdemes néhány dolgot megtudnod arról, hogy hogyan kell felhelyezni és eltávolítani. Azonban a legfontosabb dolog, amit tudnod kell róla, hogy ne félj, a tampon használata sosem fáj.

A biztonság kedvéért itt van néhány tipp az első használathoz:

1. Mosd meg a kezed előtte és utána

Biztosan nem akarsz baktériumokat juttatni a hüvelyedbe, ezért mindig moss kezet, mielőtt felhelyezed a tampont! Ellenkező esetben, húgyúti fertőzést szedhetsz össze. Persze felhelyezés után is moss kezet, hiszen biztosan nem akarsz véres kézzel járkálni.

2. Ülj úgy, hogy a térded széles terpeszben legyen

Lehet, hogy elsőre nem sikerül felhelyezned, de hamarosan bele fogsz jönni. Csak ülj úgy a WC-n, hogy a térdeid széles terpeszben vannak, így van elég helyed, hogy felhelyezd a tampont. Állhatsz is közben, ha eléggé be tudod hajlítani a lábaidat ahhoz, hogy könnyedén felhelyezd.

3. Irányítsd a hegyét a hátad alsó része felé

Ügyelj arra, hogy a tampon hegye a hátad alsó része felé mutasson. Ez a része magától értetődő, de húzd ki előre a madzagot, hogy később majd el tudd távolítani. Ne aggódj amiatt, hogy a madzagot látni fogják, mivel nagyon rövid, és könnyen elrejtheted a fehérneműben – így nem fog kilógni sem a miniszoknya alól, sem a rövidnadrágból.

4. Használj tükröt, hogy lásd, hogy mit csinálsz

Ha nem sikerül felhelyezni a tampont, akkor mindössze annyit kell tenned, hogy megragadsz egy tükröt. Helyezd a lábad közé, így láthatod, hogy hogyan csinálod. Amikor eljön az ideje a cserének, akkor már nincs szükség tükörre, ugyanis mindössze annyi a dolgod, hogy kihúzod a madzagnál fogva. De ne dobd a tampont a WC-be, mert eldugítja azt. Inkább csomagold be WC-papírba, és dobd bele a kukába.

5. Cserélj tampont 4 óránként

Biztosan nem akarsz toxikus-sokk szindrómát kapni azért, mert túl sokáig hagytad bent a tampont. Ezért figyelj arra, hogy minden 4 óra után cserélj tampont. Veszélyes ettől hosszabb ideig fent hagyni, ezért mindig figyeld az órát ez idő alatt.

6. Ne távolítsd el mindig, amikor mosdóba mész

Nem kell minden egyes alkalomkor cserélni, amikor a mosdóba mész. Nincs minden ott lent összeköttetésben, ami azt jelenti, hogy nem onnan jön ki a pisi, ahol a tampon van. Ez két teljesen különböző dolog.

7. Párosítsd betéttel

Ha ideges vagy amiatt, hogy esetleg szivárogni fog a tampon, akkor tegyél be betétet is. Ez extra védelmet fog nyújtani, és megnyugodhatsz, hogy nem történik kínos baleset.

A tampon először ijesztő lehet, de pár hónap után könnyedén fel tudod majd helyezni, és észre sem fogod venni, hogy bent van. Tampont vagy betétet használsz?

(KamaszPanasz - S.C., allwomenstalk.com)