pubertás
#Testi problémák

A lányok és a pubertáskor

2014.05.08.
3 perces olvasási idő

Egy reggelen belenézel a tükörbe, és egyszer csak észreveszed, hogy magasabb, formásabb lettél. A hálóingeden keresztül pedig felfedezed, hogy a melleid nagyobbak lettek. Ekkor döbbensz rá, hogy a néhány hónappal ezelőtti tükörképedre már nem is emlékszel.

Észrevetted magadon, hogy kezd jobban érdekelni kezd a külsőd, mint korábban? Hallasz a lányoktól az iskolában a menstruációról és arra gondolsz, hogy neked is hamarosan meg fog jönni? Úgy érzed, mintha szuperérzékeny lennél? ÉS egyszer csak felteszed magadnak a kérdést: mi történik velem? Üdvözlünk a pubertás-korban!

Tulajdonképpen ebben a korban felnőtté válsz, ez pedig egy teljesen természetes folyamat. Bár a lányok és a fiúk is átesnek a pubertáskoron, a lányoknál a szexuális érettség általában hamarabb jelentkezik, mint a fiúknál. A változások felelősei a nemi hormonok. A lányoknál az ösztrogén, az egyik legfontosabb női nemi hormon a felelős a legtöbb pubertáskori változásért.

Nézzünk néhány ilyen változást, hogy mire számíthatsz!

Testmagasság-, és testsúlynövekedésmelltartó

A lányok 9 éves koruk környékén hirtelen megnyúlnak. Ha valaki mondta már neked, hogy „csupa láb és kéz”, akkor az valóban így is van. A végtagok nőnek meg először, aztán a törzs. A legtöbb lány a maximális testmagasságát a menstruációs vérzés megkezdése előtt körülbelül 6 hónappal éri el.

A pubertáskor alatt általában nő a testsúly is. Észreveszed magadon, hogy nőiesebb lesz a tested: több a zsír a karon, a combon és a hát felső részén. A csípőd szélesebb és kerekebb lesz, a derekad pedig arányában keskenyebb.

Az orvosod minden évben megméri a testmagasságodat és a súlyodat, hogy megbizonyosodjon afelől, hogy minden rendben halad. Ha túlsúlyod keletkezne, azt testmozgással vagy a hizlaló ételek helyett gyümölcs és zöldség fogyasztásával kompenzálni lehet.

Mellnövekedés

A pubertáskor eljövetelének első jele a mell növekedése. Néhány lánynál ez 9 éves kor előtt következik be, másoknál meg 9 éves kor után. Ha szemérmes vagy, akkor érdemes sportmelltartót hordanod, mert ez puha és nincs benne merevítő, ami kényelmetlenné tenné a viseletét.

Beszélj az anyukáddal, idősebb testvéreddel vagy a nagynénéddel, és kérd a tanácsukat, hogy milyen melltartót vegyél, vagy kérd meg, hogy kísérjen el melltartót vásárolni!

Szőrnövekedés

Míg egyes lányoknál a mell növekedése jelzi a pubertás-kor kezdetét, addig másoknál ez az első jel az ágyéki szőrzet növekedése. A lányoknak a pubertáskor kezdetén elkezd növekdni a szőr a karukon, a lábukon, a hónaljukban és a nemi szervükön.

Ha szőrteleníteni akarod a lábadat vagy az alkarodat, kérd ki anyukád vagy egy másik nő véleményét, hogy melyik a legbiztonságosabb és leghatásosabb módszer! Borotválkozás esetén kérj meg valakit, hogy mutassa meg a borotva biztonságos használatát, és használj érzékeny bőrre kifejlesztett borotvagélt. Nem minden nő borotválkozik. El kell döntened, hogy mi a legjobb neked.

Az első menstruáció

A mellnövekedést követően nemsokára a legtöbb lánynál eljön az első menstruációs vérzés ideje is. Ez általában 12-13 éves kor környékén következik be. Természetesen vannak olyan lányok, akiknél ez hamarabb vagy később jelentkezik. A menstruáció első 2-3 napjában intenzívebb a vérzés, mint az utolsó 2-4 napban.

Minden nő menstruál, ezért kell megkérdezned erről az anyukádat, akiben megbízol. A menstruációd alatt szükséged lesz egészségügyi betétre vagy tamponra. Az anyukád vagy más felnőtt nő vásárol veled ilyen termékeket és megmutatja, hogyan kell használni ezeket. Ügyelj arra, hogy mindig tarts magadnál egészségügyi betétet vagy tampont, arra az esetre, ha az otthonodon kívül jönne meg.

Menstruációs görcsök

A menstruációs időszakban görcsök jelentkezhetnek, melyeket a méh izomzatának az összehúzódása okoz.

Jelentkezhet még

  • hátfájás
  • puffadás
  • hányinger
  • hasmenés
  • fáradság

Fájdalomcsillapító tabletta alkalmazásával megkönnyíthető ez az időszak, illetve meleg párna vagy meleg vizes palack enyhíthet a görcsökön. Ha a fájdalmad erősödne, beszélj az orvosoddal.

Hangulatingadozás

Mivel a pubertáskorban megugrik a nemi hormonok szintje, sok lány levertnek érezheti magát, különösen menstruációs vérzése előtt. Ezt premenstruációs szindrómának (PMS) nevezzük, melynek a következők lehetnek a tünetei:

  • ingerlékenység
  • alvásproblémák
  • szorongás
  • fokozott vizelési inger
  • megnövekedett étvágy

A menstruáció kezdetekor a PMS tünetei általában elmúlnak. A testmozgás a PMS és a menstruáció alatt segíthet, hogy jobb legyen a hangulatod és jobban érezd magad. Ha ez nem segít és a hangulatod a normálistól rosszabb, beszélj egy szakemberrel.

Néhány lány önbecsülése csökken, és nem teljesen elégedettek a testükkel, másoknak érzik önmagukat a többiekhez képest, ha hamarabb kezdődik el a pubertás koruk, mint a barátaiknál. Ezért fontos az, hogy ezek a lányok megértsék, hogy mi történik a testükkel, és tudatosítsák magukban, hogy minden lány ezen változásokon mennek keresztül, ki előbb, ki utóbb. Viszont, ha nem jön el a pubertáskor - beleértve a menstruációt – 14 éves korig, akkor beszélni kell egy orvossal.

(KamaszPanasz - M. T.)