terhes
#Testi problémák

A kamaszkori terhesség problémája

2014.08.05.
1 perces olvasási idő

A terhességet egy nő életének a legboldogabb korszakának tartják. A kamaszkori terhesség egyre komolyabb témává válik a mai, rohamosan változó világban. Ez a cikk a tinédzserkori terhesség felmerülő kérdéseivel, témáival foglalkozik.

Különböző tényezőket vizsgálunk meg, amik a kamaszkori terhességért felelősek.

A kamaszkori terhesség problémája eléggé elterjedt az egész Földön, manapság a világ egyre több részén válik gyakori problémává, és különösen domináns az európai országokban.

Fontos megérteni, mit is jelent a kamaszkori terhesség. Definiálható úgy, mint egy terhesség, amit egy lány a tizenhárom és tizenkilenc éves kora (a kamaszkor évei) közötti időszakban hord ki. Eléggé kényes témának tartják, mivel az anyukákra és a babákratini terhesség nézve is veszélyes lehet. Egy kamasz lánynak érzékeny és még túl fiatal a reproduktív rendszere (a női nemi szervek összessége). Ha valaki ennyire fiatal korban lesz terhes, annak nagy hatása lehet a test teljes rendszerére nézve, ami komoly egészségügyi komplikációkat okozhat.

A kamaszkopri terhességért elsősorban a kamaszok kíváncsisága és a felelőtlen kísérletezés a szexualitással. Ez egy gyakori faktor, ami miatt a tinédzser lányok teherbe eshetnek, és általában a szexualitással kapcsolatos tudás hiánya miatt történik meg.

Sok fiatal nem törődik a tetteik következményeivel, és a fogamzásgátló módszerek nem megfelelő használata is gyakori oka a tinédzser terhességnek. A család szerepe nagyon fontos a megelőzés terén.

A kamaszok különféle védekezési módszereket használnak, mikor kielégítik a szexuális vágyaikat, de időnként nem tudnak parancsolni az érzéseiknek, ami nem várt terhességet eredményezhet. A családi környezet és a baráti kör szintén nagy szerepet játszanak. Megfigyelték, hogy sokszor csak, hogy kitűnjenek „érettségükkel” a barátaik közül, a tinik elővigyázatosság nélkül keverednek szexuális kalandokba. A szülők és a család nak fontos szerep jut abban, hogy a kamaszok megelőzzék a kamaszkori terhességet.

(Sz. D. L.)