emlőduzzanat
#Betegségek

Gynaecomastia - Növekvő férfimell

2024.03.13.
2 perces olvasási idő

A pubertás idején előfordulhat emlőduzzanat a fiúknál is, de felnőtt férfiaknál is tapasztalható. A jelenség okai nem ismertek, a szakértők szerint a hormonháztartás egyensúlyának felbomlása okozhatja.

A kamaszkorban észlelt duzzanat nem feltétlenül igényel komolyabb orvosi figyelmet, felnőttkorban azonban súlyos problémák is állhatnak a jelenség hátterében. Ilyenkor mindenképpen ki kell zárni a máj, az agyalapi mirigy és a herék patológiás elváltozásait.

A gynaecomastia nem más, mint a férfiak emlőszöveteinek megnagyobbodása. A jelenség a mellbimbó alól indul,és onnan terjed kifelé. Az esetek felében mindkét mellnél jelentkezik. A betegség bármely életkorban és súlycsoportban előfordulhat, noha a kövérebb férfiaknál a mellnél található zsírszövet miatt látványosabb az emlőduzzanat, bár ez nem is mondható igazi gynaecomastiának. A jelenség különösen kamasz fiúknál gyakori, de a felnőtt férfiak közel felénél is tapasztalható.

Mi a kiváltó oka?

A gynaecomastia leginkább újszülöttkorban, kamaszkorban, illetve idős korban jelentkezik. Minden fiúnak vannak a férfi nemi hormonok mellett (tesztoszteron) női hormonjai is (ösztrogén), mely többek között a mellek növekedéséért felelősek. A betegség fő kiváltó oka, hogy felborul a szervezetben a férfi és női nemi hormonok aránya.

  • Az újszülött fiúgyermekek mintegy 60-90 százalékánál megfigyelhető a megnagyobbodott mell, hiszen az anyai női hormonok még nagy mennyiségben jelen vannak a szervezetükben. Mivel a születés után nem sokkal a magas ösztrogénszint kiürül a szervezetükből, ez a fajta emlő megnagyobbodás csak átmeneti állapot.
  • Kamaszkorban, még mielőtt a fejlődésben lévő herék tesztoszteron termelése beáll a felnőtt szintre, átmenetileg nő a szervezet ösztrogénszintje, s ez gynaecomastiához vezet. Ilyenkor az emlők nem csak megduzzadnak, de érzékennyé is válhatnak.
  • Idősebb korban a tesztoszteron szint csökkenése miatt tapasztalható emlőduzzanat.
  • A betegséget az átmeneti hormonváltozáson kívül okozhatják krónikus vese-és májmegbetegedés, és egyes gyógyszerek is.
  • Azoknál a férfiaknál, akik testépítés céljából anabolikus szteroidokat használnak, szintén megfigyelhető a jelenség.
  • Emellett okozhatja még a herék ösztrogéntermelő tumoros megbetegedése és a környezetben jelen lévő ösztrogénre való érzékenység.
  • Ritka betegség, de a Klinefelter szindróma, mely minden 650.-ik férfit érint, szintén okozhat gynaecomastiát. Az ilyen betegek egy extra X kromoszómával rendelkeznek, így a szervezetük nem tud a normális működéshez elegendő tesztoszteront termelni. Náluk jellemző az emlőduzzanat mellett a kisméretű herék megléte, és általában meddők is.
  • A különböző drogok használata, különösen az anabolikus szteroidok, marihuana és a túlzott alkoholfogyasztás is kiválthatja.

A betegség lelki hatásai

A betegségben szenvedő fiúk számára a nyár a legrosszabb időszak. Ilyenkor még jobban kerülik a társaságot, nem járnak úszni, edzőterembe, sportolni, mivel szégyellenek levetkőzni és kerülnek minden olyan helyzetet, ahol mások megláthatják megduzzadt melleiket. Mivel állapotukat próbálják titkolni, az orvosnak szégyellenek vele előhozakodni, sokan válnak depresszióssá, torz testkép alakul ki magukról. Ezért is fontos hangsúlyozni, milyen gyakori problémáról van szó.

Ha valakit zavar a már kialakult mellduzzzanat, érdemes rendszeres testmozgást végeznie, külön figyelmet fordítva a felsőtest karban tartására. A rendszeres edzés hatására gyarapodni kezd a mellizomzat, s vele együtt növekedésnek indul az illető önbizalma is.

Kezelése

Általában elegendő a háziorvosi vizsgálat is a gynaecomastia megállapításához. A pubertás idején jelentkező elváltozás kezelésére nincs szükség. A megnagyobbodott mell többnyire három éven belül visszatér eredeti állapotába, a mellbimbók alatt nem marad kidudorodó mellszövet.

Amennyiben gyógyszerek vagy drogok váltották ki az emlőduzzanatot, azok abbahagyása után pár hónappal a mellek visszanyerik eredeti méretüket.

Nagyon fontos a mihamarabbi orvoshoz fordulás akkor, ha az emlő fájdalmas, nyomásérzékeny, váladékozást tapasztal a beteg, egyenetlen a felszíne, felette a bőr nem mozdítható el, hónalji nyirokcsomó megnagyobbodás tapintása esetén, vagy ha gyorsan nő, illetve 4 cm-t meghaladja a nagysága, hiszen akár emlőrák is szóba jöhet ilyen esetben.

A kivizsgálás során labor-, valamint képalkotó vizsgálatokat végeznek, és ennek alapján mondják ki a diagnózist. Ettől függ a kezelés is, ami lehet műtéti, illetve gyógyszeres, attól függően, hogy mi okozza a bajt. Az időben történő betegség felismerés a gyógyítás esélyét is nagymértékben megnöveli.

Ha a melleid mérete zavaró, mindenképp keresd fel háziorvosodat, hiszen ez az állapot kezeletlenül önértékelési zavarokhoz és depresszióhoz vezethet.

(KamaszPanasz - O.K.T.)