Főoldal / BETEGSÉGEK / Éld túl a vakációt!
  2013-06-15

Éld túl a vakációt!

Itt a nyár, elkezdődtek a szabadságolások, indulhat a vakáció! Ám ennek a szezonnak is megvannak a hátrányai. Akár itthon töltjük a nyaralásunkat, akár külföldön, fel kell készülnünk a megbetegedésekre is.

- hirdetések -

A nyaralásra való felkészüléskor ne csak a szállásfoglalásra, a csomagolásra és a vásárlásra gondoljunk, fel kell készülnünk a lehetséges hátulütőkre is. Ha külföldre utazunk, idejében érdeklődjünk a veszélyek után, ha szükséges, keressük fel háziorvosunkat a megfelelő védőoltás beadásáért. Nézzük meg, melyek azok a leggyakoribb betegségek, melyekre fel kell készülnünk!

Ételmérgezés

A nagy nyári melegben a legjobb, ha kerüljük a tojásos, tejes, tejszínes ételeket, vagy csak akkor fogyasszuk, ha megfelelő helyről való, hiszen ezekben az ételekben tenyészik a szalmonella. Fogyasszunk könnyű ételeket, megbízható helyről. A betegség tünetei a hasmenés, a hányás, a láz és az émelygés. Vegyük komolyan a tüneteket, mert súlyosabb esetben kiszáradáshoz is vezethet. A gyógyszertárakban vény nélkül kaphatóak hányinger elleni tabletták és hasfogók. Nyaralásra érdemes vinnünk belőlük. Ilyenkor ajánlatos a diéta, hogy minél kevésbé terheljük szervezetünket az ételekkel.vakáció

Gombás fertőzések

Ügyeljünk a higiéniára, különösen a fürdőszobában. Ha közös zuhanyzót használsz, mindig viselj papucsot, még tusolás közben is. Csak saját törülközőt, szappant, sampont és tusfürdőt használj, így a fertőzések terjedése megakadályozható. Úszás, fürdőzés után vedd le vizes fürdőruhád, törülközz meg, mivel az intim területen nedvességben hamarabb szaporodnak a bacilusok. Tünetei: viszkető, égető érzés, bőrelváltozások, hámló bőr. Gombásodás elleni krémekkel tudjuk kezelni, ez általában elég hosszadalmas, de a kezeletlen betegség további fertőzések veszélyét rejti.

Felfázás

Gyakori vizelési ingered van, és közben fájdalmat érzel? Kétség sincs, felfáztál. Figyelj oda a hideg vízre, mindig viselj papucsot, ne ülj le hideg helyekre, mindig tegyél magad alá legalább egy törülközőt. Úszás után cserélj fürdőruhát, szárítkozz meg alaposan. Igyál sok folyadékot, mert így átmossa a húgyhólyagodat, és a baktériumok nem tudnak így megtelepedni. Súlyosabb esetekben derékfájdalom is jelentkezhet. Ilyenkor mielőbb fordulj orvoshoz, mert a felfázás könnyen átcsaphat vesemedence gyulladásba. Házi kúrálás esetén javasoljuk a meleg lábfürdőt, ülőfürdőt.

Hepatitis

Ha egzotikus országokba utazol, mindenképpen érdemes előtte beoltatnod magad. Tünetei: étvágytalanság, gyengeség, sárgaság, hasmenés, láz. Moss gyakran kezet, kerüld a mosatlan gyümölcsöket, zöldségeket, a tenger gyümölcseit, és a csapvizet, még jégkocka formájában is. A tünetek jelentkezése esetén azonnal orvoshoz kell fordulni!

Néhány tipp

Utazás előtt mindenképpen érdemes néhány gyógyszert beszerezni, azonban érdeklődj az adott ország gyógyszerbeviteli szabályairól! Néhány tipp, hogy mely gyógyszere a legfontosabbak:

- fájdalomcsillapító,
- leégés elleni és utáni spray vagy krém,
- hasfogó,
- lázcsillapító,
- tengeri betegség elleni gyógyszer,
- hányinger elleni gyógyszer,
- rendszeresen szedett gyógyszerek.

(fokuszbanano.hu, Katona Rita)