köröm
#Betegségek

Mit kell tudni a körömgombáról?

2012.07.17.
2 perces olvasási idő

A körömméreg és a körömgombásodás a lábujj körmein megjelenő gombás fertőzés következtében alakul ki leggyakrabban. A körömgomba tüneteiről, megjelenéséről és kezeléséről bővebb információkat kaphatsz cikkünkből.

A körömgomba tünetei

Míg egy enyhe fertőzés a korai szakaszban alig, vagy semmi problémát nem okoz és az egyetlen látható tünet a lábujjköröm elszíneződése, addig fekete, megvastagodott vagy könnyen beszakadó köröm esetén rögtön szükséged lesz valamilyen körömgomba-kezelésre.

A körömgomba tüneteiA korai szakaszban még jelentős segítséget nyújthatnak a teafaolajas vagy otthoni gyógymódok, viszont a házi készítésű orvosságok egyáltalán nem helyettesíthetik az orvosi kezeléseket, mert a következmények nagyon különbözőek lehetnek. A leghatásosabb eljárás az lenne, ha mindkét (házi készítésű és orvosi) kezelést együtt alkalmaznánk.

A köröm megvastagodása vagy elszíneződése akkor történik meg, amikor egy mikroszkópikus gomba bejut a körömbe. Ha nem fordítunk rá kellő figyelmet, akkor a benőtt köröm fertőzöttsége nő, valamint a körömméreg, a gombás fertőzés és a köröm leválásának esélye is nő. A lábujjköröm gombásodásának kezelése nemcsak a fertőzöttséget csökkenti, hanem megóvja a körmöt a különböző károsodásoktól és megrövidíti a gyógyulást is. A házi készítésű gyógyszerek is segítenek megszabadulni a fertőzést okozó gombától a köröm károsítása nélkül.

Hol jelenik meg a körömgomba?

A gombás fertőzések gyakoriak mind a kéz, mind a láb ujjain. A körömgombát (latinul onychomycosis) egy olyan gombacsoport okozza, amit dermatophytonnak nevezünk. Ezek a gombák azért veszélyesek, mert a fejlődésük során a köröm felszínét alkotó keratinnal táplálkoznak.

A nagy- és a kislábujj a leginkább hajlamos a gombásodásra. Ugyancsak ez a két lábujj a leginkább hajlamos a körömméreg általi fertőzésre, ami a bőr körüli puha szöveteket támadja. A körömgomba okozhat elszíneződést és deformálódást is, továbbá egy olyan járványos betegség, ami gyakran örökletes is lehet.

A körömgomba kezelése

Sok népszerű gyógymód van, ezek közül azok a házi praktikák, amelyek a fekete körmök állapotát javítják, a fehérítő és a hidrogén-peroxid. A szódabikarbóna is gyakori a házi készítésű ellenszerekben. A házi praktikák azonban nem a leggyorsabban ható kezelések.

Ha utánanéztél és képeket is kerestél a körömgombáról, valószínűleg észrevetted, hogy különböző típusú körömgombák és köröm-rendellenességek léteznek, amelyek a körömápolást még fontosabbá teszik. A gombás fertőzések nem csak a bőrre korlátozódnak, valamint a lábgomba és a felhámot támadó gomba növelheti más gombás fertőzések kialakulásának veszélyét is, ilyen például a bőrgomba, az ujjon és a fejbőrön megjelenő gomba.

A lábujjköröm színének megváltozása

Rengeteg ábra és kép található az interneten a körömgombáról, ami segíthet megállapítani a fertőzés stádiumát. A körömgomba tünetei eléggé egyértelműek. Az érintett köröm bebarnul vagy besárgul. Annyira megvastagodhat vagy túlnőhet, hogy egy idő után a cipőviselés is fájdalmassá válhat. Visszataszító szagú törmelék is felgyűlhet a köröm alatt. A körömgomba jeleit észrevenni sem nehéz, hiszen a körömből áradó kellemetlen szag elviselhetetlenné válik egy idő után. A köröm szétporladhat és végső esetben le is eshet. Csíkok és pöttyök jelenhetnek meg az érintett személy körmein.

A befelé nőtt köröm - ami nem biztos jele a gombának - szintén azonnali kezelést igényel. A befelé nőtt fertőzött köröm komoly problémát is okozhat, valamint sebészeti beavatkozást is igényelhet. Az orvosod mindig rendelkezésedre áll, hogy informáljon a megfelelő kezelési módszerről.

(H. I. - Lektorálta: Dr. Szigeti Nóra)