fesztivál
#Betegségek

Hogyan védd a füleidet egy zenei fesztiválon?

2014.07.16.
1 perces olvasási idő

A zajszintek a színpadok körül elérhetik a 110 decibelt is, vagy többet. Ez olyan hangos, mintha közvetlenül egy működő légkalapács mellett lennél. Ha túl sok időt töltesz hangos zene hallgatásával, akkor sajnos nagyon veszélyezteted a füledet, kockáztatva a fülzúgás és a hallásvesztés veszélyét.

A füled egészségének védelmének érdekében nagyon fontos a zajvádelem, főleg egy zenei fesztivál alkalmával.

Egy 2711 fesztivál-látogatóval készített kutatás során a megkérdezettek 84% mondta azt, hogy hallási problémáik adódtak túl hangos zenehallgatás után.

Sajnos ezek az első jelei a halláskárosodásnak. A következő reggelen, esetleg pár nappal később a hallásod szinte biztosan visszaáll a normális kerékvágásba, ám ha gyakran ismétlődik az eset, akkor akár maradandó károk is felléphetnek.

A maradandó halláskárosodás azonban azon is múlik, hogy milyen hangos a zene és milyen hosszú ideig hallgatod. Ha nem tudsz beszélgetni valakivel, aki két méterre tőled áll, akkor a zajszint már kritikus.

A halláskárosodás veszélyei ugyanolyan komolyak egy szabadtéri zenei fesztivál esetében, mint egy zárt szórakozóhelyen. Akár 137 decibeles hangerővel is szólhat a zene a színpadok közelében. 140 decibel, ami olyan hangos, mint egy repülő leszállása zárt területre – ennél a zajszintnél már fájni kezd a füled.buli

Mit tehetsz?

Nem kell lemondanod a zenéről, hiszen sokféleképpen megvédheted a hallásodat. Éppen ezért ajánlott olyan óvintézkedéseket tenni, mint például speciális füldugókat használni, vagy csak szimplán messzebb állnod a színpadtól – esetleg rendszeres szüneteket tartani a hangos zene közben és csendesebb helyekre vonulnod.

A speciális füldugók a zeneipar legjobb trükkjei - a DJk és a zenészek rendszeresen füldugókat használnak és a rajongóknak is ajánlják. Ezeket a füldugókat speciálisan a klubokra és zenés helyekre tervezték, hogy tompítsák a zenét. Sokféle típusa kapható, az újrahasznosítható, minden méretre illeszkedőtől kezdve a speciálisan zenészeknek és DJknek kifejlesztett változatokig.

Legtöbbjük kritikus zajszintnél dolgozik, szinte nap, mint nap. Épp ezért ezekkel a speciális dugókkal ugyanúgy hallgathatod a zenét, csak alacsonyabb hangerővel. Ha érzed, hogy a füled fáj, cseng, vagy esetleg zúg, akkor tarts egy kis szünetet. Gondolj bele – a hallásodat kockáztatod, ha nem teszed.

Használj újrahasznosítható füldugókat, állj messze a hangszóróktól, de keresd fel a csöndes, kikapcsolódó helyeket.
Bárki hallása veszélyeztethető hangos zene által, és senki nem kaphatja vissza a hallását egy esetleges komolyabb károsodás esetén.

Sajnos ha elvesztetted a hallásodat, akkor ez végleges. Így a legjobb megoldás, ha elsősorban véded a füleidet.

(Gy. A., nhs.uk)

Kapcsolódó címkék