tetoválás
#Lélek

8 kockázatos dolog tinik számára

2015.01.27.
2 perces olvasási idő

Tetoválás, piercing, hajfestés, dohányzás, alkohol, drog. Megannyi veszély leselkedik rád, amelyek csapdájába könnyű beleesni. Útmutatásunk segít, hogy könnyebben tudj dönteni.

Tetoválás

Sokan azok közül, akik tizenéves korukban magukra tetováltatnak valamit, a 20-as, 30-as éveikben megbánják a korábbi döntésüket. Ugye nem szeretnél te is közéjük tartozni? gótNagyon meg kell fontolni, hogy mit, hova, miért rakatsz, mert ezt később nagyon megbánhatod.

A tetoválás és annak helye talán tizenéves korban még tükrözi a személyiséged, de később már gyerekesnek tűnhet. Az ember személyisége a felnőtt léttel együtt formálódik. Ami most még tetszik neked, az nem biztos, hogy tetszeni fog később is. A tetoválás előtt próbáld ki a lemosható tetoválást vagy a hennát!

A piercing veszélyei

A piercing nemcsak a fertőzés és a kilökődés miatt veszélyes, hanem azért is, mert bármikor, bárki belekaphat, kiszakíthatja a fülből, köldökből, amely súlyos sérüléssel járhat. Ha mégis mindenképpen szeretnél egy piercinget, olyan helyen csináltasd, ahol hozzáértő emberek készítik, és steril eszközökkel dolgoznak!

Hajfestés

A hajfestés kevésbé végleges, mint a tetoválás vagy a piercing, hiszen ha nem tetszik, a festett hajat le lehet növeszteni. Hajfestés előtt érdemes kipróbálni olyan szereket, melyek könnyedén kimoshatóak. A hajfestést érdemes fodrászra bízni, mert így biztosan jó végeredményt kapsz.

Ne a barátodat kérdezd!

Ülj le a szüleiddel, és beszélgess egyenesen, nyíltan és őszintén! Inkább a szüleidtől tudd meg az igazat, mint másoktól az ostobaságot. Kérdezz rá nyugodtan, amire csak akarsz!

Ha igazán jó kapcsolatod van a szüleiddel, akkor tabuk nélkül tudtok beszélgetni a szexről, a szexuális úton terjedő betegségekről és a védekezésről. Csak ők tudnak neked pontos információval szolgálni ezzel kapcsolatban. A szülőkkel való beszélgetésnek nincsen szigorú szabályai: lehet kötetlen, fesztelen.

Biztonságos világháló

Gondolkozz, mielőtt cselekszel! Soha ne tegyél fel az internetre olyan képet magadról, amely valaha kellemetlen helyzetbe hozhat! Haegyszer valami kikerül az internetre, már soha többé nem teheted meg történtté. Személyes adatokat sem célszerű megadnod, mert vissza élhetnek vele. Persze a szüleid megbíznak benned, de ezért neked is tenned kell, hogy továbbra is megbízzanak benned.

Cigaretta és alkohol

Számtalan cikk szól a dohányzás és az alkoholfogyasztás káros hatásairól. Ráadásul a nikotin nagyon hamar függőséget okozhat, melytől nagyon nehéz megszabadulni, talán egész életedben bánni fogod. A részeg ember könnyen butaságokat csinál, vigyázz, nehogy egy mámoros éjszaka után arra ébredj, hogy maradandó kárt okoztál magadnak vagy esetleg másoknak. Hogy fogsz elszámolni a lelkiismereteddel? Gondolkozz, mielőtt cselekszel!

Aludj eleget!

A tizenéveseknek 8,5-9,5 órát kellene aludniuk minden éjszaka, ami gyakran elmarad, főleg egy átbulizott éjszaka után. A kevés alvás figyelmetlenséget okozhat, amely balesethez vagy teljesítményromláshoz vehethet. Amikor alszol, mindig kapcsold ki a zavaró tényezőket (számítógép, laptop, mobiltelefon, TV). Ha egy sms hangjára felkelsz az éjszaka közepén, elolvasod, majd visszaalszol, az az alvás már nem lesz olyan mély. Előfordulhat, hogy fáradtabban fogsz felkelni, mint ahogy lefeküdtél.

Vezetés

Amikor megszerzed a jogosítványod, úgy érzed, kitárul előtted az egész világ, mivel bármikor bárhová el tudsz jutni. De a vezetés nemcsak jó móka, hanem felelősség is. Mindig használj biztonsági övet! Ha pedig motorozol vagy biciklizel, akkor pedig mindig legyen rajtad bukósisak!

(M. T. - thedailybeast.com)

Kapcsolódó címkék

divat