plazacica
#Lélek

Én nem vagyok plázacica!

2014.07.21.
2 perces olvasási idő

Kiközösítenek, mert nem vagy elég divatos? Rosszul érzed magad, mert neked nem telik rá, hogy hetente eljárj fodrászhoz? Pattanásos a bőröd, ezért nem mersz kimozdulni? A külsőségek, ha hagyjuk, falakat emelnek az emberek közzé.

Sok fiatal lány panaszkodik arról, hogy az osztályban vagy a baráti társaságban kiközösítik őket. Kritizálják az öltözködést, a ruhatárat, a stílust és sajnos ezen keresztül a személyiséget is. Elhangzik egy-egy beszólás, hogy „Nézd már, hogy néz ki …” és jókedvünknek már se híre, se hamva.

Miért szeretnének többen a „cicák” közzé tartozni?

PlazacicaEzek a kiközösített lányok nem csak arról panaszkodnak, hogy hogyan bánnak velük, hanem arról is, hogy bármit tesznek, a klikk nem fogadja el őket. Ugyanakkor hozzáteszik, hogy nem helyeslik a külsőségeknek azt a fokú majmolását. Mivel így gondolkodnak, biztosan nem is fogják őket befogadni.

Mégis mi teszi őket annyira vonzóvá számukra, hogy közéjük akarnak tartozni még akkor is, ha nem értenek egyet velük? A népszerűség? Ez bizony egy költői kérdés volt, mert a válasz egyértelmű igen. Azoknál a lány csapatoknál, ahol a klikkbe kerülés egyik fontos kritériuma a kinézet, ott bizony sok fiú is legyeskedik és flörtöl a csajokkal.

És mit szeretne a legtöbb lány? Ha a fiúk felfigyelnének rá és elismernék nőiességét… Tehát, a klikkből kiközösített lányok nem arra vágynak, hogy a „divatos lányokkal” tartsanak, hanem ugyanazt az elismerést szeretnék a fiúktól, mint amit ők kapnak.

Miért nem tartós?

Serdülőkorban a nemi szerepek gyakorlása és kialakítása történik. Jól lehet, hogy a fiúk először az aktív szexuális ingerekre reagálnak (nagyon rövid szoknya, szűk felső, push-up melltartó…), azonban idővel a legtöbben hosszabb kapcsolatra vágynak. Egy tartós kapcsolat kialakításához viszont a külsőségek kevésnek bizonyulnak. És ne essünk az általánosítás hibájába se: ugyanúgy ahogy vannak lányok, akiknek a külsőségek nem számítanak, a fiúk között is szép számmal vannak olyanok, akiket egy csipkés toppal nem lehet félrevezetni.

Csúfolódás, a lélek mérge
Egyre több tinédzser fekszik a kés alá, mert nem bírják tovább elviselni a folytonos iskolai csúfolódást. Vajon megoldja a problémát, ha az orruk kisebb lesz vagy a fülük nem áll szét? Hogyan segíthetünk rajtuk? Tovább a cikkhez

Mit tudsz tenni most?

Nézz körül: nem vagy egyedül. Nagyon sok olyan lány van, aki egy cipőben jár veled, úgy érzi, hogy testi adottságai miatt a többiek nem fogadják el. Az izoláltság érzését adja, hogy ha úgy érzed, nem fogad el egy bizonyos közösség, de ha körülnézel, van egy másik, amelyik tárt karokkal vár rád.

Ismételten az önbizalom kérdését feszegetjük, hiszen aki biztos önmagában és a képességeiben, azt nem tántorítja el, ha mások kritizálják a kinézetét. Miért is tenné? Biztosan tudja, hogy megtalálja majd a neki való társat, aki nem a „pláza cicát” látja benne.

(KamaszPanasz - Börcsök Gyöngyi, pszichológus)