emo
#Lélek

Sötét depresszió - Meg nem értett EMO-k?

2015.04.05.
3 perces olvasási idő

A csapból is az EMO folyik. Mi ez az eddig ismeretlen mánia? divat vagy életfilozófia? Egy újfajta vírus, amely sorban fertőzi a tiniket? Nézzük, mit kell tudni az emókról!

Valószínűleg már te is halottál a legújabb stílusirányzatról, az emoról. Biztos neked is van pár emo ismerősöd. Hiszen ma már szinte minden fiatal tartozik valamilyen emo-kategóriába: anti, saucy, pózer, scene, stb. . . Rózsaszín vagy fekete pólók, szegecses övek, kockás, pöttyös cuccok, előrefésült haj, feketére kihúzott szemek, sötétre festett körmök, rockos, mégis érzelmes jellegű dalok. Ők az emo fiatalok. A megjelenésük megosztja a közvéleményt, de ők csak önmagukat, és az érzéseiket akarják kifejezni.

Mit jelent pontosan az EMO kifejezés?

A szó egy rövidítés, amely az angol emotional/emotionally (magyarul: érzelem/érzelmes) kifejezés(ek) ből ered. Egy 1985-ben kialakult zenei irányzatot definiáltak vele. Néhány amerikai zenész úgy döntött, hogy maguk mögött hagyják az egyre durvuló rock és punk dallamokat, és valami újba kezdenek. Az így kikísérletezett hangzásvilágot kezdték emonak nevezni.

Ahogy múltak az évek, az emo stílus egyre több rajongóra tett szert, ám a nagy hódítás még váratott magára. Az internet berobbanásával, azonban az emo kultúra is nagyobb lehetőséget kapott, a különböző előadók dalai kézről-kézre jártak a világhálón. A Teen People magazin adta meg a végső lökést: a lap szerkesztői ugyanis 1998-ban a legmenőbb irányzatnak nevezték a stílust.

Kik az EMO-k?

Azokat az előadókat sorolták ebbe a stílusba, akik a többieknél mélyebb szövegtartalommal és érzelmesebb dallamokkal rukkoltak elő. Nem véletlen, hogy e bandák tagjai legtöbbször fekete ruhát hordanak, sötétre festik a hajukat, a szemüket és a körmüket. A hajukat ráadásul megnövesztik, és hagyják, hogy egy része a szemükbe hulljon. Jellemző hogy a fiúk is festik magukat, és sokak szerint úgy néznek ki, mintha lányok lennének. Életfelfogásuk általában borús, sokat gondolkoznak a halálon, és egyesek öngyilkosságot is megkísérelnek. Vannak, akik vagdossák az ereiket, majd a hegeket karkötőkkel takarják el. Érdekes lehet, hogy egy ideig csak emo fiúk léteztek, a lányok között nem volt annyira népszerű ez az irányvonal. Végül annyira divatba jött, hogy a csajok koppintani kezdték a srácok külsejét.

A stílus rajongói a zenehallgatás mellett a bandák külső jegyeit is lemásolták, így ma már nem csodálkozunk egy olyan fiún, akinek feketére festett szemei és körmei vannak. Természetesen az emo stílushoz nem tartozik hozzá az, hogy emo bandák rajongói legyenek, más zenéket is hallgatnak, de általában ez jellemző.

Egy emo személy jellemzői a túlzott érzékenység, sértődékenység. Szégyenlősek, csendesek, nyomottak, szomorúak, lehangoltak. Nagyon hajlamosak a depresszióra, könnyen „meghasad a szívük”. Az emo zene ezért érzelmekkel telített és leginkább a szerelem és az idő témához kapcsolódik emellett a magány, harag, a kapcsolati problémákra épít. A stílust végül azok a fiatalok kezdték másolni, akik egyetlen (addig ismert) irányzatban sem találták meg a helyüket. Itt leírnék pár emo-zenekart: Panic At The Disco! , Fall Out Boy, Anti Fitness Klub, No thanx, AFI, My Chemical Romance (bár az a zenekar nagyon tiltakozik az emo besorolástól, mégis általában így szokták azonosítani őket. )

Különböző irányzatok

1. Emo, avagy „sima emo”: Az alapszín fekete, amit szürkével, rózsaszínnel kevernek. Csőnacit hordanak, hajuk a szemükben, és sötétek a körmeik.

2. Pózer: Ők a divat-emok. Nem az emo érzést követik, hanem a kinézetet, ezért úgy öltözködnek, mégsem viselkednek emoként.

3. Saucy-emo: Az emo legújabb „alfaja”. Akár happy-emoknak is lehetne őket nevezni. Érzelmes, vidám, de gyakran hangulatemberek. Az öltözködésről: színes hajpántok, extrém, divatos ruhák, rengeteg kiegészítő. Ők nem a sötét színvilágot részesítik előnyben, hanem az élénk, vidám színeket, feketét nem is nagyon hordanak.

4. Scene: Itt az öltözködés a lényeg. Mindig egyénien öltözködnek, tehát nagyon nem lehet behatárolni a stílus jegyeit. Megbotránkoztató, extrém, de azért divatos ruhákat hordanak. Viselkedésük nagyon antiszociális, flegma, egoista. Ők nem nagyon az emo érzést szeretik, csak a stílust kezdték utánozni, tehát a pózerekhez hasonlítanak.

5. Hard: Az emo depressziós „alfaja”, ők azok, akik vagdossák magukat, öltözködés terén hasonlók a „sima emok”-hoz, bár több fekete cuccot viselnek.

6. Half’n emo: Mint a nevében is benne van, fél emo. Bennük megvan az emo érzés, de nem éreztetik külsejükön.

7. Fake: Nos, ez nem túlságosan emo- kategória, de hozzátartozik a stílushoz. A szó jelentése hamis, mégpedig azért, mert külföldi oldalakról leszedik egyes emok képét, majd közösségi oldalakon magukat mutatják be vele.

Ne ítélj!

Nos, én ezzel a cikkel nem szeretnék egyik oldalra sem állni. Nekem semmi bajom sincs az emokkal, szerintem ugyanolyan rendes emberek is lehetnek, mint a többiek. Az, hogy a külsőjükkel így fejezik ki a lelkivilágukat, szerintem teljesen a magánügyük. Az emo zenekaroknak is vannak jó számaik, klipjeik. Emellett én sose leszek emo. . .

Sajnos manapság rengetegen bántanak emo embereket kinézetük miatt, vagy néha odáig fajul el a dolog, hogy még bántalmazzák is őket. Remélem, hogy aki elolvasta ezt a cikket, rájön, hogy az emo fiatalok is ugyanolyan emberek, mint mi, és semmivel nem érdemelnek kevesebb tiszteletet, figyelmet, mint a „normális” kamaszok.

(GY. A.)