#Lélek

Emo zene: csak a depressziós tinik hallgatják?

2011.05.09.
2 perces olvasási idő

A tinik sokkal inkább depressziósak, ha sok időt töltenek zenehallgatással. Míg azok a tinik, akik sokat olvasnak, kevésbé depressziósak – állítja egy új kutatás. Tehát ez azt jelenti, hogy a My Chemical Romance rossz lenne az egészségedre?

Vagy a Linkin Park „The Catalyst” című száma a rossz hangulatodból akár mentális betegségig is vihet téged?

Nem szükségszerűen. A kutatók nem próbálták leszegezni az okozókat és a hatást. Ám tény, hogy a depresszió egy jelentős probléma a tinédzserek körében, hiszen minden tizenkettedik tinédzser szenved depressziótól. Éppen ezek a számok már meg is magyarázzák, hogy miért gondolták azt a kutatók, hogy érdemes foglalkozni a témával.

A kutatás vezetője azt állítja, hogy sokkal inkább jellemző, hogy a depressziós tinik a zenéhez fordulnak vigaszként, és ritkábban fordul elő, hogy a zene okozza a mentális betegséget. „Nincs kedvük semmihez. Nincs sok energiájuk és a zene által úgy tölthetik el a szabadidejüket, hogy nekik semmit sem kell csinálniuk.”

A szülők gyakran gyanakodnak depresszióra, ha gyermekük folyamatosan zenét hallgatni vonul el. A depressziót nehezebb észrevenni a fiataloknál, mint az idősebb embereknél. Gyakran a jelek és a tünetek mások a kamaszoknál. Néha ingerlékenyebbek, mint szomorúak – a zene pedig azt jelezheti, hogy a gyereknek segítségre van szüksége.

Hogy jöttek rá a kutatók az összefüggésekre?

106 tinit hívtak fel különleges mobilok segítségével körülbelül 60 alkalommal 8 héten át, és megkérdezték őket hogy mit csinálnak. Ezeknek a tiniknek közel a felénél diagnosztizáltak pszichiáterek már korábban depressziót.

Amikor a tiniket felhívták, az esetek 26 százalékában éppen TV-t vagy filmet néztek. Előző kutatások révén szintén megismerkedhetünk érdekes számadatokkal. A tinik rengeteg időt töltenek el különböző képernyők előtt – naponta átlagosan 7,5 órát töltenek TV-nézéssel, böngészéssel, SMSezéssel, illetve zenehallgatással. Kézenfekvőnek tűnik, hogy ezek a szokások hatással lehetnek az egészségre.

Korábbi kutatások is találtak már összefüggést a TV-nézés és a depresszió között, és az eredmény szerint azok a tinik, akik sok TV-t néznek, sokkal nagyobb eséllyel lesznek depressziósak a későbbiek során. A nagy meglepetés a kutatás során, hogy amíg a TV és a depresszió között az összefüggés nem volt kölcsönös – ám a zene esetében sokkal inkább.

A felhívott tinik az esetek 9 százalékában zenét hallgattak. Azok, akik sok zenét hallgattak, nyolszor inkább voltak hajlamosak a depresszióra, mint azok akik nem hallgattak ennyi zenét.

Emellett azok a tinik, akik sokat olvastak, jóval kevesebb alkalommal szenvedtek depresszióban. Persze ők elég kevesen is voltak – a tinik csupán 0,2 százaléka olvasott a hívás pillanatában könyvet, magazint vagy újságot. Azok a tinik pedig akik a legtöbbet olvasták tizedannyira voltak depressziósak, mint a kevesebbet olvasók.

A kutatás vezetője szerint ez azért is történhetett, mert az olvasás sokkal kevésbé passzív tevékenység, mint a TV-nézés vagy a zenehallgatás. „Meg kell erőltetned az agyadat, ha olvasol. Ezért is van, hogy a depressziós embereknek annyi energiájuk sincs, hogy gépeljenek.” Éppen ezért az olvasásnak antidepresszáns hatása is van.

Ez is érdekelhet: Meg nem értett EMO-k?

(KamaszPanasz - Gy. A., npr.org)

Kapcsolódó címkék

emozene