fogamzásgátlás
#Testi problémák

A hormonális fogamzásgátlás

2010.11.17.
2 perces olvasási idő

Az általános felfogással ellentétben a fogamzásgátlás nem csupán a nők feladata. Nem csak a lányok rettegnek attól, hogy idő előtt szülőkké lesznek, ugyanez igaz a fiúkra is. Mindkét félnek érdeke a nem kívánt terhesség megelőzése, így tisztában kell lenniük azzal, hogy milyen lehetőségek állnak rendelkezésükre, hogy bonyodalmak nélküli, egészséges és kiegyensúlyozott szexuális életük lehessen.

Az első fogamzásgátló tabletta 1960-ban jelent meg, melyet több hiteles szakmai fórum a történelem egyik legfontosabb orvostudományi áttörésének tart, így az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is. Magyarországon 1967-ben hozta forgalomba a Richter Gedeon Nyrt. gyógyszercég, mely azóta is piacvezetője a hazai gyógyszerpiac nőgyógyászati terápiás területének. Természetesen azóta továbbfejlesztették a gyógyszert, aminek ma már alig 1-3%-os a hormontartalma.

A hormonális fogamzásgátlók körül számos tévhit kering, amelyek legtöbbje negatív és egyben túlzó is. Ezzel szemben a pozitív hatásaikról nagyon ritkán lehet hallani.

Nézzük meg közelebbről, hogy pontosan milyen típusú gyógyszerek közül választhatnak azok, akik a terhesség megelőzésnek ezt a módszerét szeretnék alkalmazni, valamint, hogy milyen következményekkel és előnyökkel jár egy-egy ilyen tabletta.

Hogyan is működnek a fogamzásgátlók?

A hormonális fogamzásgátlók működése a menstruációs ciklusra épül. Gátolják a peteérést és a tüszőrepedést, megakadályozzák a megtermékenyített pete beágyazódását, egyben csökkentik a spermiumok „sikerességét” is.

Három csoportra oszthatók:

  • kombinált
  • csak sárgatesthormont tartalmazó
  • sürgősségi

A kombinált tabletták tüsző- és sárgatesthormont tartalmaznak. Beszélhetünk egyfázisú és többfázisú kombinált tablettáról, attól függően, hogy a ciklus alatt beszedendő bogyók azonos, vagy eltérő mennyiségű hormont tartalmaznak.

A csak sárgatesthormont tartalmazó tabletta neve beszédes: csak sárgatesthormont tartalmaz, méghozzá azonos mennyiségben. Ez azért jó, mert bizonyos esetekben nem tesz jót a tüszőhormon a szervezetnek, így például szoptatás alatt, vagy a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknek, valamint a 35 év feletti erős dohányos nőknek.

A sürgősségi tabletta csak akkor alkalmazható, ha elmaradt a védekezés, vagy hiba csúszott a számításba (például elszakadt az óvszer). Ilyenkor 72 órán belül még van esély a nem kívánt terhesség megelőzésére. A 06-30-30-30-456 segélyvonalon bárki kérhet segítséget, de ha felmerül ez a probléma, mindenképp orvoshoz kell fordulni!

Egyik tablettáról sem mondhatjuk, hogy „a legjobb”. Egyéntől függ, hogy kinek melyik módszer a legalkalmasabb, éppen ezért, ha úgy döntesz (vagy barátnőd), hogy gyógyszert szeretnél (vagy szeretne) szedni, keresd fel nőgyógyászodat és együtt válasszátok ki, hogy melyik tabletta a legmegfelelőbb és a legbiztonságosabb számodra.

A hormonális fogamzásgátlók pozitív és lehetséges negatív hatásai
Potenciális negatív hatások
Pozitív hatások
Érelzáródás Vérzésszabályozó hatás
Jóindulatú májdaganat (igen ritka) Védelem a vashiányos vérszegénységgel szemben
Cukoranyagcsere
Csak a fennálló diabéteszt súlyosbítják!
A középidős és a menstruáció előtti kellemetlen közérzetet csökkenti
Magas vérnyomás Védelem a kismedencei gyulladásos betegségekkel szemben
Epebetegségek
A meglévő epeköveknél gyakoribbak a görcsök
Védelem a petefészekrákkal szemben
Vérzési rendellenességek Védelem a méhnyálkahártya rosszindulatú daganatával szemben
Testsúlyváltozás Védelem a jóindulatú méh- és emlődaganatokkal, emlőcisztákkal szemben
Emlőpanaszok Védelem az érelmeszesedéssel szemben
Fejfájás Késlelteti a csontritkulás folyamatát
Émelygés, hányinger Csaknem kizárja a méhen kívüli terhesség lehetőségét
Hangulatváltozás Védelem egyes jóindulatú petefészekcisztákkal szemben
Nemi vágy változása Gátolják a méhnyálkahártya hasűri megtapadását
A hüvely gombás fertőzése Egyes bőrbetegségekben gyógyító hatásúak
Bőrelszíneződés Csökkentik egyes autoimmun kórképek gyakoriságát