termékenység
#Testi problémák

Mikor kezdjünk el aggódni a termékenység miatt?

2019.03.14.
2 perces olvasási idő

Mennyit kellene várnom, mielőtt elkezdek aggódni? Honnan tudhatom, hogy nekem, vagy a partneremnek van valamilyen problémája?

Elég gyakori, hogy már egy-két hónap sikertelen próbálkozás után elkezdünk aggódni. Olyan sok éven át rettegtél, hogy terhes lehetsz - persze azt feltételezve, hogy pillanatok alatt megtörténik, amint az utolsó adag tablettát kidobod. (Ugye?) És amint rájössz, hogy nem pontosan így történik, természetesen következtetéseket vonsz le. Bár valóban nehezebben eshetsz teherbe, mint ahogy ezt gimis korodban gondoltad volna, valószínűleg nincs miért aggódni.

A legtöbb orvos azt tanácsolja, hogy amíg legalább egy évig nem próbálkoztok, addig feleslegesen aggódsz. De ha már eltelt kilenc hónap, vagy valami szervi baj miatt aggódsz, ne tétovázz megkérni az orvosodat, hogy végezzen el néhány tesztet. Ha pszichológiai okok állnak a sikertelenség mögött, akkor ideje elgondolkodni a lehetőségeken, és ha a tesztek normálisak, akkor megnyugodhatsz. Az egyetlen kivétel, ha elmúltál 35. Ekkor érdemes már hat hónap próbálkozás után felkeresni egy orvost. A termékenység ebben a korban kezd el csökkeni, és minél hamarabb kiderül a probléma, annál kevesebb időt veszítesz el.

Figyelmeztető jelek

Azon gondolkozol, hogy inkább te vagy az oka, mint a partnered annak, hogy nem jön még a baba? Teljesen általános, hogy a nők magukat okolják a termékenységi problémák miatt, de az igazság az, hogy az esetek 35-40%-ában a terméketlenség a férfira vezethető vissza. Ugyanezzel a 35-40% -os aránnyal lehet számolni a nők esetében, a maradék százalékos arány pedig egy szürke területbe esik, főként a "combo" tényezők miatt.

Azt, hogy nálatok mi a helyzet, egyetlen módon tudhatjátok meg biztosan: ha felkerestek egy endokrinológust, aki mindkettőtöket letesztel. Mégis van néhány figyelmeztető jel, amely megmutatja a helyes irányt, még mielőtt orvoshoz fordulnátok.

Férfi terméketlenség általános okai

Ha a jelek arra utalnak, hogy a probléma a férfinál keresendő, akkor a leggyakoribb tettes a spermium betegsége lesz - például alacsony spermiumszám, spermák lassú mozgása, vagy veleszületett probléma (a spermiumok mozgásának a minősége). Ezeket a problémákat számos tényező okozhatja, melyek közül az alábbiak a leggyakoribbak:

 • Életkor (A spermák száma nem csökken, de 40 körül kezdenek a mozgékonyságukból veszíteni.)
 • Immunproblémák (Ez hatással lehet a mozgékonyságra, és a spermák beágyazódási képességére.)
 • Súly (Ha a párod sovány vagy túlsúlyos, akkor károsodhatott a spermafunkciója.)
 • Nemi úton terjedő betegségek (A kezeletlen betegségek hatással lehetnek a sperma kiürülésére, de ez javulhat, ha elkezdi a kezelést.)

Női terméketlenség általános okai

A te esetedben sajnos sokkal több tényező állhat a baba útjába. Itt van néhány fő ok, ami a terméketlenség mögött állhat:

 • Életkor (Bár ez nem közvetlenül áll az utadban, de 30 év körül a peték száma jelentősen csökken, így válva tényezővé.)
 • Méh mióma (Bár sok esetben ez nem hat ki a termékenységre, mikor viszont problémássá válik, akkor egy úgynevezett myomectomia műtétre van szükség.)
 • Kismedencei gyulladásos betegség (PID) (Ez egy fajta fertőzés, amely a hordozók 20%-ánál okoz terméketlenséget, de ez gyakran kezeléssel orvosolható.)
 • Hegesedés/Adhézió (A hegesedés rostos anyaga gátat építhet a petevezetékben, ami termékenységi problémához vezet. Ezt műtéttel lehet orvosolni, és a kevésbé súlyos esetben elegendő a hasi masszázs.)
 • Petefészek ciszták (Ez folyadékkal telt képlet, ami néha a petefészekben növekszik, és megakadályozza a petéknek a növekedést vagy kilökődését. Néha magától elmúlik, de amikor nem, akkor laparoszkópia műtétre lehet szükség.)
 • Policisztás ovárium szindróma (PCOS) (Körülbelül 10 nőből 1-nek van PCOS-ja, és ez a leggyakoribb oka a meddőségnek. A PCOS jelei közé tartozik a szabálytalan menstruáció, kóros szőrnövekedés, pattanások és az elhízás. De ez a sok termékenység-blokkoló tünet kezelhető rendszeres testmozgással, fogyással és gyógyszerekkel.)
 • Rendszertelen menstruáció (Rendszertelen menstruáció - így a szabálytalan ovuláció - az esetek 30%-ában felelős a terméketlenség miatt. Egyes betegeknek diétával és rendszeres testmozgással sikerül beállítani a ciklust, míg mások gyógyszerek segítségével érnek el sikereket.)

Ha már egy ideje küzdesz a termékenységgel, és akár nálad vagy a partnerednél észrevehető egy vagy akár több tünet is, akkor ütemezzetek be egy találkozót egy termékenységi szakértővel, amilyen hamar csak lehetséges, hogy kiderüljön a probléma.

(KamaszPanasz - forrás: The Bump)