Főoldal / TEST / Hogyan zajlik az abortusz?
  2021-04-30

Hogyan zajlik az abortusz?

20 éves vagyok, és lehet, hogy teherbe estem. Mit tehetek, ha nem akarom megtartani a babát? Hogyan zajlik az abortusz?

- hirdetés -

Kedves Levélíró!

Abortuszt általában a terhesség 12. hetéig végeznek (a terhességi kort mindig az utolsó menstruáció első napjától számolják, tehát 28 napos ciklus esetén az elmaradt vérzés idején már 4 hetes terhességről beHogyan zajlik az abortusz?szélünk). Tudomásom szerint a fizetendő díj 29 ezer forint körüli, de ennél lehet kevesebb is, pl. a kismama szociális helyzete alapján.

Ha valóban terhes vagy, akkor erről a szülészorvos igazolást állít ki. A beavatkozás előtt a családvédelmi szolgálat munkatársával kell elbeszélgetni, aki tájékoztat az előtted álló lehetőségekről, az abortusz elvégzésének feltételeiről.

A terhességmegszakítás általában vákumaspirációs módszerrel történik: a méhszájat kitágítják, és a méhüreg tartalmát kiszívják (ez viszonylag kíméletes technika). Az abortusz után néhány napig menstruációszerű vérzést tapasztalsz majd. Mivel a fertőzésveszély igen nagy, általában az első vérzésig el szoktak tiltani a szexuális élettől, illetve a kádfürdőtől. A beavatkozást altatásban végzik, fájdalmat nem érez a páciens. Általában még aznap haza lehet menni a kórházból.

A későbbiekben fellépő szövődmények közé sorolható a méhszáj-elégtelenség, vagyis az, hogy egy terhesség során a méhszáj elkezdhet idő előtt kinyílni, ezzel vetélést vagy koraszülést okozva. Ritkán előfordulhat, hogy magzati szövet vagy lepényrész marad a méhben, ilyenkor a beavatkozást meg kell ismételni. Szintén ritka eset, de fertőzés is létrejöhet, ami a petevezeték felé terjedve azok elzáródását, és így meddőséget okozhat. Lehetséges szövődmény a méhfal átfúródása a beavatkozás során. Ezek persze ritka szövődmények.

Az abortuszt követő lelki problémákról most nem teszek említést, mivel ezzel bővebb cikk keretében foglalkozunk oldalunkon.  De biztosan tudod, hogy ezeken a nehézségeken sokkal nehezebb egy nőnek túltenni magát, mint a fizikai fájdalmakon.

Kívánom, hogy a legjobb döntést tudjátok meghozni a baba apukájával közösen!

(Dr. Szimuly Bernadett)

Tovább a témában: Lányoknak, Terhesség