szex
#Vágyak

Gyakori tévhitek a szexről

2015.02.22.
2 perces olvasási idő

A hiedelmek mindig nagyon veszélyesek, különösen, ha nem tudunk különbséget tenni a tévhit és a valóság között. Az alábbiakban összeszedtünk néhány, a tinik életében gyakran felmerülő kérdést a szexről.

„A barátom szerint nem is kell védekeznünk, mivel ő rendszeresen maszturbál. Szerinte így nem lehetek terhes”.

Óriási tévedés! A barátod vagy nagyon félretájékozott, vagy szándékosan akar téged félrevezetni. Az ondófolyadékban a spermiumok mindenkor jelen vannak, mindegy, hogy önkielégítés, éjszakai magömlés, vagy szexuális együttlét történik. Az ejakulációt követően a péniszben még maradnak is spermiumok. Az óvszerhasználat a nem kívánt terhesség és a szexuális úton terjedő betegségek szempontjából is rendkívül fontos.


„Terhes lehetek, ha a menzesz alatt vagyunk együtt?”

Az esély ilyenkor minimális, főként, ha a menstruációd már rendszeres. De semmi esetre sem nulla. Attól függ, hogy az ovuláció időpontja mennyire esik közel a menstruáció első napjához. A legtöbb nő esetében a tüszőérés általában félidőben történik. A spermiumok akár hét napig is életképesek maradnak a hüvelyben, ami azt jelenti, hogy az épp néhány napja kiszabadult érett petesejttel találkozhatnak is. Eszerint egy héttel az együttlét után, az ovulációt követő harmadik napig teherbe is eshetsz. A természetes fogamzásgátlás azoknál a nőknél a leghatékonyabb, akik havi rendszerességgel nyomon követik a ciklusukat, például rendszeresen mérik a testhőmérsékletüket. Sokkal biztonságosabb azonban a fogamzásgátló tabletta és az óvszer használata.

„Igaz, hogy a menzesz előtt és közvetlenül utána biztonságos a szex?”

Valóban vannak a havi ciklusodnak olyan napjai, amikor a teherbe esés valószínűsége minimális. Az érthetőség kedvéért a női nemi ciklus napjait számozzuk most meg. A menstruációd kezdetét tekintsük az első napnak. A vérzés általában az ötödik napon ér véget. A ciklus utolsó napja a huszonnyolcadik nap körül esik, majd újra kezdődik elölről a számítás. A peteérés a ciklus közepén, a tizenharmadik-tizennegyedik napon következik be. Régebben úgy tudtuk, hogy a spermiumok mindössze három napig maradnak életképesek a női nemi szervekben; maga a pete csupán egy napig marad életben. Ezért a termékenységi időszak a kilencedik-tizenhatodik nap köré esett, amikor is vagy tartózkodtak a szexuális élettől, vagy épp ellenkezőleg minden bevetettek a megtermékenyülés érdekében - attól függően, hogy mi a célotok, a teherbeesés elkerülése, vagy egy kisbaba megfogantatása. Mára azonban egyértelművé vált, hogy a spermiumok akár hét, az érett petesejt pedig akár három napig is életképes marad. A termékenységi időszak ennek megfelelően módosult: a hetedik-tizenhetedik nap számít a legtermékenyebbnek. A biztonságos szex így a ciklus utáni öt-hét napra, vagy a tizennyolcadik-huszonnyolcadik napra korlátozódik.

A legnagyobb problémát mégis az jelenti, hogy a kamaszok esetében a nemi ciklus még nem szabályos, így a peteérés ideje pontosan nem körülhatárolható. Léteznek különféle technikák – hőmérőzés, a méhnyak-váladék viszkozitásának megfigyelése -, de ezek mind bonyolult, megbízhatatlan módszerek. Éppen ezért tudatosítsd magadban, hogy a védekezés nélküli szexuális együttlét SOSEM BIZTONSÁGOS. Az óvszerhasználat elengedhetetlen kellék nemcsak a terhesség, hanem a fertőzések kivédése érdekében is.

(O.K.T.)