prűd
#Vágyak

Még mindig prűdek vagyunk? - ezt tudják a tinik a szexualitásról

2012.01.12.
1 perces olvasási idő

Manapság a tinédzserek az internetről pár kattintással bármit megtudhatnak a szexről, ám annál kevesebbet annak lelki hátteréről. A témával a 180 perc és a hirado.hu foglalkozott.

Hazai kutatások szerint nagy átlagban több ezer terhesség megszakítást végeznek tizennyolc évesnél fiatalabb lányokon. Közben a tinédzserek jó része, ha megkérdezik tőle, mit tud a biztonságos szexről, azt válaszolja, „aha, köszi, mindent”. A statisztikák szerint azonban úgy tűnik, mégsem eléggé tájékozottak a fiatalok.szex

Így vélik az országos szexuális és mentálhigiénés felvilágosító program, röviden A-HA szakemberei is. Éppen ezért már tíz éve járja az országot kamionjuk, amellyel a tinédzserek és szüleik számára tanácsokkal szolgáló szakemberek utaznak iskoláról iskolára. A jármű egyben mozgó vizsgálóhely is, amelynek eszközeivel többek között a nemi úton terjedő betegségeket lehet kiszűrni.

Szőnyi György, az A-HA programvezetője szerint a társadalom, illetve a szülők még mindig prűdek, és ha a korai szexualitásról vagy a felvilágosításról van szó, akkor az emberek azt gondolják, ez nem az ő gyerekük problémája, nem a családnak kell vele foglalkozni.

A szakember szerint azonban, ha egy szülő mégis fontosnak érzi gyereke tájékoztatását, semmiképpen se programszerűen tegye, ne úgy kezdje a beszélgetést, hogy gyere lányom vagy fiam, most szexuális felvilágosító beszélgetés következik. Ehelyett élethelyzeteket kell találni a társalgáshoz. Ha például a gyerek szóba hozza egy irodalmi mű részletét, szerelmes jelentét, amely nagy hatással volt rá, érdemes mélyebb társalgásba belemenni, beszélni a szexualitás érzelmi oldaláról is.

A cikk a hirado.hu-n folytatódik.

Fotó: MTI